*Nettavisen* Nyheter.

Nå koster det penger å komme inn i USA

Foto: (AP/Scanpix)

USA vil ha flere turister. Derfor må du nå betale 87 kroner for å søke om å få komme.

13.09.10 15:05

USA er et av landene vi nordmenn er svært glade i å reise til. Rundt 200.000 av oss tar turen hvert år - til tross for at landet har relativt omfattende rutiner for å komme inn.

Har vært strengt - blir dyrere
Fra før har du måttet søke på nett til ambassaden før du kunne reise (ESTA), du går gjennom grundig sjekk før du får gå på flyet, du må igjen fylle ut mye informasjon på flyet før du lander - og ikke minst må du alltid stå i kø når du kommer fram og håpe at immigrasjonsagenten gir deg tillatelse til å komme inn. I de aller fleste tilfeller går det riktignok greit om du følger reglene.

Men fra og med i dag har amerikanske myndigheter innført ende ny krav: ESTA-godkjennelsen som du har måttet søke om tidligere, og som gjelder i to år, har vært gratis. Men fra og med i dag koster det 14 dollar per person som skal søke.

Vil ha penger til markedsføring
Begrunnelsen er ifølge amerikanske myndigheter todelt: Det ene er å betale for driften av godkjennelsessystemene. Av de 14 dollarene du betaler, skal 4 dollar gå til drift.

De resterende pengene skal sørge for at flere turister velger å legge turen til USA.

«President Obama signerte i 2009 The Travel Promotion Act med det mål å skape et partnerskap mellom amerikanske myndigheter og privat sektor for å markedsføre USA som reisemål for utenlandske besøkende. Dette partnerskapet, Corporation for Travel Promotion, vil bli dannet og finansiert gjennom Electronic System for Travel Authorization (ESTA), matchet av bidrag fra privat sektor. Vi ønsker å understreke at denne avgiften er en støtte til amerikansk reiselivsbransje, og ikke på noen måte ment å hindre reisende i å besøke USA.»

Gjelder i to år
Gebyret på 14 dollar gjelder per person som søker gjennom ESTA, og som tidligere gjelder en ESTA-godkjennelse i to år. Betaling skjer ved innsendelse av søknad på nettsidene til amerikanske myndigheter.

ESTA-systemet godtar betaling ved hjelp av MasterCard, VISA, American Express og Discover. Søknaden din vil ikke bli sendt inn for behandling før all betalingsinformasjon er mottatt, melder den amerikanske ambassaden.

Om du allerede har en ESTA-godkjennelse, så gjelder den gratis ut hele sin toårsperiode.

- Velkommen
«Vi ønsker reisende hjertelig velkommen til USA, og beklager eventuelle ulemper disse nye tiltakene kan medføre for våre besøkende», skriver ambassaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.