RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: corrieb (Flickr/creative commons)

Hva skjer i verden i januar?

Sist oppdatert:
Elvis skal feires og i Australia kan man delta i tunfiskkasting.

År 154 f.kr vedtok det romerske senatet at januar, eller Januarius, var årets første måned. Måneden er oppkalt etter den romerske guden Janus, som var guden for all begynnelse. Guden har fått sitt navn etter det latinske ordet for dør (ianua), og symbolsk vil det si at januar er «døren» til det nye året.

Naturlig nok er det en rekke arrangementer verden over 1. januar, men vi forbigår denne datoen i stillhet, da vi regner med at folk flest har nok med seg selv akkurat denne dagen. Men det betyr ikke at januar ellers er tom for forunderlige, skremmende eller morsomme festivaler og arrangementer. Det er vel snarere slik at verden ønsker å gi det nye året en kickstart. Bli med på vår reise verden rundt.

Bestill din neste reise med Nettavisens reisesøk – best i test (Forbrukerrådet 26. oktober 2009).

Merkedager og helligdager
Haiti har sin uavhengighetsdag 1. januar, Australia feirer sin Australia Day 26. januar, for øvrig samme dag som India feirer republikkens dag. Den tredje mandagen i januar er det Martin Luther King jr. Day i USA. Den største dagen er antakelig De tre vise menns dag (6. januar) som feires i hele Latin-Amerika og deler av det latinske Europa.

By mot by og mann mot man.
Det er en årlig tradisjon i Haxey, en liten landsby cirka 140 kilometer øst for Manchester, og kun 75 kilometer nord for Nottingham, at det arrangeres Haxey Hood-kamper. Store menneskemengder er til stede for å beskue denne rugbylignende kampen som går ut på å dytte, bære og frakte en slags lærpølse til en av fire lokale puber. Dette er blodig alvor, og slett ikke noe nytt fenomen. Haxey Hood skal ifølge legenden ha blitt arrangert siden 1200-tallet. Når du har sett dette forstår du hvorfor rugby er stort i Storbritannia.

Se videofilm fra Haxey Hood hos Reiseplaneten.

Elvis' bursdag
Hvert år tidlig i januar feires bursdagen til Elvis, i Parkes i Australia. Elvis ble som du sikkert vet født 8. januar. I 2010 er festivaldatoene 6. januar til 10. januar. I Parkes vil du se tusenvis av Elvis-look-a-likes som imiterer «kongen» etter beste evne. Kos deg med levende musikk og filmaftener og en hel by utkledt etter temaet rock 'n' roll. Parkes ligger en kort kjøretur, etter Australsk målestokk, fra Sydney, nærmere bestemt 360 km vestover.

Se videofilm fra Elvis-festivalen i Parkes hos Reiseplaneten.

Bålbrenning
I Burghead i Skottland, cirka 120 kilometer og 2 timers kjøring nordvest for Aberdeen, følges den gamle hedenske kalenderen, og bålbrenningen av Clavie som arrangeres her hvert år den 11. januar er både dramatisk og flott. NB! Dersom 11. januar faller på en søndag skjer bålbrenningen dagen før.

Det sies at makent ikke finnes i hele Skottland. Clavie er en tønne som er fylt med ved, tjære og malt med kreosot (trekreosot og kulltjærekreosot) og festet på en stang med en egen formet nagle. En gruppe på cirka femten menn, kjent som «clavie crew» og er tradisjonelt fiskere, ledes av en anfører eller konge, «clavie king», bytter på å bære den brennende stangen gjennom byens gater i en bestemt rute som går med klokken til den gamle delen av byen. Avslutningsvis blir ilden plassert på et steinalter ved Doorie Hill hvorpå mer brensel og tjære blir tilført bålet, med det resultatet at hele Doorie Hill blir opplyst.

Se videofilm av «burning the Clavie» hos Reiseplaneten.

Tunfiskkasting
Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i perioden 23. januar til 26. januar konkurranse i tunfiskkasting. Tunfisken er frosset og veier cirka 9 kilo. Deltakerne gjør sitt beste for å rotere som sleggekastere før man lar fisken fare i vei. Nærmere 30.000 tilskuere forventes til evenementet. Som alltid i Australia kombineres konkurransen med god musikk og mye mat og drikke. Port Lincoln ligger helt sør på midten av Australia, 650 kilometer fra mer kjente Adelaide.

Se videofilm om Tunfiskkasting hos Reiseplaneten.

Thaipusam – ikke for de med svake nerver!
Tar du turen til tempelet Sri Srinivasa Perumal i Litle India i Singapore den 30. januar, garanterer vi at du kommer til å se noe du ikke glemmer så lett. Gateparaden i Thaipusam Street demonstrerer hinduenes sterke tro gjennom blant annet å hekte tunge metallgjenstander og annet til kroppen med hjelp av kroker og nåler. Trommelyder følger paraden og det hele blir både suggererende og surrealistisk. Thaipusam feires til ære for Subrahmanya og den fire kilometer lange og smertefulle paraden avsluttes ved tempelet Layan Sithi Vinayagar på Keong Siak Road.

Se videofilm om Thaipusam i Singapore hos Reiseplaneten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere