Gå til sidens hovedinnhold

Mallorcas skjulte skatter

Norges charterfavoritt rommer severdigheter de færreste bryr seg om å utforske. Her er 10 tips vi mener du bør få med deg.

1. Kultur
Valldemossa er landsbyen der den polske komponisten Frédéric Chopic oppholdt seg vinteren 1838/39, sammen med kjæresten George Sand. Paret bodde i et tidligere kloster, som i dag huser et museum. Dette ga trolig støtet til turismen på øya, som i dag mottar titalls millioner av besøkende årlig.

NB: Få på med deg Museu Municipal de Valldemossa, som blant annet har en enestående samling verker av øyas såkalte Tramuntana-malere. Her er også verker av både Picasso og Miró.

Last ned Reiser & feries gratis guide til MALLORCA

2. Shopping
Manacor er gjort kjent særlig av tenniseneren Rafael Nadal, som er fra byen. I seg selv er ikke denne industribyen særlig sjarmerende, men du finner mange gode butikker her, samt utsalg for byens andre stolthet – kunstige perler.

NB: Manacors største utsalgssted for perler er Perlas Majorica (Via Majórica, tlf. +34 97 155 0200). Her får du (lørdag og søndag, 09.45–15) også forklart hvordan perlene blir til.

3. Strandliv
Es Trenc sør på øya er Mallorcas flotteste og mest kjente strand, men enda litt lengre sør – ved Colónia de Sant Jordi – ligger en offentlig strand med langt færre besøkende, mer øde og vakkert til.

NB: Cala Sant Vicenc på nordspissen regnes blant de vakreste strandområdene på Mallorca. De tre vikene Cala Sant Vicenc, Cala Barques og Cala Molins har alle en hyggelig atmosfære.

Bli med Reiser & ferie på øyhopping i HELLAS

4. Vin
Mallorkinsk vin (www.illesbalearsqualitat.cat) har de siste årene fått et realt, fortjent oppsving, og blant de fremste er Jaume Mesquida de Mallorca i Porreres, som du kan besøke og få en liten omvisning hos, samt handle.

NB: Vins Miquel Gelabert i Manacor er en annen av de mer enn 70 produsentene som nå lager høykvalitets vin på øya

5. Mat
Det mangler ikke på gode spisesteder på Mallorca. For fisk er nordøstkysten spesielt å anbefale, for eksempel Ca'n Maya i Cala Ratjada. Xelini i Deiá er også god – med et yrende folkeliv.

NB: La Boveda (tlf. +34 971 714863) i La Lonja i Palma er et godt tips for den som liker tapas.

6. Overnatting
Agroturismen brer om seg på Mallorca, og gjennom finca-systemet (www.topfincas.com) finnes det en rekke gode alternativer. Sa Carrotja ligger like utenfor Ses Salines sør på øya, kun en sykkeltur fra stranden Es Trénc, og er med sine kun 11 rom og svært personlige service en hyggelig sted å oppholde seg.

NB: Sjekk inn på Hotel Sant Salvador i Artá, som ligger ved foten av det gamle fortet Santuari de Sant Salvador d'Artá, et tidligere kloster med aner tilbake til 1300-tallet.

Sjekk ut Reiser & feries kåring av VERDENS VAKRESTE HAVNER

7. Klubbliv
«Hovedstaden» Palma har en rekke hippe utesteder, men det mest trendy – og spesielle – er Puro Beach Club 15 minutter med bil utenfor sentrum. Mer «chill out» enn klubb, riktignok, men du finner neppe noe bedre sted å få med deg solnedgangen enn i de behagelige strandstolene rett ved klubbens basseng, med en cocktail innenfor rekkevidde.

NB: Langs Passeig Maritim i Palma er det en rekke klubber, som Deco og Tito's. Blant de beste er Crazy Cow og Made in Brasil – den siste med en klar latinamerikansk valør.

8. Byliv
Sóller er en hyggelig, liten by vel en halvtime med bil fra Palma. På torget midt i kan du overvåke et yrende folkeliv, samt den gamle trikken som jevnlig frakter passasjerer mellom sentrum og Port de Sóller, som ligger noen kilometer lengre unna. Palma er ellers den store byen på Mallorca, et sted du godt kan bruke noen dager. Utforsk gjerne bydelene litt utenfor bykjernen, for eksempel Santa Catalina, som huser et stort marked (mercada) samt en rekke gode restauranter, blant annet Monolisto (tlf. +34 971 916699) og Fabrica 23 (tlf. +34 971 453125).

NB: Byen Inca midt inne på øya er kjent for sin produksjon av lærprodukter, samt at den kjente skoprodusenten Camper holder til her, med et eget fabrikkutsalg.

Bli bedre kjent med LISBOA

9. Aktiviteter
Mallorca er kjent som sykkeløya fremfor noen. Titusener av syklister invaderer øya året gjennom. Vandring er også ganske utbredt. Et av de beste områdene er kystlandskapet vest for Cala Mezquida-stranda i nordøst. Landskapet er vilt og vakkert, med flotte turstier ut mot Cap de Ferrutx.

NB: Det mangler ikke på golfbaner på Mallorca (www.mallorcaonline.com, www.allspaingolf.com), men pågangen er stor. Husk derfor å booke god tid i forveien.

10.Festivaler
Religion spiller en sentral rolle for innbyggerne på Mallorca, og under de ulike høytidene er det stor aktivitet i gatebildet over hele øya. Corpus Christi i Pollenca i juni er en opplevelse, ikke minst «Ørnedansen» på byens torv. Under Sant Antony de Juny i Artá (13. juni) kler deltakerne seg ut som hester.

NB: Sant Agustin 28. august i Felantix inkluderer show med hester og dans i gatene.

ABONNER på Reiser & ferie

Kommentarer til denne saken