RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP Photo/Icelandic Coastguard (AP)

Kan stenge luftrommet fredag

Sist oppdatert:
Avinor kan ikke utelukke at luftrommet over Norge også blir stengt fredag.

BJØRVIKA (Nettavisen): Klokken 10 torsdag stengte Avinor hele luftrommet over Norge. Dette tiltaket skal vedvare til og med natt til fredag, men på en pressekonferanse ved hovedkontoret i Bjørvika utelukker ikke Avinor at luftrommet også kan bli stengt fredag.

Denne usikkerheten skyldes at asken fra vulkanutbruddet på Island har trukket mot Norge.

- Dette er første gang i norsk luftfartshistorie at noe slikt har inntruffet, men det er ikke første gang i internasjonal sammenheng, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor.

Også våre naboland er berørt og det samme gjelder for Storbritannia.

Estimert askesky
Avinor lener seg på estimatene fra Volcanic Ash Advisory Centre i England når de skal si noe om hvor lenge luftrommet kommer til å være stengt over Norge. Foreløpig går disse prognosene fram til klokken 02.00 natt til fredag, og da vil skyen dekke hele Skandinavia.

Hvor lang tid det vil ta for den å blåse vekk fra norsk luftrom er usikkert.

- Dette ser ikke lovende ut for flytrafikken i Europa, medgir Quale.

Du kan se disse estimatene i kartet nedenfor. Artikkelen fortsetter under.

Luftrommet ikke stengt
Han presiserer at Avinor prioriterer sikkerhet først i henhold regelverket fra Luftfartstilsynet.

På pressekonferanse ble det presisert at dette er en ekstraordinær situasjon, og at det er vindretningen som avgjør når luftfarten er i gang i igjen her i landet.

Flyforbudet gjelder all trafikk av flypassasjerer, både den kommersielle driften og den som gjelder privatfly.

Avinor opplyser at luftrommet fortsatt vil være operativt med flygeledere. Luftrommet er heller ikke stengt juridisk. I nødssituasjoner kan flyginger være nødvendig, men det presiseres at flyginger er forbundet med risiko torsdag.

Klokken 14.30 har samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen invitert til pressekonferanse om situasjonen etter vulkanutbruddet på Island. Også Luftfartstilsynet, Avinor, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, som har operative ansvaret for sine felt, vil være til stede.

EUMETSATs geostasjonære satellitt Meteosat-9 observerer askeskyen som følge av vulkanutbruddet på Island den 15. april klokken 08 norsk tid. På videon under kan du se hvordan asken treffer Norge.

De mørke feltene viser asken som føres med jetstrømen i en høyde av ca. 10 kilometer.

Først er det mye vanndamp som skjuler asken, men på slutten trer asken fram. Asken er blandet med andre partikler, feks. is.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere