Skal vi tro restaurantbibelen, Michelinguiden, så har verden nå fått en ny gourmethovedstad. Den 20. november kom nemlig en ny japansk Michelinguide ut for salg, og med den fulgte «breaking news».

Paris er slått
I disse dager er sorgen tung å bære for stolte franske matelskere. Deres kjære Paris er nå forbigått av en utenlandsk by når det gjelder antall restauranter med tre stjerner i Michelin-guiden. Og det en by hvor mange kjøkkensjefer har stilt seg skeptiske til Michelinguiden. Flere røster i Japan har nemlig vært negative til at «utlendinger» skal bedømme deres lokale kjøkken, og skal ha vært tvilsomme til om de virkelig har kvalifikasjoner til en slik bedømmelse.

Tokyo er best
Den helt nye Michelinguiden for Japan viser at Tokyo nå har 11 restauranter med tre stjerner, mot Paris sine ti restauranter. Også når det gjelder antall stjerner har Tokyo passert Paris, og det med god margin. Tokyo har totalt 261 Michelinstjerner, mens Paris «bare» har 197. Men det hele er kanskje ikke så rart med tanke på at Tokyo har nærmere 160.000 restauranter, noe som er tre til fire ganger flere enn antallet restauranter i Paris.

Les mer om Tokyo hos Reiseplaneten.

Tre av Tokyos aller beste restauranter (med tre stjerner)
L'osier serverer fransk mat. Adressen er 7-5-5 Ginza Chuo-ku. Du kommer hit via R Shinbashi Stasjonen/JR Yurakucho Stasjonen, eller ved å ta undergrunnsbanen til Ginza Stasjon. Åpent fra 12:00-14:30 og 18:00-21:30 alle dager med unntak av søndager og helligdager.

I samme område finnes det også en annen trestjerners restaurant, men som serverer mat fra det japanske kjøkken. Restauranten heter Koju og adressen er 8-5-25 Ginza Chuo-ku. Åpent mandager til fredager fra 17:30 til 02:00 og lørdager fra 17:30 til 22:00.

Hamadaya har som Koju japansk kjøkken. Adressen er 3-13-5 Nihonbashi Ningyo-cho Chuo-ku. Hit kommer du ved å ta undergrunnsbanen til Ningyocho Station. Åpent alle dager for lunsj og middag, med unntak av søndager og helligdager som er stengt.

Se reisetips om Tokyo hos Reiseplaneten.

Komme seg til Tokyo
Det er enkelt å komme seg til Tokyo, men du må ha minst en mellomlanding siden det ikke finnes direkte flyruter fra Norge til Japan. Flyturen fra København tar cirka 14 til 15 timer. Regn med priser fra 6000 kroner og oppover for en tur og retur billett inkludert skatter og avgifter. Er du av den spontane typen så skal du vite at Swiss International Air Lines har kampanjebilletter fra rundt 5600 kroner i blant annet desember.

Priseksempler på flybilletter Oslo – Tokyo:
2. – 9. januar: 7106 kroner
8. – 16. januar: 5884 kroner
16. – 23. januar: 4890 kroner
23. – 30. januar: 4896 kroner

(Søket er gjort torsdag 26. november med Nettavisens reisesøk. Prisene gjelder per person tur/retur. Vær obs på at priser og tilgjengelighet kan endre seg).