*Nettavisen* Nyheter.

På fisketur i Norge

Foto: Viscoptic / Stef James (Flickr/Creative commons)

Visste du at så mange som halvparten av alle voksne nordmenn prøver fiskelykken årlig?

Norge har en rekke fiskesorter for sportsfiskere. Du kan fiske torsk, sei og makrell langs kysten, laks og sjøørret i elvene og innsjøene er fulle av abbor, gjedde, ål, ørret og røye.

Populært med laksefiske
Visste du at laksesesongen går fra 1. juni til 31. august, og at den største laksen tatt på fluestang ble fanget i Suldalselva i Rogaland og hadde en vekt på hele 21,1 kilo?

Hvert år blir om lag 130 000 laks fanget på stang i Norge. Namsenelva, Suldalselva, Beiarelva, Gaulaelva og Stjørdalselva er noen av de 450 lakseelvene i Norge. Du kan fiske i elver, sjø eller ferskvann.

Finn billige flybilletter til fiske-Norge med Nettavisens reisesøk.

Kyst og havfiske med Lofoten som ener!
Lofoten er et av de beste stedene i Norge for kyst- og havfiske. Der er torsk på 10 kilo nesten hverdagskost og du kan få lokale fiskere til å ta deg med dit hvor de virkelig store ruggene holder til. Ved hjelp av ekkolodd finner de fram til stimer hvor det er store sjanser for fangst. Flere av de lokale fiskerne tilbyr eget opplegg for turister.

På de beste stedene i Nord-Norge sies det at du kan få napp på hvert tredje eller fjerde kast! Sjansen for at storfisken napper er imidlertid større under havfiske enn inne ved kysten. Torsk og sei er vanligst, men lange og kveite er også ofte å se. Har du en god dag kan du dessuten få steinbit og håbrann på kroken. Makrell er oftest på kroken om sommeren.

Regler for fiske
Fisking med sluk, stang eller jukse er tillatt omtrent hele året langs hele kysten. Fiske i havet er gratis. Gjelder også laks, sjøaure og sjørøye hvis det brukes stang. Husk å ta hensyn til private anlegg som brygger, båtplasser, fiskeredskap og oppdrettsanlegg.

Finn et vann eller en elv hvor fisken biter. Enten du vil ha sprøstekt ørret eller drømmer om gjeddefiske kan du velge og vrake i ulike tilbud. Barn under 16 år kan fiske gratis i elver som ikke fører laks, sjøørret og sjørøye. Du finner mer informasjon om lover og regelverk for fisking i Norge hos Direktoratet for naturforvaltning og Miljøstatus.

Norge – ditt nærmeste sportsfiskeland
Unn deg å oppdage Norges mange flotte lakseelver. Engelske sportsfiskere merket seg Namsen allerede tidlig på 1800-tallet. Laksefiskere fra både inn- og utland fristes fortsatt av «elvenes dronning» og de andre trøndelagselvene Orkla, Gaula og Stjørdalselva.

Namsen Adventure er en av flere som tilbyr tilrettelagt jakt og fiske. Namsen Adventure disponerer cirka 5 kilometer av lakseelven og tilbyr også fiske i sideelva Bjøra. Landfisket er godt tilrettelagt med et bergrenset antall fiskere på utvalgte plasser. Prøv også rofiske med den tradisjonelle Namsen-båten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge

Finnmark – et fiskeeldorado
Laksefisket i kjente elver som Alta og Tana i Finnmark er nærmest sagnomsust, og dette er elver med mye fisk. Men skal man fiske i de beste elvene må man være forberedt på å betale for seg. Nord-Norge kan imidlertid også by på andre flotte elver, hvor du kan fiske for en rimeligere penge. Børselv, Karasjokka eller Neiden er gode tips.

På markfiske med hele familien
Helt siden steinalderen har folk fisket med krok og mark i tjern og elver, og fiskemetodene har egentlig ikke forandret seg så mye. Finn noen saftige mark i en gammel komposthaug, tre dem på kroken og kast uti. En kjempeflott måte å fiske med barna på, som byr på spenning og varige opplevelser. Husk at kroken ikke må være for stor. Det er viktig at den er skarp og du behøver ikke å tre på flere mark. En skikkelig rognkjepp duger fint som stang, det er dessuten veldig smart med noen splitthagl for å gi snøret tyngde.

Markfiske handler i stor grad om å snike seg usett inn på fisken. Ikke tramp i nærheten av bredden, og forsøk å unngå å kaste skygge over vannet. Kryp gjerne på alle fire. Fisken er interessert i levende agn, ikke la marken ligge på bunnen. Det frister ikke ørreten. En mark som oppfører seg unaturlig vil heller ikke friste fisken, det er viktig at marken ser levende ut. Husk luftehull i markboksen. Markfiske kan du utføre nær sagt over hele Norge, men fjellvandring kombinert med markfiske i fjellbekkene byr på naturopplevelser som nesten er uslåelige.

Les mer om Norge og reisemål i Norge hos Reiseplaneten.

Her er noen av de norske rekordene for sportsfiske (per 2007)

Saltvann

Blåkveite – 5,82 kg – Mulegga (Troms) – 22.7.2002

Breiflabb – 57,5 kg – Fuglsetfjorden – 7.4.1996

Havabbor – 6,09 kg- Flekkefjord- 27.8.2005

Hvitting- 3,115 kg- Romsdalsfjorden- 10.6.1997

Lange – 40 kg- Hitra- 25.4.2007

Makrell- 3,474 kg- Stølefjorden- 7.9.1997

Rødspette- 5,175 kg- Skillefjorden- 25.9.1990

Sei- 22,7 kg- Saltstraumen- 30.11.1995

Torsk- 37,5 kg- Sørøya- 20.3.1992

Uer- 8,8 kg- Sørøya- 6.8.2007

Ferskvann

Abbor- 3,17 kg- Mjøsa- 28.5.1965

Brasme- 5,526 kg- Juveren- 21.5.2003

Gjedde – 17,7 kg – Nitelva – 10.04.2003

Laks – 32,5 kg – Tana – 7.7.1951

Regnbueørret – 11,495 kg – Sognefjorden – 26.4.1998

Sjøørret- 13,2 kg – Skibotnelva- 27.7.1975

Ørret- 15,3 kg- Mjøsa- 1.11.1981

Ål – 3,85 kg- Ranheim- 1.8.1985

(Kilde: visitnorway)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.