*Nettavisen* Nyheter.

Konebæring eller vulkansafari

Foto: Visit Finland

Norden er ikke akkurat kjedelig. Reiser & ferie har håndplukket noen opplevelser i våre nærmeste ferieland.

10.06.10 15:45

Norge

Fortidsbyen Landa
Ved Lysefjorden i Forsand kommune kan familien feriere i en fjern fortid. På funnstedet til en landsby fra forhistorisk tid tas dere med på en reise gjennom norsk bronsealder, folkevandringstid og vikingetid. Landa byr også på historiske matopplevelser og spektakulære naturopplevelser, som Preikestolen og Kjerag like i nærheten. 13.–15. august går Landaspelet, skrevet av Tor Obrestad, av stabelen.

Havørnsafari
Havørnen, Nord-Europas største rovfugl, er majestetisk, myteomspunnet og fascinerende i aksjon. Mange tilbyr havørnsafari både til vanns og til lands her i landet, men pass på at du benytter en seriøs guide som ikke forstyrrer unødig.
På for eksempel vesle Sommarøy, en snau time fra Tromsø, har man levd med og av naturen i uminnelige tider og vet å behandle den med respekt. Med Arctic hotell som base, er mulighetene mange også for andre eventyrlige aktiviteter til lands og til vanns.

Haitunnel på Akvariet
Om du ennå ikke har besøkt Akvariet i Bergen, har du fått enda en grunn til å gjøre det nå. I april åpnet nemlig en seks meter lang haitunnel, der du kan beskue fiskene på nært hold. Her svømmer blant annet fire nyankomne, svarttippede revhaier, som etter en navnekonkurranse i bt.no treffende ble døpt Glefs, Tyggen, Tannja og Bitten. Tross navnet har Akvariet også mange spennende dyr på land, som krokodiller, øgler og aper.

Reiser & ferie har kåret NORGES BESTE RASTEPLASSER

Sverige

Takvandring i Stockholm
Nå kan du være Karlsson på taket i Karlssons og lillebrors egen by! En guidet vandring fra tak til tak i den svenske hovedstaden er en mildt sagt annerledes måte å bli kjent med byen og dens historie på.
Du kan sågar ta turen nattetid langs en opplyst løype, og da er guidingen krydret med historier om mord og spøkelser.
Vandrerne utstyres med hjelmer og holder godt fast i sikkerhetstau. Turen foregår på riksdagshuset på Riddarholmen, og koster 420 per person.

Beversafari i Värmland
Får vi be om största, möjlige tyssssstnad ... Når skumringen omfavner skogene, smyger dere stilt ut til beverens gjemmesteder. I de vakreste, dypeste delene av Värmland kan dere i den trolske sommerkvelden også treffe på elg, rev og rådyr. Er dere riktig heldig kan sågar en ulv eller bjørn dukke opp innen synsvidde.
Villmark i Värmland tilbyr også en rekke andre utmarksopplevelser, og har som mål at alle deres gjester skal sitte igjen med følgende to setninger: «Dette glemmer jeg aldri!» og «Vi må ta vare på naturen!»

Les også Reiser & feries KANALBÅTFERD GJENNOM SVERIGE

Astrid Lindgrens Värld
Husker du hvordan du som barn ville krype inn i fjernsynsskjermen eller kinolerretet for å være sammen med Emil, Pippi, Ronja og alle de andre av Astrid Lindgrens figurer? Vel, muligheten finnes.
I Astrid Lindgrens fødeby Vimmerby kan store og små selv vandre rundt i forfatterdronningens eventyrlige, morsomme, såre og spennende fortellinger. Barna kan hilse på og leke med hennes kjente karakterer, og på egen hånd utforske for eksempel Mattisborgen og Villa Villekulla. I sommersesongen er det daglige teaterforestillinger.

Se bilder fra destinasjonene hos Reiser & ferie

Danmark

Frilandsmuseet
I Københavns nordlige utkant kan du la deg hensette til dansk bondeland fra tipptipptippoldemors tid. Her ligger et av verdens største og eldste friluftsmuseer, med drøyt hundre originale bygninger fra 1650 til 1950, flyttet bit for bit fra alle kanter av landet.
Sommeren er stappet med aktiviteter. Tirsdag, onsdag og torsdag står dyrene i fokus, mens søndager spiller spellemenn opp til fest.

Randers regnskov
Opplev afrikansk, søramerikansk og asiatisk regnskog på dansk jord! I Randers kommune midt på Jylland ble det for rundt 15 år siden satt opp tre kupler der til sammen mer enn 250 dyrearter boltrer seg i frodig flora.
Tobeinte gjester vandrer over hengebruer, forbi fossefall og kulper mens menneskevante dyr sneier forbi og titter nysgjerrig fram bak tett vegetasjon.

Slottsferie
Kanskje går du rundt med følelsen av at du egentlig skulle vært født inn i adelskapet, med butler, gartner og fyldig vinkjeller.
Foreningen Danske Slotte og Herregaarde er et kulturturismesamarbed mellom over 40 private eiendommer i øverste sjikt, som tilbyr ulike opplevelser for vanlig, dødelige. Enkelte steder begrenser det seg til omvisning, men en rekke herskapelige gods og slott byr på full pakke, med overnatting, kulinariske utskeielser og aktiviteter.

Reiser & ferie presenterer 8 DANSKE NYHETER

Finland

Mummiverden
Finlands største litterære eksportartikkel er uten tvil Tove Janssons Mummitrollet. De merkelige figurene i Mummidalen er i dag å finne på en liten øy ved gamlebyen i Nådendal, 16 km fra havnebyen Åbo på Finlands sørvestkyst. Tematikken minner om vår egen Thorbjørn Egners verden, med et barnlig vinklet syn på tilværelsen. Parken er bygd opp omkring bøkenes karakterer, med det sylinderformede huset som midtpunkt.

Øyriket Åland
Det demilitariserte arkipelet mellom Sverige og Finland er et land i landet, tilhørende sistnevnte, men med stor grad av selvstyre. Det bor ikke mer enn 27 000 mennesker på de til sammen ca. 6500 øyene, som er knyttet sammen av ferger. Det hersker en egen stillhet her ute, selv i hovedstaden Mariehamn, men det er langt fra kjedelig. Du kan ta sykkelen fatt, padle av gårde i kajakk, eller besøke middelalderslott, skipsmuseer og kunsthåndverksbutikker.

VM i konebæring
Det blir ikke skikkelig sommer i Sonkajärvi før siste kone er båret over målstreken. Det noe politisk ukorrekte, men svært underholdende verdensmesterskapet i konebæring er blitt arrangert i den knøttlille, midtfinske kommunen siden 1992, og går i år av stabelen 2. og 3. juli.
Om det ikke passer eller frister, kan kanskje VM i mobiltelefonkasting 21. august i Juva noe lenger sør være et alternativ?

Les Reiser & feries tips til HELSINKI

Island

Vulkansafari
Kreftene som rumler under sagaøyas skjøre overflate, lammet Europa en uke til ende, og det med noe som betegnes som et mindre utbrudd.
Islands vulkaner har lenge vært turistattraksjoner, og fascinasjonen har neppe minsket etter forsommerens tumulter.
Icelandtotal er blant de som tilbyr guidede vulkansafarier, i både jeep, helikopter og til fots.

Ri islandshest
Den beste måten å komme i nærkontakt med den særegne islandske naturen på er å ri på islandshest. På høsten kan du til og med være med på den tradisjonelle sauesankingen fra hesteryggen, som også er en god måte å komme tett på islendinger og deres kultur. Dagsturer er dog det vanligste, med opphold både i lavalandskap, ved magiske Gullfoss og Geysir, og populære Blue Lagoon (se egen artikkel i bladet).

Se etter hvaler
Det finnes store mengder hvaler rundt Island, som gjør hvalsafari veldig populært. Både niser, delfiner og knølhval er å finne i store antall. En rekke selvskaper tilbyr båtturer ut på havet, flere med utgangspunkt i Reykjavik.
www.adventures.is

Les Reiser & feries artikkel om spennende design på ISLAND

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.