Når feriedrømmen blåser bort

Foto: sarvodaya.org (Flickr/creative commons)

Se hvilke steder du bør styre unna.

Ser man verden under ett er det september og mai som er de mest aktive syklonmånedene. Men hvor og når er sjansen størst for å få reisen ødelagt av tyfoner og sykloner? Les vår orkanguide.

Morakot i Taiwan
De siste dagene har vi sett bilder om hvor ødeleggende tropiske sykloner er, senest i forbindelse med tyfonen Morakot i Taiwan og Kina. Det er ikke sjelden vi ser store oppslag om tyfoner, sykloner og orkaner. Hva er dette for noe, når er sesongen for harde vinder og påfølgende uvær, og hvor er man mest utsatt?

Tyfon, syklon, orkan
En tyfon er en betegnelse på en tropisk syklon som oppstår i Stillehavet. Slike vinder dundrer som regel inn på land i det fjerne østen. Sykloner får varme frigitt av fuktig luft. Med andre ord er det varmemekanismer som er energien bak tropiske sykloner. Tropiske sykloner kan produsere svært kraftig vind, men også enorme regnskyll, stormflo og tornadoer. En tropisk syklon kan ut fra sin styrke også omtales som orkan eller tropisk storm.

Orkansesonger
Alt er relativt og datoer skal ikke tas bokstavelig. Det kan være variasjoner som gjør at sterk vind kan oppstå utenom sesong også.

Atlanterhavet
Atlanterhavets orkansesong er offisielt fra 1. juni til 30. november, selv om orkaner også oppstår utenfor denne tidsperioden. Perioden er valgt da den statistisk har vist seg å dekke mesteparten av de tropiske orkanaktivitetene. Høysesong for Atlanterhavs-orkaner er fra august til og med oktober.

Utsatte reisemål:
Østkysten av USA, Mexico, Mellom-Amerika, Karibia og Bermuda, Venezuela. Dessuten kan sørøstkysten av Canada bli rammet. Mange av de kraftigere syklonene oppstår nær Kapp Verde-øyene. En sjelden gang kan orkaner nå Vest-Europa.

For mer reiseinformasjon om forskjellige land, gå til Reiseplanetens landside.

Nordøst i Stillehavet
Nordøstlige Stillehavet har sin høysesong for orkaner fra månedsskiftet mai og juni og går til månedsskiftet oktober og november.

Utsatte reisemål:
Vestlige områder av Mexico, Hawaii og nordlige deler av Mellom-Amerika

Nordvest i Stillehavet
Her oppstår tropiske sykloner (kalt tyfoner) året rundt, og av den grunn er det ikke fastslått noen offisiell tyfonsesong. Målinger viser imidlertid at det er minst aktivitet i februar og mars, og mest aktivitet fra juli til november.

Utsatte reisemål:
Kina, Japan, Hong Kong, Filippinene, Taiwan og mange andre land i Sørøst-Asia som Vietnam, Sør-Korea, deler av Indonesia og et stort antall stillehavsøyer. Kysten av Kina blir rammet av flest tyfoner i et normalår, mens Filippinene i snitt får 18 tyfoner.

Les mer om Hong Kong og se den utrolige videoen om jakten på stormens øye den 19. juli 2009 når tyfonen Molave herjet Hong Kong hos Reiseplaneten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Dennis M. Sabangan

Sørvestlige Stillehavet
Her har syklonsesongen sitt høyeste aktivitetsnivå i januar og til månedsskiftet februar og mars, samt i slutten av mai. Syklonsesongen kan starte så tidlig som i oktober.

Utsatte reisemål:
Australia og Oseania. Øst i Australia finner du blant annet Sydney og Brisbane, men disse byene er ikke så ofte hardt rammet.

Nord i Indiahavet
Her er det høysesong i mai og i november vedrørende tropiske sykloner. De største tropiske syklonene oppstår nesten alltid i perioden april til juni og september til tidlig desember.

Utsatte reisemål:
India, Bangladesh, Sri Lanka, Thailand, Myanmar og Pakistan. Tropiske sykloner som blir dannet i dette området har historisk sett tatt flest menneskeliv, ikke minst på grunn av syklonen Bhola som estimert tok 200 000 liv i 1970.

Sørøstlige Indiahavet
De tropiske syklonene starter i månedsskiftet oktober og november med høysesong fra månedsskiftet februar og mars, før det stopper opp i mai.

Utsatte reisemål:
Vest-Australia og Indonesia.

Les mer om Australia og reisemål i Australia hos Reiseplaneten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.