Reise til 1 krone - ren løgn!

Foto: FRANK PERRY (AFP)

Ryanair annonserer med 1 krone for flyreisen. Det er den aller største reiseløgnen.

11.06.09 21:36

Lavprisselskapet Ryanair annonserer med 1 krone for flyreisen. Kan det virkelig stemme?

Svaret er nei.

Det vil nesten aldri koste så lite som 1 krone å fly. Ryanair har riktignok på mange av sine 1-krones tilbud fjernet skatter og avgiften for online sjekk-inn, men for de aller fleste flyreisene er det et langt regnestykke som skal til.

Les også: Nytt gebyr fra Norwegian

2000 kroner for bagasjen
Uansett, hvis du ønsker å ha med deg en normal koffert på reisen må du regne med å betale ekstra. Mye ekstra. Har du for eksempel to kofferter på til sammen 25 kilo så vil totalprisen for bagasjen alene komme på 180 pund!

Hos Norwegian kan du sammenlignbart ha med 2 kolli på til sammen 40 kilo, men ingen av de to kolliene kan veie mer enn 20 kilo. Gebyret for hver ekstra kilo hos Norwegian er 60 kroner per kilo.

Likevel, reiser du uten bagasje så finnes det enkelte flyginger hvor du ikke betaler mer enn 1 krone en vei... Det er bare mye sjeldnere enn alt annet.

Ett eksempel
En reise til London ut fra Torp den 10. juli koster 8 kroner, tilbake den 12. juli er det samme pris. Det første gebyret som blir lagt på er nettinnsjekk (som er obligatorisk) til en pris av 50 kroner hver vei. På toppen av dette kommer skatter og avgifter på 199,53 på utreisen og 288,16 på tilbaketuren. Totalprisen er da oppe i 603,69 før man begynner å regne inn bagasjen. Har du en liten koffert på 15 kilo så blir det 10 pund ekstra. Totalprisen blir på rundt 700 kroner.

Likevel, til sammenligning: Den billigste reisen vi fant med Norwegian samme dag hadde en totalpris på 2306 kroner. Hos SAS ble den billigste turen på 2 122 kroner. Gjennom Monondo fant vi reiser med andre selskaper nede i 1298 kroner, så det kan lønne seg å søke.

Søk etter billige fly og hotell her (Momondo)

Her er gebyrlisten til Ryanair:
Innsjekk på nett: 5 pund
Gebyr for betaling: 5 pund
Bagasje: 10 pund for den første, 20 pund for nummer to og tre (per stykk), 15 pund for hver ekstra kilo over 15 kilo totalt.
Babygebyr: 20 pund
Babyutstyr som sendes: 10 pund per del
Sportsutstyr: 30 pund per del
Musikkinstrumenter: 30 pund per stykk
Forandring av flyging: 35 pund
Forandring av navn: 100 pund

Ryanair er også en av mange flyselskaper som ikke lar deg nyte medbrakt drikke eller mat på flyet. Prisene varierer fra 20-30 kroner for en kaffe, en vannflaske og chips. Prisene er mest av alt sammenlignbare med dyre flyplassbutikker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.