I Skottland finner du alt fra store slott med hundrevis av rom, til små praktbygg. Noen har aner som militære utposter og klansresidenser. Noen gamle slott er ikke mer enn romantiske ruiner, mens andre fremstår i all sin prakt.

Skottlands fem flotteste slott
Skaff deg en leiebil og du kan enkelt få med deg de fem av Skottlands flotteste slotte på en minnerik dagstur. Forutsatt at du orker en lang kjøretur. Vi starter reisen i Edinburgh, og avslutter turen 460 kilometer nordvest ved Loch Duich på det skotske høylandet.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle er ikke det vakreste slottet, og det er alt for mange turister her. Men maken til majestetisk beliggenhet og flott utsikt fra slottet kan vel knapt noe annet slott i verden by på. Og det er her på Edinburgh Caste Edinburgh Military Tattoo og Edinburgh Festival Fireworks arrangeres. Slottet troner over Edinburgh og slik det fremstår i dag har det faktisk gjort i ca 600 år.

Finn reisetips om Edinburgh hos Reiseplaneten.

Kilchurn Castle
Kjører du ytterligere cirka hundre kilometer nordvest, så kommer du til Loch Awe hvor du finner noen «romantiske ruiner», nemlig Kilchurn Castle. Ta slottet i nærmere øyesyn fra sydkysten av Loch Awe, langs veien fra Dalmally til Inveraray. Kilchurn Castle ble bygget midt på 1400-tallet av den første lorden av Glenorchy, Sir Colin Campbell. For deg som vil kjøre hit fra for eksempel Glasgow, så skal du vite at dette slottet kun ligger 120 kilometer fra nettopp denne byen.

Priseksempel på reiser Oslo - Edinburgh fra Momondo:
4. - 7. mars: 2081 kroner t/r
12. - 14. mars: 249 kroner t/r (fra Sandefjord/Torp)
19. - 22. mars: 2207 kroner t/r

(Søket er gjort fredag 26. februar med Momondo. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg).

Castle Tioram
Vi fortsetter turen videre nordvestover og etter ca to timer kommer vi til en av de bortgjemte skjulte skattene i Skottland, nemlig Caste Tioram, (uttales Chee-rum og betyr «det tørre slottet»). Til selve slottet kommer du kun når det er lavvann, fordi slottet er bygget på den lille øya Lich Moidart og du må gå over sandbanken når vannet trekker seg bort. Opprinnelig var Caste Tioram setet for klanen MacDonald of Clan Ranald. På 1690-tallet ble slottet overtatt av myndighetene. Beliggenhet 210 kilometer nordvest for Glasgow.

Priseksempler på reiser Oslo - Glasgow fra Momondo:
4. - 7- mars: 2508 kroner
12. - 14. mars: 100 kroner (fra Sandefjord/Torp til Prestwick)
19. - 22. mars: 100 kroner t/r (fra Sandefjord/Torp til Prestwick)

(Søket er gjort fredag 26. februar med Momondo. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg).

Stirling Castle
Kun 60 kilometer vest for Edinburgh troner Stirling Castle. Du finner det i Stirlingshire, nordvest for Edinburgh. Slottet har en majestetisk beliggenhet på en vulkansk fjellklippe. Stirling Castle har vært et kjent forsvarsverk i hundrevis av år. Her har også konger og dronninger blitt kronet, og slottet hadde en viktig rolle i uavhengighetskrigen på 1300-tallet. Sistnevnte har blitt kjent for det brede publikum gjennom filmen Braveheart fra 1995 med Mel Gibson som legendariske William Wallace. Besøk gjerne King's Knot vest for slottet som utsiktpunkt for det perfekte «slottsbildet».

Eilean Donan Castle
Vi avslutter reisen med å fortsette ytterligere 170 kilometer til et av de mest kjente slottene i hele Skottland. På grunn av sin skjønnhet og dens historie har Eilean Donan Castle utviklet seg til å bli litt av en turistfelle. Den er kjent fra Highlander-filmene og generelt ansett for å være landets mest fotograferte slott, kanskje med unntak av Edinburgh Castle. Men dette er en felle du skal unne deg å gå i. Eilean Donan er en liten øy i Loch Duich på det skotske høylandet. Slottet har historie som et forsvarsverk mot vikingene og ble bygget tidlig på 1200-tallet. Beliggenheten er 276 kilometer fra Glasgow hvis man ønsker å ta turen direkte til dette kjente slottet.

Finn kart over hele reiseruten hos Reiseplaneten.

Overnattingstips:
Det er ikke vanskelig å finne overnattingsmuligheter i nærheten av Eilean Donan Castle. Et forslag er Balmacara Hotel Kyle of Lochalsh. Et tre-stjerners hotell som gir valuta for pengene. De fleste rom har utsikt over Loch Alsh og det er kort kjøreavstand til Eilean Donan Castle. Les mer om hotellet hos Hotels Combined.

Les mer om Skottland og Storbritannia hos Reiseplaneten