Besøk slummen

Lenge har sørafrikanske «townships», favelaene i Brasil og andre slumstrøk i noen av verdens største byer vært lukket for turister. De siste årene har imidlertid mange av dem sett nytten av å åpne opp for besøkende, for det er mye spennende – og positivt – som skjer der.

Innbyggerne har også skjønt at det kan være penger å tjene på nysgjerrige turister. I tillegg har filmer som «Slumdog Millionaire» fra Dharavi-slummen i Mumbai åpnet øynene hos og interessen for mange.

I eller i nærheten av mange av disse tilsynelatende kaotiske boområdene er det også mulig å bo. Hotellene er gjerne enkle, men også større kjeder har etter hvert etablert seg i noen av disse områdene.

Her er fem forslag vel verdt et besøk:

1. Langa i Cape Town, Sør-Afrika

Hovedfokuset i Cape Town denne sommeren vil utvilsomt være Green Point stadion og fotball-VM, men du bør også stikke innom dette spennende området i utkanten av byen. Inne i Langa township er boforholdene ofte nedslående, men her er også driftige håndverks- og kultursentre. Flere selskaper tilbyr i dag guidede turer i Langas fargerike fellesskap.

Overnattingstips:Radebe’s Guest House & Coffe Shack (tlf. +27 (0) 82 393 3117).

2. Laranjeiras/Santa Teresa i Rio de Janeiro, Brasil

Favelaene (slumstrøkene) i de store brasilianske byene er gjort kjent som ofte brutale steder gjennom filmer som «City of God» og «Mitt hjem er Copacabana». Bildet er sammensatt, og i motsetning til det mange tror er det fullt mulig å dra inn i noen av favelaene.

I Rio kan Laranjeiras og Santa Teresa være steder å begynne. Hostel Favelinha, med en fenomenal utsikt over Guanabara-bukten, Sukkertoppen og noen av Rios mest berømte strender, som Botafogo og Flamengo, inviterer kanskje først og fremst backpackere, men også andre som er nysgjerrige på hvordan de fleste av Rios innbyggere faktisk lever.

Overnattingstips:
Hostel Favelinha

3. Dharavi i Mumbai, India

Dette er etter sigende Asias største slum, med mer enn 600.000 mennesker samlet innenfor et område på mindre enn 2,3 kvadratkilometer. Publikumssuksessen «Slumdog Millionaire» ble delvis spilt inn i her.

Overnattingstips: Hotel Red Palms (+91 (0) 22 32913441)

4. Tondo i Manila, Filippinene

Dette er også et av de tettest befolkede områder i verden, og mange av byens slumområder ligger her. Det er dog også fødestedet til tidligere president Joseph Estrada. Det har faktisk vært bosetting her siden før 900-tallet, og området ble etter hvert dominert av kinesere som utvandret fra Fujian. For den som er interessert er det med andre ord også mye historie knyttet til Tondo.

Overnattingstips:The Linden Suites (+63 632 910 4203)

5. Iztapalapa i Mexico City, Mexico

I Iztapalapa, den mest folketette bydelen i den meksikanske hovedstaden, bor det for øvrig nesten to millioner mennesker, mange under svært vanskelige kår.

Boutique Hotel de Cortes var opprinnelig et kloster, og ble konvertert til hospits så tidlig som på 1700-tallet. Det er i seg selv et besøk verdt.

Overnattingstips: Boutique Hotel de Cortes