RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (REUTERS)

Luftrommet kan bli stengt i 48 timer

Sist oppdatert:
Flytrafikken i Europa kan bli berørt i ytterligere 48 timer av asken som spys ut av en vulkan på Island, sier Eurocontrol.

Også fredag morgen er flytrafikken stengt i Norge.

- Luftrommet over hele Norge ble stengt fra klokken 10:00 torsdag 15. april på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Dette vil også være situasjonen fram til fredag morgen. Det vil da bli gjort nye vurderinger. Det avholdes møte i morgen tidlig hvor Luftfartstilsynet og Avinor vil ta stilling til den videre utvikling, opplyser Avinor.

- Det må være en stabil situasjon over en viss tid før det vil ha noen hensikt å åpne større deler av luftrommet igjen, presiserer konsernsjef Sverre Quale i Avinor.

Avinor opplyser at de vil komme med en ny melding i etterkant av møtet fredag, sammen med den siste prognosen

Passasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

SAS oppyser på sin hjemmeside fredag morgen at de har stengt for all trafikk frem til klokken 15 fredag.

Norwegian skriver på sin nettside at alle flygninger til og fra Norge fredag 16. april er kansellert frem til kl 14.00.

- Kan bli flygninger i nord
Avinors konsernsjef Sverre Quale sier til NRK i morgentimene at det kan bli muligheter for å gjennomføre noen flygninger i nord, da man ser noen lysninger mellom Trondheim og Bodø..

- Hvis dette blir bekreftet av meteorologene, kan vi få noen flygninger på Helgelandskysten, og mellom Bodø og Lofoten, sier Quale til NRK.

LES: ALT OM FLYKAOSET

Bedring mot søndag
Hilde Holdhus i Storm Weather Center forteller til Nettavisen fredag morgen at askeskyene vil ligge over Norge så lenge vulkanen fortsatt er aktiv.

- Situasjonen er mye den samme i dag som i går. Det vil si at vi fortsatt får nordvestlige vinder fra Island som transporterer askeskyene mot Norge.

Meteorologen ser på prognosene at det kan bli en bedring i situasjonen søndag og mandag, men vindforholdene blir verre igjen inn mot midten av uken.

Holdhus påpeker at luftstrømmene beveger seg sørøst, men de nordlige delene av Norge slipper ikke unna av den grunn.

- Partiklene spres over et stort område og kan like gjerne slenges opp mot de nordlige delene av landet. Umiddelbart ser det bedre ut i Nord-Norge, men hvordan situasjonen er i forhold til askeskyens bevegelser er vanskelig å si. Det blir vanskelig å spå hvor lenge flytrafikken vil være rammet, sier hun.

Det kan ta flere dager, men kanskje også uker.

Beveger seg langsomt
En talsmann for den europeiske flysikkerhetsmyndigheten, Brian Flynn, sier ifølge BBC at askeskyen fra Island beveger seg meget langsomt sørøstover og fortsatt er svært tett.

Alle flyplasser i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, Irland, Belgia og Nederland er stengt, og det samme er 24 flyplasser i det nordlige Frankrike, inkludert Charles de Gaulle i Paris.

Torsdag kveld ble flyplassene i Berlin, Hamburg og Düsseldorf stengt, og luftrommet over det nordlige Polen er også stengt for flytrafikk.

Stengningen av luftrommet over Storbritannia er forlenget i seks timer til klokka 19 fredag kveld. I en melding fra Finnair heter det at flyplassen i Helsinki vil forbli stengt til lørdag ettermiddag klokken 15.

Fra Island meldes det at utbruddet i vulkanen Eyjafjalljökull har intensivert seg torsdag kveld, og at askeskyen kan spre seg rundt hele den nordlige halvkule, med store konsekvenser for flytrafikken i hele verden.

Over halvparten av de rundt 600 daglige flyavgangene fra Nord-Amerika til Europa er innstilt som en følge av askeproblemene.

Mulig åpning fredag
Under en pressekonferanse i Helse- og omsorgsdepartementet torsdag ettermiddag sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) at norsk luftfart kan stå på bakken i flere dager framover. Nye prognoser viser at noen flyplasser kan åpnes deler av dagen fredag.

- De dataene vi nå har gir et lite håp om at det kan være mulig å åpne noen flyplasser i fra Bodø fredag, og ha flyavganger derfra både nordover og sydover, muligens så langt syd som til Trondheim. Men dette er vi fortsatt ikke sikre på, sa områdeleder Jens Petter Duestad i Avinor til Nettavisen torsdag kveld.

Avinor vil fortsette å innhente data for å se om dette blir mulig, og en endelig avgjørelse vil bli tatt tidlig fredag morgen.

- Vi forholder oss til de data som Met Office har laget, og basert på disse ser det ut til at det fra 08-tiden fredag morgen vil være mulig å ha noe flytrafikk i fra Bodø. Det er ingenting som tyder på at det vil være mulig å avvikle noen flytrafikk lenger sør enn Trondheim fredag, sa Duestad sent torsdag kveld.

- Utbruddet kan holde på i månedsvis
- Vulkanutbruddet kan holde på en god stund til, i verste fall i flere måneder eller år, sier vulkanekspert Reynir Bödvarsson til svenske Aftonbladet .

- Det kan stoppe i løpet av noen dager, men det er minst like sannsynlig at det holder på mye lenger.

- Sist gang vulkanen hadde utbrudd holdt den på i drøyt ett år, fra desember 1821 til januar 1823. Det er veldig vanskelig å finne ut hvor lenge den vil være aktiv. Nå gjøres det kjemiske analyser av partiklene som kommer ut av vulkanen, og det kan gi oss indikasjoner på hvor lenge de vil holde på, sier han.

Han forklarer at selv om utbruddet skulle fortsette over lengre tid vil nok selve askeproduksjonen være varierende.

- Da burde det komme muligheter for å kunne fly innimellom.

Her ser du en billedkarusell over utviklingen frem til lørdag: (Artikkel fortsetter under)

3161

Flytrafikken påvirkes
Ingen vet sikkert når flytrafikken vil være i gang igjen, men flytrafikken over Norge vil helt sikkert være stengt til og med fredag.

- Jeg tror ganske sikkert at flytrafikken må stenges for hvert fall et par dager til, selv om jeg ikke vet hvilke kriterier de har for å stanse den, sier Inghammar.

Han forklarer at problemet først og fremst vil gjelde Skandinavia og Vest-Europa, og våger ikke svare på om det også vil gå ut over mer østlige områder av Europa.

Ber folk unngå risiko
12 luftambulanser, 6 redningshelikopter og 9 ambulansefly er satt ut av spill på grunn av vulkanasken etter utbruddet på Island. Nå ber klinikkoverlegen på akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge befolkningen om å unngå farer, skriver VG.

Norges befolkning må ta det med ro og ikke utsette seg for risiko, er oppfordringen fra Helse Nord og klinikkoverlege Mads Gilbert etter at alle luftambulansene er satt på bakken.

- Folk må gire ned og ta ansvar for egen helse, sier Mads Gilbert.

Overlege på ambulansehelikopteret i Ålesund, Kristen Rasmussen, kaller situasjonen dramatisk.

- Vi har aldri før vært i en situasjon der både ambulansehelikopter, redningshelikopter og ambulansefly er satt på bakken samtidig. sier hun.

(Nettavisen/NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere