(LXUS.no) Intet mindre enn 600 sjefskokker er med i bedømmingen når magasinet «Restaurant» skal lage listen over de 50 beste restaurantene i verden.

El Bulli har vunnet hele 4 ganger og første seier kom i 2002.

Den spanske restauranten, som selvfølgelig har 3 stjerner i Michelin Guiden har igjen blitt kåret til verdens aller beste restaurant – for tredje året på rad.

LES MER OM LIVETS ALLER BESTE SIDER

Restauranten ligger i den lille koselige byen Roses, som ligger helt nord-øst i Spania. Det er den verdenskjente Ferran Adrià Acosta som er sjefskokk på El Bulli og han er naturligvis regnet som verdens aller beste. Beste måte å komme seg dit er å ta fly til Barcelona, for så å leie seg en bil å kjøre cirka 150 kilometer til Costa Brava kysten og videre til den lille badebukta Cala Montjoi.

Merkelige kreasjoner
Ferran Adria Acosta har gjort seg bemerket ved å lage morsomme og kreative former på maten – og ofte danderer han den som for eksempel en snegle mens det i realiteten er fisk du har på tallerkenen.

Acosta er også kjemiker av hobby – og liker å eksperimentere en god del med rettene. Med andre ord, du skal ikke bli bekymret om du føler en gastronomisk eksplosjon i munnen. I dobbelt forstand. Han har av Times Magazine blitt kåret til en av århundredets mest innovative mennesker.

LES OGSÅ: En middag til 1,5 millioner

Bortbestilt på en dag!
El Bulli er kun åpen fra april til oktober. Og det er som nevnt i oktober at bestilingene for neste år bookes, og det er kun 8 000 bordserveringer tilgjengelig per år. Omkring 800.000 prøver forgjeves å ringe for å booke et bord.

Prisene er overhodet ikke avskrekkende, spesilt med tanke på at vi her snakker om meget redusert kapasitet – og ikke minst at det er verdens beste restaurant for tredje år på rad. Gjennomsnittsprisen for et måltid er per person cirka 2.000 kroner.

LES OGSÅ: Europas beste vinrestauranter


Alle som har litt greie på mat har god kjennskap til El Bulli. Det er skrevet mer enn 2.500 artikler om restauranten – og i følge deres hjemmeside; mer enn 14.000 sider. Etter nok en seier kan de vel plusse på noen tusen til.

Et godt tips er faktisk å reise ned til restauranten og håpe at noen har avbestilt. Da står du mest sannsynlig i kø sammen med 250.000 andre.
Noen vil hevde at det er enklere å vinne i lotto.


Populære matbøker

Dersom du ikke er så heldig med bordbestillingen, kan du jo kjøpe en av Acosta bøker. De ligger på cirka kr. 2.000,- og oppover, men her har du muligheten til å lære deg et par gulltips.

LES OGSÅ: Michelin-kokkens mestertips