RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Må droppe væskeskanning

Sist oppdatert:
Reisende fra Stavanger lufthavn Sola må likevel kjøpe drikkevarene etter sikkerhetssjekken.

(Rogalands Avis) Alt var klappet og klart. Fra 1. juli til 15. september skulle Stavanger lufthavn, Sola være Norges første flyplass til å ta i bruk et helt nytt væskeskanningssystem.

Slik kunne flypassasjerer få ta med seg drikkevarer gjennom sikkerhetskontrollen, i motsetning til i dag. Nå tillates du kun væskebeholdere i en liten plastpose, samt forseglede tollfrivarer fra flyplasser innenfor EU.

- Dette er ukjent for meg, sier driftssjef Stig Jone Nevland i Avinor ved Stavanger lufthavn når Rogalands Avis ber om en kommentar.

- Inndragelsen av godkjenningen er noe overraskende, sier Nevland.

Eksplosive væsker

Ordningen var imidlertid ikke foreslått innført av hensyn til tørste flypassasjerer, men av sikkerhetsmessige årsaker, bekrefter fungerende avdelingsdirektør Ørjan Nyborg i Luftfartstilsynet.

- Utstyret skal kunne avdekke om en væske er eksplosiv. Luftfartstilsynet kan ikke gi detaljerte opplysninger om utstyr og metoder, da slik informasjon kan lette gjennomføringen av en straffbar handling, opplyser Nyborg.

Norge- og Europa-nyhet

23. juni ga Luftfartstilsynet aksept til uttesting i perioden 1. juli til 15. september. Eftas overvåkingsorgan Esa i belgiske Brussel ble varslet 24. juni om at godkjenningen var gitt.

Åtte dager senere krevde Esas direktorat en øyeblikk stopp fordi grunnlaget for å gi en slik tillatelse ikke var til stede. Avslagsbrevet fra Luftfartstilsynet kom først syv dager etter forespeilet oppstart.

Men plan- og utbyggingssjef Morten Wathne i Avinor avkrefter overfor Rogalands Avis at skanningutstyret allerede var blitt tatt i bruk.

- Nå må dette godkjennes i EU først, og det vil ta fire til seks måneder før vi får et svar, sier Wathne.

Dagens væskeforbud skal ifølge tilsynet oppheves innen få år og erstattes med utstyr som kan oppdage flytende eksplosiver. Senere i år innføres et nytt sikkerhetsregelverk i Norge som gjør testing og bruk av nytt teknisk utstyr enklere.

Wathne er ikke kjent med at tilsvarende utstyr er i bruk på andre europeiske flyplasser, men sier at en lignende forsøksordning er på trappene i Storbritannia. Dermed kunne Stavanger lufthavn, Sola ha vært først ute i Europa.

Ifølge Wathne vurderer Avinor nå å droppe Sola av logistikkhensyn, og heller gå for Oslo Lufthavn, Gardermoen.

Les flere nyheter fra Rogalands Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere