RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En kvinne nyter solen og vannet utenfor Antalyakysten.
En kvinne nyter solen og vannet utenfor Antalyakysten. Foto: Murat (Thinkstockphoto/Istockphoto)

Prisras på Syden-turer

Sist oppdatert:
Skole- og jobbhverdag starter nå for de fleste nordmenn, men du kan gjøre noen virkelige feriekupp om du kan utsette litt.

Fra midten av august får nordmenn ekstra mye solferie igjen for pengene og stadig flere pakker kofferten og rømmer fra regnbukser og paraplyer, skal vi tro charterselskapene.

– De to siste ukene har salget av reiser med utreise i august og september ligget på det dobbelte av hva vi solgte i samme periode i fjor. Alle gråværsdagene her hjemme har fått nordmenn til å drømme seg til varmere strøk, sier informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås i Star Tour til Travelnews.

Her er noen eksempler på gode tilbud fra de største charterselskapene

STAR TOUR:

(Fly + uspesifisert bosted, 1 uke, fra-priser)

Kreta, 16/8, 1298 kroner

Kypros, 20/8, 1298 kroner

Tyrkia, 24/8, 1298 kroner

APOLLO:

(Fly + uspesifisert bosted, 1 uke, fra-priser)

Zakynthos, 21/8, 1498 kroner

Kreta, 18/8, 1598 kroner

Sør-Tyrkia, 18/8, 2198 kroner

VING:

(Fly + uspesifisert bosted, 1 uke, fra-priser)

Kreta, 16/8, 1195 kroner

Sør-Tyrkia, 16/8, 1495 kroner

Palma de Mallorca, 17/8, 1495 kroner

Tips til Mallorca

1. Lei sykkel på Mallorca

Mallorca er en sykkeløy. Hit kommer både profesjonelle og amatører for å sykle når sesongen ikke tillater det der de bor, og mange av veiene er fint tilrettelagt for tråkking.

Fra Palma er det ikke avskrekkende langt til de vakre landsbyene Valldemossa, Deiá eller Sóller i Tramuntana-fjellene. Eventuelt kan du ta det rolig og bare sykle langs bystranda i Palma, til Portixol, eller lenger øst til strandklubben Puro Beach, som ligger på en odde med fantastisk utsikt til solnedgangen.

Palma on bike

2. Finn en finca på Mallorca

En finca er en tidligere bondegård eller et gammelt landsted gjort om til sted for agroturisme. De finnes over hele Mallorca og holder ofte høy kvalitet, med en typisk spansk atmosfære. De er også ofte historiske landemerker, noe som setter en ekstra spiss på et besøk.

> Rent-a-villa

> Lanthotell Mallorca

3. Besøk den lille storbyen Palma

Palma har en fin kombinasjon av trange smug og store avenyer, små torg og en rambla der både turister og lokale møtes. Her kan du søke deg til små, bortgjemte kafeer, eller en feiende flott Michelin-restaurant om du er i det lune.

De fleste besøkende oppholder seg i gamlebyen, mellom Plaça D’Espanya og den gedigne Le Seu-katedralen (bildet) ved sjøen. Sistnevnte ble påbegynt i 1229, og er preget av ulike arkitektoniske stilarter frem til sluttføringen en gang på 1600-tallet.

4. Finn deg en strand på Mallorca

Mallorca har mye å spennende å by på innen kultur, shopping og ikke minst mat, men de aller fleste kommer hit for å nyte de mange og lange strendene. Vannet her er blant det klareste i Middelhavet, og det er nok å velge mellom. Det er ikke vanskelig å finne relativt folketomme strender, selv om mer enn ti millioner mennesker årlig flommer over den relativt beskjedne øya.

Nord for de klassiske turiststedene på østsiden, som Cala d’Or og Cala Millor, ligger for eksempel Cala Mesquida, som ikke er så veldig folksom. Husk bare at sterk vind fra nord kan gi høye bølger. Es Trenc er øyas største, men fordi den ligger inntil et naturreservat, er det ingen resorter her og dermed god plass til alle.

HTML EMBED

Tips til Kreta

Søker du det virkelig gode liv på Kreta, vil den vesle byen Elounda på østkysten være et trygt valg. Du finner den noen få kilometer fra Agios Nikolaos, og her er det satset nesten utelukkende på luksushotell med fem stjerner eller mer. En gang var dette en rolig fiskerlandsby, og selv om turismen har overtatt, er det fremdeles rolig. Dette er nemlig ikke stedet for festglad ungdom, men mer for de som søker fred og ro i ferien.

Kreta har ellers et solid utvalg av luksuriøse villaer til leie, både ved kysten og innlands, noe som er spesielt verdt å sjekke ut om dere reiser mange sammen.

PS: Brilliant Gourmet Restaurant i Heraklion lever visstnok opp til sitt pretensiøse navn.

3 hotelltips på Kreta

Elounda Beach: Prisbelønnet luksushotell, som feirer sine første 40 år med diverse spesialtilbud, men billig blir det likevel ikke. Blir du mot formodning lei stedets fasiliteter, kan du leie yacht eller ta en helikoptertur.

Blue Palace Resort & Spa: En femstjerners resort, også i Elounda, der du kan få innkvartering med privat «evighetsbasseng». Det forteller litt. Stedet har en spektakulær utsikt fra sin beliggenhet på en klippe, moderne spa, et utvalg gourmetrestauranter, og ellers det meste du trenger.

Saint Nicolas Bay Resort Hotel & Villas: Romantisk beliggende med praktutsikt over bukta og byen. Stedet har sågar sitt eget lille bryllupskapell, om det skulle friste. Stedet har selvsagt spa, et utvalg restauranter, samt kino, kunstgalleri og en seilbåt som kan ta dere med på private utflukter.

HTML EMBED

Tips til Sør-Tyrkia

1. Hjem til nissen

Myra er kjent for sine vakre graver hugget inn i selve fjellet, og for å være St. Nikolas bispedømme. Det var herfra den «ekte» julenissen hjalp folk som trengte det og delte ut gaver til fattige barn.

2. Undervannsbyer

Langs den nordlige kysten av øya Kekova kan du finne oldtidsbyer som er sunket helt eller delvis under havets overflate, og det krystallklare vannet gir god sikt fra båt. Turistbåtene har glassbunn, slik at du kan se ruinene best mulig.

3. Aktiv ferie

Blir du fort rastløs, er det er mye å ta seg til i strøket. Vi anbefaler blant annet naturskjønn juving i Göynük Canyon, dykking etter skipsvrak utenfor Kemer-kysten, mountainbiking i Taurusfjellene eller vandretur langs Lykiaveien.

4. Herlige hammam

De fleste hotell i Kemer-området med respekt for seg selv tilbyr tyrkisk bad, såkalte Hammam. Sett deg litt inn i prosedyren på forhånd, og nyt behandlingen som virkelig renser opp.

5. Opp i høyden

I 2006 bygde Kemer Europas lengste gondolbane. Den tar deg med over deler av Olympos-Beydaglari nasjonalpark til toppen av Tahtali som rager 2365 meter over havet. PS: Hold utkikk etter steinbukkene som lever i fjellene her oppe.

6. Ruinene i Side

Restene av antikkens Side ligger åpent til skue rundt dagens bykjerne, og er en av Lilleasias mest overveldende ruinbyer. Det mest monomentale her er uten sammenligning amfiteatret, som har plass til opp mot 20 000 publikummere. Hold utkikk etter konserter og andre evenementer her. Ellers anbefales det å studere et kart over området og rusle filosofisk rundt på egenhånd på markedstorget, rundt templer, gjennom byporten og i det gamle termalbadet.

7. Sykletur

Du må innover i landet om du vil unnslippe masseturismen, og på sykkel kommer du tett på folk og fe. Side Rent a Car har tross navnet også noen få off road-sykler til leie for en rimelig penge. Dra opp til det nydelige fossefallet en halvtimes tråkking nord for nabobyen Manavgat (det er brukbart skiltet), og videre utover på bygda så langt kondisen holder.

www.siderentacar.com

8. Bortgjemt strand

Kystens flotteste strand, som ennå ikke er overfylt av turister og moderne hotellanlegg, finner du nær landsbyene Olimpos og Çirali sør i Antalya. Innkapslet av bergknauser og furuskog ligger den vesle idyllen, der du kan lese ferdig boka, før du sjekker inn på et av stedets etter hvert berømte trehyttepensjonater. Rett ved kan de historisk interesserte besøke romerske ruiner, mens geologinerden blant dere kan la seg fascinere av de evige flammene Yanarta som har brent i fjellsiden i tusenvis av år.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere