RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HUBERT MICHAEL BOESL (EPA)

Russer minnes ofrene

Alle kjenner hendelsen, men få har sett dette minnet.

11. september 2006 skjedde avdukingen av monumentet Tear of Grief eller Tear Drop Memorial som monumentet også kalles. Dette er en gave gitt av det Russiske folk til USA som bevis på sympati og til minne om ofrene fra terroraksjonen 11. september 2001 og bombingen av World Trade Center i 1993. Men underlig nok er det svært få som kjenner til dette monumentet, til tross for at avdukingen skjedde med både Clinton og Putin.

En fremtid uten terror
Det flotte stålmonumentet strekker seg 30 meter til værs, nesten det dobbelte av Monolitten i Vigelandsparken som er 17 meter høy. Tear of Grief er kledt i bronse. Monumentet har en åpning i midten hvor en 12 meter lang ståltåre minner oss tilskuere på ofrene etter terroraksjonene i 1993 og 2001. Fundamentet rundt monumentet er ellevesidet og granittskivene har innrisset navnene til ofrene fra de nevnte terroraksjonene. Monumentet veier 175 tonn og ble skipet til USA i seks deler.

Les mer om reisemål i USA hos Reiseplaneten.

En fantastisk kunstners initiativ
Opphavsmannen til monumentet er den svært kjente russiske kunstneren Zurab Tsereteli. Han besøkte ground zero etter 11. september 2001, og som et resultat av all sorgen han så og opplevde, kom ideen til et dråpelignende monument. Tsereteli vurderte tidlig New Jerseys strandområder og havneområder som perfekt beliggenhet for monumentet. Tsereteli har for øvrig en rekke andre utrolige gigantmonumenter på samvittigheten og hans verker er ofte kontroversielle. Det være seg Seiersmonumentet eller Peter den Store-monumentet i Moskva eller for den saks skyld «Good Defeats Evil»-monumentet ved FN-bygningen i New York.

Finn reisetips om New York hos Reiseplaneten.

Hvor finner jeg Tear of Grief?
Er du noen dager i New York City bør du absolutt vurdere å ta Tear of Grief i nærmere øyesyn. Det gedigne minnemonumentet står ved Harbor View Park, en menneskelaget halvøy ved Bayonne Harbor. Området var tidligere kjent som Military Ocean Terminal (MOTBY). Adressen er 51 Port Terminal Boulevard Suite 21.

Du kan se monumentet fra nedre Manhattan og Staten Island Ferry både om dagen og om natten, i alle fall hvis det er fullmåne og klart. Det er slett ikke lange veien å komme seg helt fram, men regn med 30 minutter med bil fra Manhattan. Du kan dessuten ta tog, men husk at du må ta taxi fra 34th Street Light Rail Station til monumentet.

Les mer om New York og få gratis reiseguide her.

Les mer om monumentet på 911monument.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere