Gå til sidens hovedinnhold

Byen i skyggen av Venezia

Reis hit neste gang du besøker Italia.

Bli med til en by med en fantastisk historie og som i romertiden var blant Italias rikeste byer etter Roma. Selv om byen naturligvis har sin dose med tilreisende, er det de færreste nordmenn som benytter anledningen å gjøre den et besøk når man allikevel er i Venezia. Bli med på tur til Padova!

Finn de beste prisene på flybilletter, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Det er tidlig morgen og vi setter oss på toget fra Mestre, en by som ligger strategisk nærme både Venezia og flyplassen Marco Polo. Fra Mestre går regionstog og lokaltog til Padova, og siden avstanden er så kort, er det like greit med den lokale varianten. Den 30 minutter lange turen koster ikke mer enn drøye 20 kroner.

Dårlig førsteinntrykk
Fire stopp senere ruller toget inn mot Padova og man ønskes egentlig velkommen av noe som ser ut som et slitt industriområde, med store beholdere som med hjelp av fantasien lett lar seg forestille å inneholde alle mulige skumle kjemikalier. Graffitimalte vegger er over alt, mer taggende enn dekorerende, og man får plutselig et ønske om å ta toget videre til vakre Verona.

Stasjonen er imidlertid grei nok. Til høyre ved hovedinngangen, eller utgangen om du vil, finner du turistinformasjonen med alt du trenger av kart, informasjon og råd og vink. Trøtte og rusede mennesker virrer rundt jernbaneområdet. Ikke riktig så rusede og så mange som i Oslo og Sentralbanestasjonen der, men likevel ikke umerkbare.

Padovas vakre innhold
Mens innpakningen kanskje ikke var all verden, viser selve kjernen av Padova seg fra en annen side. På vei fra stasjonen til det historisk sentrum passerer du Piazza Cavour, et elegant lite torg. Her er atmosfæren eksklusiv, og det rike og mektige Padova trer fram for oss besøkende. Her shopper du i store Zara-butikker, eller for den saks skyld Louis Vutton.

Mens vi snakker om shopping så anbefaler vi også gaten Via S Martino e Solferino som er en sjarmerende gate med små spesialbutikker, gallerier og antikviteter. For å være ærlig så har vi aldri sett så mange gallerier, antikvitetsbutikker og ikke minst bokhandlere og frimerkebutikker som i Padova, bystørrelsen tatt i betraktning.

Se fotogalleri av Padova hos Reiseplaneten.

Fantastiske kirker
Nå som vi har kommet til Padovas historiske sentrum så viser fantastiske kirker fram den ene skatten etter den andre. Bassilica St. Antonio som ligger like ved Prato della Valle er en av de mest spesielle og storslåtte kirker vi har sett. Innvendig kaster troende seg rundt sarkofagen til St. Antonio, og du kan se relikvier tilhørende Antonio utstilt i kirken. Vi har allerede glemt førsteinntrykket Padova ga, og denne kirken er verdt besøket alene.

Fem hundre meter unna finner du Basilica di San Giustina, som er en kirke i daglig drift, akkurat som Bassilica San Antonio. Bassilica San Giustina er den litt mindre vakre søsteren (broren?) til Bassilica San Antonio, uten at man på noen måte skal nedvurdere dens storslåtthet. Denne kirken huser en attraksjon. Her ligger etterlevningene av evangelisten Lukas i en sarkofag.

Mellom kirkene finner du det enorme Prato della Valle, et torg på 90.000 kvadratmeter og omkranset av 72 statuer av byens kjente folk opp gjennom historien. Her kan man slappe av og la barna, hvis man har med disse, løpe litt fritt.

Med Bologna i tankene
Når man rusler rundt i Padovas herlige historiske sentrum er det ikke til å unngå at tankene går til Bologna, med alle sine arkader langs bygatene. Her kan man gå tørrskodd selv om det regner. Man ønsker at minnene som sitter i disse veggene kunne visket deg sine historier.

Trange gater, omgitt av hus som virker rustikke og enkle på utsiden, og som gir et sjarmerende inntrykk. Men ikke la deg lure av de mange enkle fasadene. På innsiden åpner frodige hager seg, og husene inneholder gedigne leiligheter som de fleste av oss ikke har råd til. Dessverre forfølges vi av tagging. Vi tror knapt vi har sett like mange noe annet sted, så enten er taggermiljøet helt uten kontroll, eller så er byens innbyggere svært så politisk aktive. På den annen side er lokale entreprenører i full aktivitet, det pusses opp over alt.

Orker du ikke å gå lenger, er det nok av busser og trikker som tar deg dit du vil for en billig pengesum. Trikkene var splitter nye og får selv de nyeste Oslo-trikkene til å se ut som utrangerte.

Få gratis reiseguide til Bologna her.
Finn flere reiseguider her.

Fortsatt i skyggen – eller?
Padova har praktbygg og kirker, byen myldrer av spisesteder, barer, koselige spesialbutikker og innbyr til spennende utflukter. Du kan ta båt langs kanaler fra Padova og helt inn til Venezia. Her kan du slappe av på båtdekket og nyte en prosecco, mens du beundrer gamle Padova-villaer.

Shoppingmulighetene er helt klart bedre i Padova enn i Venezia, og utelivet likeså. En ettermiddag og kveld i historiske sentrum er absolutt hyggelig og kan anbefales. Men som turistmål vil nok byen fortsatt måtte leve i skyggen av Venezia. På den annen side, hvilken by gjør ikke det?

Les mer om Venezia og hent reiseguide om Venezia hos Reiseplaneten.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken