I Tyskland kalles Rav for «bernstein», mens grekerne kaller det for «elektron». Årsaken er fordi rav avgir statisk elektrisitet. Besøker du et marked i India, så vil du se at ravsmykker selges under navnet «kerba», mens på engelsk bruker man navnet «amber».

Rav er fossil harpiks fra nåletreet Pinus Succinisera og som vokste på jorden for mer enn 45 millioner år siden. Fargen er gul og gulbrun, og inneholder gjerne godt bevarte eksemplarer av alt fra insekter til edderkopper. Rav finnes i hovedsak i den baltiske regionen i Europa, men også i Malvasia, Burma, England, Russland, Polen, Sicilia (Itialia), Tyskland, Nord-Amerika og Den dominikanske republikk.

Kan plukkes på stranden
Rav utvinnes i egne gruver eller kan hentes opp fra havet. De største gruvene er å finne i Russland. Verdens største ravgruve ligger ved Kaliningrad. Men selv i Libanon, nærmere bestemt i Aftim Acra gruven, finner man en stor samling av ravsmykker. Disse inneholder mer enn 700 forskjellige insekter, møll, termitter, mygg og edderkopper. Mer enn tusen forskjellige arter av insekter har man identifisert i rav. Rav fra havet kan bli funnet langs hele den baltiske kyst, men også så langt unna Baltikum som på kysten i Norge, Danmark og Storbritannia.

De fleste norske turister har vel blitt kjent med ravsmykkene på sine reiser i Baltikum, kanskje i sterk konkurranse med weekendturen til polske Gdansk, som også er et sted hvor man finner mye rav. Her heter det imidlertid «gedanite». Rav fra området rundt Gdansk er mykere og lysere enn mye annen ravstein. Rav kan kjøpes i egne smykkebutikker, på lokale markeder og i større suvenirbutikker, nær sagt over hele Polen og Baltikum, og ravsmykker er kanskje den aller vanligste suveniren man har med hjem fra storbybesøk i Gdansk, Tallinn, Vilnius eller Riga.

Les mer om land og reisemål i Baltikum hos Reiseplaneten.

Sommerferie på Ravkysten
Norwegian flyr deg direkte til Ravkysten og Palanga i Litauen. Det er nær sagt så langt unna du kan komme hovedstaden Vilnius, hvis du fortsatt vil være i Litauen. Den nesten 30 kilometer lange stranden er hovedattraksjonen, og hvis du ikke trodde at du kunne få sydenstemning i Litauen, så vet du bedre nå. Stranden er så stor at den har et tilbud til alle. Det finnes egne plasser hvor nudister samles, mens et annet område er for homofile, og et tredje er en egen offisiell kvinnestrand. På andre steder samles ungdom for fest, både dag og natt. Og selvsagt er det plenty med plass til barnefamilier. Nå er kanskje ikke Østersjøen kjent for å ha verdens beste badevann, men Palanga har fått «blått flagg»-klassifisering.

Priseksempler på flybilletter Oslo – Litauen fra Momondo:
Palanga 8 – 11. april: 1727 kroner tur/retur
Vilnius 8. – 11 april: 1830 kroner tur/retur
Palanga 16. 18. april: 2012 kroner tur/retur
Vilnius 16. – 18. april: 1830 kroner tur/retur

(Prissøket er gjort mandag 8. mars med reisesøket Momondo. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg)

Billig i Palanga
Har du lyst på en billig og kanskje annerledes sommerferie så tar du turen til Palanga. Det finnes gjestehus langs byens hovedgate hvor du kan leie rom for en slikk og ingenting, men du kan nesten like gjerne flytte inn på et 5-stjernershotell. Det koster ikke mer enn et enkelt turisthotell i Norge. I Palanga har du også mulighet for spabehandling nær sagt hver dag, eller spise gode daglige middager på restaurant, uten å bli blakk.

Shoppe rav i Palanga
Vil du kjøpe vakre smykker av rav, og laget av dyktige smykkedesignere, så er stedet «Amber by Palanga». Her finnes både smykker som øreringer, armbånd og halssmykker, men også suvenirer laget av rav. Les mer her Amberbypalanga.com.

Les mer om Palanga hos Reiseplaneten.

Ravmuseet i Palanga
Ravmuseet i Palanga hører inn under det Litauiske kunstmuseet og ligger i den vakre 1800-tallsbygningen Tiškevi¿iai Palasset og er omgitt av Palangas botaniske hage. Museets utstilling består av mer enn 28.000 objekter, hvorav hele 15.000 av disse inneholder insekter, edderkopper og planter.

Ravgalleriet i Nida
Nida ligger cirka 80 kilometer sør for Palanga, langsmed kysten. På dette ravgalleriet vil du kunne beundre helt spesielle ravstener, og se håndverkere i aksjon, mens de lager smykker. Naturligvis kan du også få kjøpt unike ravsmykker med sertifikater som garanterer at de er ekte. Åpent alle dager fra 10:00 til 19:00. Gateadressen er Pamario 20, ved siden av kirken.