*Nettavisen* Nyheter.

Skynd deg om du vil hjem til jul

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Du bør være rask på avtrekkeren om du skal komme deg hjem til jul.

15.12.09 07:31

- Et bilde på situasjonen er at jula i år ligger midt i uka. Det gir mange dager å reise på og juletrafikken fordeler seg fint utover høytiden, forklarer Knut Morten Johansen, informasjonssjef hos SAS, til Nettavisen.

Finn din neste reise med Nettavisens reisesøk.

Juleferien starter torsdag
Han ser at selskapets fly nå begynner å fylle seg opp, særlig torsdag, fredag og dagene etter helgen.

- Det finnes ledige billetter på de fleste avganger, men ikke vente for lenge, er tipset fra Johansen.

- Et tegn i tiden er også at flere familier feirer jul to steder i løpet av høytiden. Det blir mange turer fram og tilbake, og siden flystrømmen gjerne går ut fra Oslo, blir det gjerne en del billige returbilletter siden flyene også må tilbake til Gardermoen sier han.

Også hos Norwegian begynner flyene å fylle seg opp:

- Jeg har ikke passasjerantallene foran meg, men bestill så kjapt som mulig, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Hun opplyser at det fortsatt er mest populært å reise dagene rett før jul, så her begynner det virkelig å fylles opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekstraseter snart opptatt
NSB kunne allerede i begynnelsen av desember opplyse at enkelte tog i jule- og nyttårshelgen er fylt opp. Dette til tross for at selskapet satt opp over 35.000 ekstra plasser på togene.

Ifølge informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB er det de lange strekningene den 22. og 23. desember som fylles opp først. Særlig på strekningene Oslo - Trondheim, Oslo - Bergen og Trondheim - Bodø begynner det å bli få plasser igjen.

Juletrafikk ut av landet
Samtidig som flere satser på å komme seg hjem til familie og venner her hjemme i Norge, er det også noen som stikker utenlands. Varme, sol og strand gjør at mange velger Middelhavet eller Kanariøyene i julen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser også at stadig flere drar på juleferie. Rundt 11 prosent av oss stikker av og det er nesten tre ganger så mange som i 1992. Noen av disse stikker innom Ving sine destinasjoner.

«Utsolgt» på søndag
- Juletrafikken er stabil og på nivå med de siste årene. Akkurat nå er det 1000 ledige seter på charter før nyttår. Sist uke solgte vi 1500 desemberreiser, så det går unna. Med den salgstakten burde det meste av desemberplassene som er igjen være utsolgt innen søndag, sier Ving-direktør Gunnar Grosvold til Nettavisen.

Deretter vil det bare være et sete her og der.

- Det folk kjøper i dag er avgangene kommende helg, som det er meget gunstige priser på. Samt første ledige Thailand-avganger til Krabi og Phuket.

Thailand er også blant de destinasjonene som ble først utsolgt hos Star Tour. De mest populære avgangene i forbindelsene med juleferien har vært utsolgt siden oktober.

Finn din neste reise med Nettavisens reisesøk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.