*Nettavisen* Nyheter.

I natt holdt de pusten

Foto: RCCL/ANB (RCCL)

I natt gikk denne giganten under Storebæltsbrua som er sju meter lavere enn skipet.

01.11.09 00:57

I natt passerte «Oasis of the Seas» under Storebæltsbrua.

Skipet rager 72 meter over vannflaten og gikk under en bru som «bare» er 65 meter høy.

– Jeg er veldig spent, sa Kaptein William S. Wright til Aftonbladet lørdag kveld.

Sammen med de 2 164 personene i besetningen passerte båten under broren i natt.

– Jeg er veldig spent, men det som er mest spennende er at vi endelig er på vei, sa Wright til avisen før passeringen skjedde.

Og alt gikk etter planen, ifølge Aftonbladet.

Men ikke tro at de ikke visste hva de gjorde. Selv om båten var syv meter høyere enn broen, hadde de et triks på innerlomma.

– Vi endte opp med en helt unik løsning med skorsteiner som faktisk kan senkes 6,15 meter. Etter at «Oasis of the Seas» har passerte brua skal teleskopskorsteinene byttes ut, sa administrerende direktør Harri Kulpvaara til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) tidligere denne uken.

Dermed ble det altså første og siste gang disse skorsteinene blir brukt. Og det blir en kostbar «bompassering». Prisen for å utvikle disse skorsteinene kom på 12 millioner kroner.

Les også: Her er det 50 meter ned

1,5 meters klarering

Brupasseringen skjedde rundt midnatt da det var fjære. Sjefkaptein William Wright ga full gass slik at de 140.000 hestekreftene sørget for at skipet på hele 225.000 bruttotonn grov seg ned i vannet.

Etter planen skulle klaringen bli på «hele» halvannen meter.

– Det er nok mange som ville gitt mye for å kunne stå på 16 dekk når dette skjer. Det blir en spektakulær passering, sa Roar Meidal, administrerende direktør i RCCL i Norden, til ANB tidligere denne uken.

- Forbudt å stanse på broen
Før passeringen visste danskene at det kunne komme mange skuelystne til stedet. De la derfor ned forbud mot all stans på broen.

- Stans ikke på broen for å kikke på skipet. Du skal være oppmerksom på at det er strengt forbudt å stanse på Storebæltsbroen for å se skipet seile under broen, skriver de på sin nettside .

Se grafikk-karusell fra inne i båten (artikkel fortsetter under).

2517

Flere bilder: Se de første bildene av verdens største

Mange nordmenn
«Oasis of the Seas» blir hele 40 prosent større enn de største cruiseskipene som nå ruver på de sju hav. Passasjerkapasiteten blir på 6.296 personer, mens mannskapet teller 2.160.

Allerede nå har over 5.000 nordmenn booket seg plass på cruisebåten som faktisk kan by på lugarer med parkutsikt! 630 av disse har bestilt tur under neste års vinterferie, og dermed vil det være over ti prosent nordmenn om bord på samme tid.

Det er også flere nordmenn som jobber på skipet, deriblant de to kapteinene Tor Isak Olsen og Thore Thorvolsen.

«Oasis of the Seas» vil ha base i Fort Lauderdale, og vil seile på ukescruise i Karibien. Det aller første ordinære cruiset er 5. desember.

(ANB/Nettavisen)

Her kan du se flere videoer fra inne i båten:

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag