*Nettavisen* Nyheter.

Norges beste badeplasser

Sommarøy i Tromsø kan fort bli en godt besøkt strand i helga.

Sommarøy i Tromsø kan fort bli en godt besøkt strand i helga. Foto: C.H (Visit Norway)

Stranda kaller alle kontorrotter. Her er noen av Norges herligste badeplasser.

30.05.12 21:30

Sola steker og skal vi tro meterologene er sommeren kommet for å bli, i alle fall for en uke til og i alle fall på Østlandet. Temperaturene har vært oppe i gode 25 grader og det har vekket strandlysten i mange rundt om i landet vårt. Vi har tross alt kysten full av idylliske badeplasser, og her har vi samlet et knippe av dem. Noen får du ha så godt som for deg selv, andre må du nok regne med å dele med mange andre.

Om været holder seg slik det er nå, kan badetemperaturene nå 20 grader iløpet av helgen fortalte en vannforsker til Aftenposten i går. I dag melder yr.no om badetemperaturer fra 13 til 17 grader i Oslo og selv om vannet er for kaldt for de fleste i nord, behøver ikke det bety at ikke de lange hvite strendene kan nytes i godværet. Ta med deg piknikkurven og gode venner og kom deg ut til din favorittstrand.

Ta en titt på listen og finn din sommerfavoritt.

HTML EMBED

View Norges beste badeplasser in a larger map

Femunden for naturentusiasten

For den som virkelig vil være for seg selv og ønsker de store naturopplevelsene med på kjøpet, er Femunden et godt tips. På grensa til Sverige ligger Femundsmarka og det vakre vannet Femunden. En av de fineste stedene her er Grånesvika, som du finner på østsiden av sjøen. Stranda har fin sand og siden du må ta kano eller båt for å komme hit, er det stille og rolig.

Arkeologisk strandperle

På Værøy i Lofoten ligger en skikkelig perle av en badestrand. De lokale kaller den Puinn Sanden og den kan lettest nås med båt. Her finner du også to spennende huler hvor den ene har hulemalerier som er hele 3000 år gamle.

Paradisiske sandstrender

Solastranda er den mest kjente av de vakre Jærstrendene og har kritthvit sand, flotte bølger og er kåret til verdens sjette vakreste strand av Sunday Times.
45 minutter med bil fra Tromsø ligger Sommarøy i en lun og billedskjønn vik. Sommarøy har også toppet mang en liste både nasjonalt og internasjonalt.
«Æ lengta ofte utover te Mjelle», synger visesangeren Terje Nilsen i sangen om vakre Mjelle utenfor Bodø. Stranda fortjener absolutt en vakker sang, for maken til romantisk strand skal du lete lenge etter.

Heftig i havgapet ved Tjøme

På sydspissen av Tjøme i Vestfold finner du Verdens ende. Dette flotte friarealet og skjærgårdsområdet har handikaprampe, gjestehavn og en stilig gangbru over til de ytterste svabergene. Du kan bade i lune viker, eller nyte panoramautsikten mot det åpne, blå havet. Her ute finner du blant annet Tjømes tusenårssted, Verdens ende restaurant og det kjente Vippefyret.
PS: Er du veldig glad i svaberg, bør du også ta en tur til den velse øygruppa Stauper, som ligger en hyggelig båttur unna i retning Sandefjord.

Strender med blått flagg

Kun seks strender i Norge kan i dag smykke seg med et vaiende blått flagg. Det blå flagget deles ut av den uavhengige og internasjonale miljøorganisasjonen FEE, og tildeles strender som har rent badevann, rene strender og de beste tilbudene til sine badegjester.
Hvalstrand og Sjøstrand i Asker. Bystranda og Hamresanden i Kristiansand. Storøyodden i Bærum. Helleneset i Bergen.
Hvalstrand har også en spesiell funkisrestaurant med gourmetmat.

Naturistens strand

Oslos kanskje fredeligste naturiststrand ligger i en fin, langgrunn bukt på Rambergøya. Ta båt fra Vippetangen ut til Gressholmen og gå over steinene derfra og nyt sommeren uten en tråd. Alternativer i hovedstadsområdet er Strandskogen to kilometer sør for Ingierstrand bad, nordøstsiden av Svartkulp nær Songsvann og et eget område på Huk.
En online oversikt over resten av landet (og andre skandinaviske land) finner du på Scandinavian Naturist Portal.

Reiser & ferie spurte leserne sine og her er DERES FAVORITTBADEPLASSER

HTML EMBED

Hankø - en kongelig ferieøy

I Østfold ligger den populære øya Hankø. Her har både kongefamilien, Harald Zwart og flere andre kjendiser sine feriesteder. Øya har et kjent seilsportsenter og huser massevis av flotte badeplasser. Tusler du litt rundt, møter du også ganske sikkert på et par dådyr.

Sørlandske ferskvannsperler

Sandåkerhølen i Aust-Agder-kommunen Gjerstad er en sjelden ferskvannsperle. Her er det krystallklart vann, rød sandbunn og et lite fossefall man kan svømme inn i. I Syndlevannet i Reddal ved Grimstad finner du dessuten badeplassen Lundesanden. Dette er en ganske spesiell badeplass med ferskvann og langgrunne sandstrender midt inne i skogen.

Flere badeplasser under bildekarusellen

4347

Bade inne

Norge kan være både våt og kald midt i fellesferien, så det kan være greit med noen gode innendørsalternativer. Oasen svømme- og miljøsenter i Namsos er Nord-Europas største badeanlegg i fjell og har 50-meters basseng, stupetårn, kaldvannsstamp, varmebasseng, boblebad og vannsklie.
Skien fritidspark er Norges mest komplette idretts- og fritidsanlegg med blant mye annet et stort badeanlegg. Her har de 25-meter basseng, stupebasseng, bølgebasseng med strøm, barnebasseng, varmebasseng, terapibasseng og en 106-metersklie med tidtaking.
Vannkanten Badeland i Bergen ble for noen år siden kåret til landets beste badeanlegg av Forbrukerrådet.

Naturlig badeland

Tømmeråshøla ligger i elva Sandøla og blir kalt Norge mest eksotiske badeplass. Vannet har formet en naturlig sklie i fjellet der man kan boltre seg i deler av fossestryket. Nedenfor fossen er det gressplen, svaberg og en roligere kulp.
Området er tilrettelagt for rullestolbrukere og andre bevegelseshemmede, og har baderampe med rekkverk ned til elva.

Naturlig spa

Mjølkedøla er en elv som renner ut i Bygdin like ved Eidsbugarden hvor Vinjerock arrangeres hvert år. Her finner du et naturlig «spaanlegg» med massasjedusjfoss, boblebad, varme svaberg, og små og store naturlige sklier.

Hva er din favoritt? Fortell oss i kommentarfeltet eller på Reiser & feries Facebook-side

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.