Gå til sidens hovedinnhold

Få avbestillinger til Mexico

Reiselivsbransjen mener folk har blitt herdet.

Svineinfluensaen har vært ukas snakkis på arbeidsplassene, noe som slett ikke er underlig med tanke på de store medieoppslagene med sin daglige dose dommedagsprofetier.

Til tross for dette har ikke norske turister blitt så skremt at turoperatørene og flyselskapene nærer noen stor frykt for den nære fremtid. Dette bekreftes av informasjonssjef Helen Begby hos charteroperatøren Apollo.

- Svært få nordmenn har så langt endret sine reisemål og jeg tror nordmenn generelt begynner å bli svært så hardhudet når det gjelder denne type medieoppslag, sier Begby til Reiseplaneten.

- Har blitt herdet
Med terroraksjonen i New York den 11. september 2001, Balibombene i 2002, SARS i 2003, tsunamien i Asia 2004 og fugleinfluensa i 2005 i minnet er det nok svært trolig at folk flest har blitt herdet med årene.

Country manager for Air France KLM i Norge uttaler via sin presseansvarlig Øystein Berntzen at flyselskapet ikke har merket noen endring i bookingmønsteret hos nordmenn de seneste dagene, og at det knapt er noen henvendelser fra passasjerer som ønsker å forandre sine reisedatoer til Mexico.

Salget av feriereiser til Mexico er naturlig nok ikke spesielt populært om dagen, men det er heller ikke høysesong for Mexico-ferier nå.

Apollo som er en av dem som sender flest norske pakketurister til Mexico året gjennom forteller at de har tatt direkte kontakt med de av deres kunder som har bestilt tur til Mexico med avreise i mai og juni og tilbudt dem å endre sin reise til annet reisemål eller endre reisetidspunkt.

Også Air France og KLM har åpnet for fleksibilitet for dem som ønsker å forandre reisedato til Mexico.

Advarer mot å reise til Mexico
Onsdag morgen fulgte Norge etter andre land som Sverige, Storbritannia, Frankrike og Tyskland da helseminister Bjarne Håkon Hansen advarte nordmenn mot å reise til Mexico.

- Bare reis dersom det er absolutt nødvendig, sa Hansen under Stortingens spørretime onsdag morgen, i følge Dagbladet.no.

Mareritt for Mexico
For Mexico derimot er svineinfluensaen et mareritt. For selv om det ikke er flere enn cirka 15.000 nordmenn som tar turen til Mexico i løpet av et år, så er Mexico et land som tiltrekker seg millioner på millioner av turister fra andre land, ikke minst USA, og et alvorlig utbrudd av svineinfluensa vil trekke med seg flere tragedier enn dødsfall som følge av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mexicos offisielle økonomi er svært avhengig av turismen, og næringen skaffer landet om lag 13 milliarder dollar i utenlandsk valuta i løpet av et år. Utallige meksikanere jobber direkte eller indirekte innenfor turistnæringen, og er uten mulighet å skaffe seg og familien inntekter gjennom jobber i andre bransjer.

Skrekkscenario for reiselivsbransjen
Den siste store pandemien med betydelig skadevirkning på reiselivsbransjen var SARS-utbruddet i 2003 som først og fremst rammet Asia, og spesielt Hong Kong, Singapore, Kina og Vietnam.

SARS fikk store konsekvenser for landene som ble berørt, mens norske turoperatører og for den saks skyld norske flyselskaper, kun i liten grad kunne skylde eventuelle svake resultater på denne epidemien.

De norske turistene som ikke våget en Asia-ferie valgte kort og godt å feriere i Europa eller USA. Men nå kan det jo være tegn på at Svineinfluensaen sprer seg ubehagelig nær de virkelig store norske turistdestinasjonene, ikke minst med tanke på de seneste rapporterte tilfeller i California.

Dersom epidemien sprer seg for fullt til USA, eller i verste fall til Europa, vil muligens byrden på skuldrene til norske turoperatører bli så store at vi kan forvente et betydelig antall konkurser. Og hvordan et økonomisk presset flyselskap som SAS som allerede nå sliter med tomme seter på sine fly skal kunne takle en slik situasjon, er ikke lett å si.

Erfaringen fra landene som ble hardest rammet av SARS forteller at enkelte destinasjoner mistet mer enn femti prosent av estimert antall turister, med de ringvirkningene det fikk for alt fra flyselskaper og hoteller til restauranter og utelivsbransjen generelt.

Nyttig informasjon
Er du usikker på om det er trygt å reise og hvor du skal finne mer informasjon så skal du vite at det er UDs landsider (www.landsider.no) som gir de anbefalingene som norske forsikringsselskaper legger til grunn for dekning kanselleringer og andre tilsvarende erstatninger.

Du finner flere nyttige linker om svineinfluensa, UD og Folkehelsetilsynet hos Reiseplaneten.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken