*Nettavisen* Nyheter.

Norges beste bakker

Foto: Crestock

Skjerp stålkantene og fest brillene! Her er favorittene i den norske fjellheimen.

19.02.10 10:04

Norge har godt over 200 alpinanlegg, og nye kommer stadig til. Det finnes i dag et skianlegg for enhver smak, godt spredt over hele landet.
Vår kåring er ment som en liten veiviser i Vinter-Norge, og en oppfordring om å ta skiene fatt.

Er du bedre på flatmark? Se Reiser & feriers beste langrennsløyper.

Best alpefølelse
Hemsedal, Buskerud
Dette er det nærmeste du kommer Alpene i Norge, både i kraft av den ville naturen, den store variasjonen i traseer, og stemningen på afterskistedene i bunnen av bakkene. Hemsedal Skisenter har tre fjelltopper – Totten (1479 m), Hamaren (1444 m) og Røgjin (1370 m), som danner et omfattende nett av løyper du aldri rekker å gå lei av. Dette er ungdommens favorittsted, men Hemsedal – tross et noe frynset rykte – egner seg også utmerket for barnefamilier.
Antall heiser: 20
Antall nedfarter: 47
Fallmeter: 810
www.hemsedal.com

Oppdal, Sør-Trøndelag
Ikke så kjent som Hafjell og Hemsedal, men likevel veldig populært blant liebhaberne. Oppdal ligger snøsikkert til i Midt-Norge, med løyper som ligger over tregrensa, og vender mot sola. De 30 nedfartene er fordelt på fire fjell, og du finner i tillegg en meget innholdsrik terrengpark og to barneland for de små. Skiessene Erik Håker og Odd Sørli har sine røtter her, og har bidratt til å plassere skistedet på kartet.
Antall heiser: 17
Antall nedfarter: 30
Fallmeter: 715
www.oppdalbooking.no

Norefjell, Buskerud
De tidligere OL-løypene (1952) ligger bare en time med bil fra hovedstaden, og har løypetraseer som både er varierte og bratte. Terrenget er kupert, med Høgevarde som høyeste punkt (1459 m). Det gir en imponerende høydeforskjell på 1010 m, som er det høyeste i Norge.
Antall heiser: 11
Antall nedfarter: 26
Fallmeter: 1010
www.norefjell.com

Beste familieanlegg
Trysil, Hedmark
Norges desidert største skianlegg har hele 71 km med nedfarter bundet sammen av 32 heiser. Her finner du alt fra tøffe svartløyper til behagelig offpiste. For barna er det tre egne områder med heiser, bakker og aktiviteter.
Antall heiser: 32
Antall nedfarter: 65
Fallmeter: 685
www.skistar.com/trysil

Send dine reisetips til Reiser & ferie: Klikk her!

Mest snøsikkert
Beitostølen, Oppland
På grunn av sin beliggenhet ved Jotunheimen er Beitostølen blant Europas mest snøsikre områder, med en sesong som strekker seg fra november til begynnelsen av mai. Dette er også en familiefavoritt, med mange koselige utesteder som ligger rett ved hverandre, samt bakker som ikke er alt for krevende.
Antall heiser: 9
Antall nedfarter: 21
Fallmeter: 300
www.beitostolen.com

Geilo, Buskerud
Med hoteller som befinner seg i det øvre kvalitetssjikt, omtales Geilo som Norges svar på St. Moritz. Dette er de velhavendes lekegrind, men det bør ikke hindre deg i å dra dit. Bakkene er fine, og både på Thon Hotel Vestlia og Dr. Holms er det flott stemning med høy hjemmekosfaktor vinteren igjennom. Forholdene for kiteskiing anses som blant de beste i verden.
Antall heiser: 20
Antall nedfarter: 40
Fallmeter: 378
www.geilo.no

Beste offpiste
Narvik, Nordland
Med startsted 200 meter over havet er nærheten til fjorden Narviks store attraksjon, i tillegg til at de har noen av de beste off piste-mulighetene i landet. Utgangspunktet er Fagernesfjellet, som stuper rett ned i fjorden. Mørketiden gjør at sesongen ikke tar av skikkelig før mars, men da kan moroa vare til ut i juni. Og du kan kjøre midt på natta, i midnattssol.
Antall heiser: 6
Antall nedfarter: 14
Fallmeter: 878
www.destinationnarvik.com

Beste afterski
Tryvann Vinterpark, Oslo
Få – om noen – hovedsteder har en tilsvarende nærhet til ski- og alpinanlegg som Oslo. På 20 minutter er du ute i bakkene i Tryvann, som er utbygget for atskillige millioner de siste årene. Ved å slå sammen Tryvann med Wyllerløypa har Oslo fått et fullverdig alpinanlegg nesten midt i byen. En kort busstur, og du er etter endt skidyst på Norges beste after ski.
Antall heiser: 7
Nedfarter: 14
Fallmeter: 381
www.tryvann.no

Voss, Hordaland
Bare en time fra Bergen ligger Voss, med 40 km velpreparerte alpinløyper og egen snowboardpark. Det går gondolbane fra Voss sentrum, som har mer enn 100 butikker og en rekke kafeer, puber, pianobarer og nattklubber. Bedre after ski skal du med andre ord lete lenge etter.
Antall heiser: 10
Antall nedfarter: 13
Fallmeter: 679
www.vossfjellandsby.no

Hafjell, Oppland
En ny gondol tar deg effektiv opp i noen av Norges mest varierte skibakker. Hafjell er i tillegg kompakt, noe som gjør anlegget velegnet for barn. Terrengparken er en favoritt blant snowboard- og twin tip-kjørere, og Kjusløypa lokker mange av dem som søker skikkelige utfordringer.
Antall heiser: 16
Antall nedfarter: 31
Fallmeter: 835
www.hafjell.no

Gaustablikk, Telemark
Skianlegget på Sør-Norges høyeste fjell øker kapasiteten denne vinteren med tre nye heiser, som blant annet vil koble sammen Brandstaul og Fyrleggen. Totalt vil de nye heisene øke antallet nedfarter med 50 prosent, som er gode nyheter for dem som er tidlig ute. Allerede i oktober er gjerne Gaustablikk åpen for kjøring, som en av de aller første.
Antall heiser: 7
Antall nedfarter: 21
Fallhøyde: 350
www.gaustablikk.no

Artikkelen er levert av Reiser & ferie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.