Søker du fred og ro, og nærhet til naturen, så anbefaler vi at du unner deg et besøk til en av Europas mange store og flotte nasjonalparker. Selv om vi har fantastisk flott natur selv, er det alltid spennende å oppsøke natur med en annen flora og fauna enn den vi er vant med.

Søk på flybilletter, hotell og leiebil på mer enn 600 reisesider på en og samme tid. Prøv Nettavisens reisesøk her.

Europas topp 6 nasjonalparker
Smak og behag kan naturligvis medføre til en uendelighet av varianter av en slik toppliste. Men vi foreslår helt subjektivt nedenstående liste som de beste nasjonalparker du kan besøke i Europa. Ikke bare fordi disse i seg selv byr på flotte naturopplevelser, men også fordi de kan kombineres med en herlig storbyferie eller en badeferie.

Samariá Canyon på Kreta i Helleas
Hva er bedre enn sol og bad på Kreta, kombinert med fantastiske naturopplevelser? Samaria Canyon er dyp kløft som strekker seg 16 kilometer fra Omolos-platået til Agia Roumeli. Den er den lengste i Europa i sitt slag.

Du kan ta en organisert vandretur som inkluderer transport fra/til ditt hotell, inngangsbillett til Gorge (som er selve kløfta) og en ferjetur. Turen du garantert ikke glemmer med det første varer fra 4 timer til 6 timer avhengig av din form. Uansett hvor du er på Kreta vil du finne agenter som hjelper deg med en tur gjennom Samaria Canyon.

Les reisetips om Chania og Kreta og mange flere reisemål hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Kreta her.

Parque Nacional Sierra Nevada (Spania)
Denne flotte nasjonalparken finner du i Granada hvor parken strekker seg fra Alpujarra til Lecrin-dalen. Her er fjell som er høyere enn 3000 meter, her er 60 blomstersorter som ikke finnes andre steder, og her er et rikt dyreliv.

Turistaktiviteter som skikjøring, organiserte vandreturer, klatring, paragliding, fugletitting og steinbukkekspedisjoner er alle tilgjengelig for deg. Denne parken er lett tilgjengelig for horder av nordmenn, som uansett valfarter året rundt til feriebyer som Malaga, Murcia og Alicante.

Les mer om Spania og reisemål hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Alicante her.

Þingvellir Nasjonalpark på Island
Island dekker ikke det store arealet og når man først har kommet hit må man benytte anledningen til å se mer enn Reykjavik.

Þingvellir er den historisk mest viktige plassen på Island, og er listet på UNESCO's verdensarvliste. Þingvellir ble nasjonalpark så tidlig som i 1928. Spennende er det også at Þingvellir ligger geografisk på det området hvor den amerikanske og den europeiske kontinentalplaten skiller seg fra hverandre. Det er flere campgrounds her og ikke minst hotell Hotel Valhöll som er flittig benyttet. Les mer om hotellet her.

Få gratis reiseguide om Reykjavik her.

Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi i Italia
Denne nasjonalparken ligger i Veneto-regionen, ikke langt fra Venezia. Parken domineres av fjellet Schiara på 2565 meter, og fjellene i Dolomittene bør absolutt oppleves hvis du er mer enn et par dager i og rundt Venezia. Her finnes en rekke vandreruter ordnet tematisk ut fra folks interesser. Uansett hva du velger får du en flott tur i et fantastisk landskap.

Hent reiseguide om Venezia hos Reiseplaneten.

Hortobágy Nasjonalpark i Ungarn
Ikke altfor langt unna Budapest, cirka 180 kilometer, finner du Hortobágy Nasjonalpark. Området er omtrent seks ganger større enn Oslo og med grenseløse gressbevokste arealer fulle av fredede blomster.

Nasjonalparken ligger pusztan hvor du også finner mange utryddelsestruede dyr og den berømte hesterasen Nonius. Hortobágypusztan er det største sammenhengende naturlige gresslandskapet i Europa og anses som et unikt eksempel på hvordan menneske, flora og fauna kan eksistere side om side.

Få gratis reiseguide om Budapest her.

Swiss National Park i Sveits
Denne parken ble etablert i 1914 og var med det en av Europas første nasjonalparker. Her får du alt du forbinder med Sveits. Urørt natur og majestetiske fjelltopper og et rikt dyreliv som for eksempel elg, steinbukk, ørn og den nesten utrydningstruede lammegribben som folk i tidligere tider trodde forsynte seg av sau, geiter og menneskebarn.

Nasjonalparken ligger helt ved grensen til Italia og du kan enkelt komme hit fra Milano. Zürich ligger 170 kilometer fra Nasjonalparken og er et godt utgangspunkt for besøket.

Få gratis reiseguide om Zürich her.
Finn flere reiseguider her.