*Nettavisen* Nyheter.

Jakter solen i Syden

Foto: (Scanpix)

Varierte værutsikter gjør at mange rømmer landet.

20.07.10 11:16

En sommer uten gode temperaturer får mange til å kikke etter restplasser. Meteorolog John Smits opplyser at lavtrykkene ligger som perler på en snor. De nærmest venter på å skylle inn over oss.

Les også:20.000 lynnedslag over Norge!

- De kommer fra Atlanterhavet, finner veien over De britiske øyer, for deretter å ta Norge på langs, opplyser han på Meteorologisk institutt.

Lavtrykkene svinger nordover etter at de møter et massivt høytrykk som ligger sør og øst for oss - helt fra Spania og opp til Finland.

- Når lavtrykkene møter dette høytrykket må de gi tapt - og svinger nordover, forklarer Smits.

I Norge skrus dermed sommerværet av og på.

Sjekk været der du bor

- Desperat etter restplasser

Dårlig sommervær merkes også godt hos Restplass.no. Begredelig langtidsvarsel får nordmenn til å samle seg rundt tastaturet på jakt etter sydenreiser og solgløtt i siste liten. Nettsiden melder om en salgsøkning av Syden-reiser i juli på 30 prosent.

- Historien har tendens til å gjenta seg selv. I juli 2009 ble det et utrolig rush etter sydenreiser når det gikk opp for folk flest at det gode sommerværet uteble her til lands.

I en pressemelding heter det at ferske langtidsvarsler melder om grått vær, regn og vind for de neste fire ukene.

- Folk er desperate etter å finne en restplass. I siste liten er det mest populær å komme seg til Kreta i Hellas, Tyrkia og Mallorca. Storby er også populært, særlig de ved havet. Dette gjelder reisemål som Barcelona, Nice og Palma, forteller Jason Eckhoff.

Han kan ellers berolige med at det fortsatt er gode priser og tilgjengelige plasser. En uke til Middelhavet starter på rundt 3000 kroner.

Sikrer seg tidlig

Hans Christian Birkeland og Syden-spesialisten Solfaktor.no har også rekordtrafikk på sine nettsider. Selskapets daglige leder ser en tendens til at nordmenn svikter den norske sommeren og ønsker i det minste å dele opp ferien med litt tid ute og hjemme.

I juli selger Star Tour rundt 40.000 Syden-reiser, og de fleste av dem blir solgt før vinteren har gitt seg.

- For hver millimeter regn som kommer, stiger antall telefoner til oss. Det er veldig typisk at folk bestemmer seg for å dra når været er som det er nå, sier informasjonssjef i Star Tour, Elisabeth Larsen-Vonstett, til Budstikka .

I forrige uke solgte charterselskapet 2400 reiser for juli, mot 1800 i fjor. Nå opplyser informasjonssjefen at det bare er rundt 2000 reiser igjen i juli dersom man ønsker seg til varmere strøk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.