Påskefjellet fortsatt ledig

Foto: Kai Jensen, Scanpix

NSB har billetter og på fjellet finnes det hundrevis av restplasser.

Nesten halvparten av oss skal reise bort i påsken, men fortsatt er det mye ledig i ditt eget ferieland.

- Det er fortsatt ledige plasser på påsketogene på alle banestrekninger hvis du er fleksibel på avreisetidspunkt, opplyser informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

I år har selskapet satt opp 21.000 ekstraseter i påsken. Både på Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen, Nordlandsbanen, Rørosbanen og Raumabanen er det ekstra kapasitet for å dekke etterspørselen, og det er fortsatt plasser igjen.

Den travleste dagen er allerede på fredag, hvor det ikke er så mye å velge mellom på strekningene mellom Oslo og Trondheim. Det samme gjelder for Nordlandsbanen og Bergensbanen. Andre dager som er ekstra populære inkluderer lørdag 27. mars, søndag 4. april og mandag 5. april.

Fortsatt lavpris

For dem som ønsker eller må å benytte seg av fly i høytiden, så er det fortsatt billetter å oppdrive både hos SAS, Norwegian og Widerøe. Men også her kan det være greit å være raskt ute og fleksibel i forhold til de mest populære utfartsdagene. Et raskt søk på viser at det er mye utsolgt på enkelte strekninger, men det går også an å få seg en lavpris billett på enkelte avganger. Et eksempel er Oslo – Tromsø tirsdag 30. mars for 499 kroner med Norwegian.

Reisesøket Momondo finner du her.

Veldig mange nordmenn begynner påsken med en biltur. Trygg Trafikk oppfordrer disse sjåførene til å ta det med ro.

- Påsken er høytid, også for alvorlige trafikkulykker. Ta tiden til hjelp og husk at tett trafikk krever stor konsentrasjon bak rattet, sier direktør Kari Sandberg til ANB.

Forbikjøringer er heller ikke en manøver som anbefales.

Les mer:- Fem dør i påsketrafikken

Restplasser

Bare noen dager før påsken begynner for svært mange, kan Skiinfo melde om over 300 ledige hytter, leiligheter og hotellrom på fjellet. Påsken er høysesong, men det finnes også rabatter.

- Påskeferien er høysesong på fjellet, hele Norge har ferie samtidig og tradisjonelt er dette den vanskeligste perioden i året å få tak i en ledig hytte. I de siste årene har derimot hytteutleiere fått konkurranse fra flere høyfjellshotell og utleie av leiligheter, sier Espen Schrøder i Skiinfo til Nettavisen.

- Det er vel heller ikke en hemmelighet at det kanskje er bygget flere leiligheter og hytter enn det har vært marked for, og mange av disse leies nå ut i helger og ferier, legger han til.

De beste hyttene, med «ski in/ski out», er nok utleid allerede, opplyser Schrøder. Men han påpeker at det fortsatt er mye å velge mellom og avbestillinger tikker inn daglig.

Deler ofte ferien i to

Påskeferien selges som oftest i to deler, men noen tilbud selges også helhetlig som en 10 dagers ferie. Første del av påsken går fra 26. til 31. mars. Den andre delen av påsken, fra onsdag 31. mars til mandag 5. april, er den mest populære perioden.

Tall og undersøkelser viser at nordmenn ønsker seg svært forskjellige ting i påskeferien.

- De skianlegg i Norge som tilbyr både gode alpinforhold og et godt nettverk av langrennsløyper er nok de mest populære i påsken, men i prinsippet finnes det alltid ledige senger, påpeker Schrøder, daglig leder i Skiinfo.no.

Listen over restplasser finner du her.

Ute eller hjemme

I tillegg til alle de som stikker til fjells, kommer rundt 27.000 nordmenn til å feire påsken i varmere strøk i år. Det ifølge beregninger charterselskapet Star Tour har gjort.

Les også:Påsken er utsolgt

På hjemmebane er det også mange som liker å feire påsken, og i alt 46 prosent av oss er «bare» hjemme.

Røde Kors’ tall viser at hele 62 prosent av de over 60 år ikke drar noe sted i påsken. Det samme gjelder 36 prosent av de mellom 15 og 24 år.

Noen foretrekker det naturligvis å feire påsken slik, men dette gjelder ikke alle. I påsken har Røde Kors derfor en bry seg-aksjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.