*Nettavisen* Nyheter.

Lei av barn, is, pølser og flagg?

Foto: Johan F. Fegri (DNT)

Her er de beste alternativene til deg som vil ha en annerledes 17. mai.

14.05.09 18:20

Selv uten de store folkemengdene er det mulig å få den store nasjonalfølelsen. Her er det bare å bruke naturen. Dra til skogs eller til fjells oppfordrer DNT. Norges nasjonalskatt, sies å være naturen vår.

Her er noe stalltips som dufter frisk luft:

- Vi har selvfølgelig aktiviteter denne dagen også. Både Finsehytta og Geiterygghytta holder åpent denne dagen. Finsehytta har vært fullbooket lenge, men på Geiterygghytta er det fortsatt ledig plass, sier Johan F. Fegri, markedskonsulent hos DNT Oslo og omegn.

Til fjells
17. mai til fjells kan bli spesielt luftig om du tar turen til Finse og går på ski opp på Hardangerjøkulen. Nettavisens turekspert beskiver turen som middels krevende. Flott tur, men en del oppoverbakke. Fantastisk utsikt og følelsen av å gå på et tak, forklarer Jan Bjørgo.

Tradisjonelt 17. mai tog på ski, og en liten utegudstjeneste på toppen. God mat på betjente Finsehytta, eventuelt litt mer luksus på hotellet Finse 1222.

Sjekk også programmet til lokale turlag for å finne en tur som passer deg.

Flere aktiviteter finner du på helenorge.no.

Samles på Kuba
I Kubaparken på Grünerløkka i Oslo er det fare for å møte på både bunader og barn, men her er det SOS-rasisme som arrangerer alternativ 17. mai for alle. Musikk og kultur blir rammen rundt feiringen der kjente artister stiller opp for å underholde. I år dukker det opp to band fra Sverige - Kultiration og Promoe.

«17. mai for alle» er landets største antirasistiske kulturarrangement og har eksistert i 25 år. De siste 15 årene har arrangementet funnet sted i Kubaparken. I løpet av nasjonaldagen dukker det gjerne opp rundt 15.000 mennesker her.

Litt over grensa
Er det svensker du vil møte så er matbutikkene over grensen åpne på nasjonaldagen. Både i Strømstad og på Nordby gjøres det klart for at minst like mange nordmenn kommer på handletur denne søndagen. Kanskje litt penere i tøyet enn normalt.

I fjor var det minst 17.000 nordmenn innom butikken på grunnlovsdagen. Til tross for at Systembolaget er stengt på søndager, så satser butikksjef Ole Jørgen Lind ved MaxiMat Nordby på at det kommer mange norske kunder.

- Havner 17. mai på en hverdag merker vi økt handel. Nasjonaldagen blir da bare en fridag som folk benytter seg av. I år regner vi med redusert omsetning siden det er en søndag, sier Lind til Nettavisen.

Så langt i år har butikken hans hatt en økt omsetning på 30 prosent. En formidabel start på året, som gjør at handelsstanden over grensen kan feire litt ekstra på den norske nasjonaldagen.

«Kajakfest»
Litt lengre sør, nærmere bestemt Pinneviken i Lysekil, inviteres det til «Kajakfest den 17 Maj!». Ikke kakefest, men kajakkfest altså.

«Kom och prova om paddling är något för dig eller provpaddla din framtida kajak. Söndagen den 17 Maj blir en sann kajakfest i Pinneviken i Lysekil. Det kommer finnas riktigt många kajakmodeller tillgängliga för provpaddling samt bra erbjudande på kajakutrustning. Skulle du bli hungrig under dagen finns det mat att köpa på plats.»

Et spill for dagen
For de som ønsker å holde seg innendørs finnes det også muligheter. Nettavisens Lars Wærstad anbefaler gjerne et spill som symboliserer alt annet enn barnslig glede og sterk nasjonalfølelse.

- Det må vel bli «Grand Theft Auto IV». Svær by fullstendig fri for barn, pølser, is, norske flagg og maistenger. De eneste smellene du hører er fra ditt eget haglegevær på tokt for byens slemme gutter.

Vil du feire noe helt annet denne dagen, er det flere markeringer å ta av. På Wikipedia finner vi blant annet:

17. mai er Naurus grunnlovsdag, men ikke nasjonaldag på øyrepublikken i det sørlige Stillehavet.

17. mai hvert år er dessuten den internasjonale dagen mot homofobi.

17. mai er også FNs internasjonale telekommunikasjonsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.