RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja, vi er redde for å fly

Sist oppdatert:
Over 20 prosent av nordmenn som reiser mye, har flyskrekk.

(SIDE2:) Via Travel gjorde nylig en undersøkelse blant sine reisende som reiste ofte.

20 prosent sa at de hadde flyskrekk. Ifølge Via Travel er det et ganske høyt tall siden undersøkelsen ble gjort blant dem som var vant til å fly.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det sies at fem prosent av alle nordmenn aldri flyr fordi de ikke våger. Egentlig er flyskrekk en fobi, det vil si en angstutløsende reaksjon på at man setter seg selv under press.

Flyskrekk kan arte seg på flere måter. For mange er det å sitte inne i et fly klaustrofobisk nok, for andre handler det om at man føler man ikke har kontroll. I slike situasjoner blir ofte lyder forsterket.

Les også: Overlevelsestips til flyturen

Her er fem råd for å takle flyskrekk

1. Om du har dårlig tid og er stresset av den grunn, vil dette sannsynligvis øke flyskrekken din ytterligere. Det er derfor greit å ha god tid når du skal ut og fly.

2. Flyvertene er ganske trent i å se hvem som er redd, men det koster lite å si fra. Da vet du at de holder et ekstra øye med deg under reisen. Blir du redd, sjekk reaksjonene hos flypersonalet. Deres normale oppførsel kan virke beroligende.

3. Søk etter plasser foran i flyet. Forstyrrelser og turbulens er mindre her.

4. Mange klarer å slappe av med musikk, en bok eller en film. Mange klarer det ikke. Å snakke med sidemannen får ofte tankene over på andre ting enn at du sitter i et fly.

5. Er du veldig redd, og ikke en fast reisende, så kan beroligende medikamenter virke. Medisiner som valium og sobril tar toppen av redselen og gjør det roligere og mer likegyldig. Begge medisiner er imidlertid vanedannende og bør derfor ikke brukes mye over lang tid. Reiser du mye i jobb, burde du oppsøke et flyskrekkurs. Det er flere aktører som avholder flyskrekkurs. Via Travel gjør det i samarbeid med SAS, men det finnes også en rekke private aktører, bøker og annet man kan lese.

Les også: Tar salmer mot flyskrekk

For mange kan samtaler med en terapeut være en god måte å få klarlagt hva man faktisk er redd for.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere