RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock

Slik lurer du ferietyven

Sist oppdatert:
Med noen små grep før du drar, reduserer du sjansen for ferieinnbrudd til et minimum.

De seneste årene har det vært en jevn økning i antallet innbrudd i norske boliger. Mer enn 30.000 hadde besøk av innbruddstyver i fjor, og tallet er stigende. Samtidig som vi er blitt flinkere til å hegne om hjemmene våre er tyvene blitt mer utspekulerte og profesjonelle.

Med de ni rådene nedenfor vil du som ferierende få ro i sinnet.

Har du god nok REISEFORSIKRING? Sjekk Reiser & feries råd.

1. Allier deg med naboen
Godt naboskap er viktig, og kan også tjene som en god innbruddsforsikring. Ved å holde et øye med hverandres hus i sommerferien reduserer man sjansen for innbrudd betraktelig.

2. Monter alarm
Alarm stopper ikke alle, men gjør huset mindre utsatt. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Husk at også andre etasje bør være en del av sikringen. Med en stige kommer tyvene seg lett inn.

3. Gode låser
At halvparten av alle tyver kommer seg inn gjennom husets dører gjør det ekstra viktig å montere gode låser. Du bør derfor montere doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

Hos Reiser & ferie finner du også 10 tips for bilferien.

4. Lat som du er hjemme
En kaffekopp på bordet, noen leker på gulvet og en enkel klokkebryter som setter lys og eventuelt en radio av og på gjør at huset ikke virker tomt. Trekk fra gardinene, slik at man kan se noe utenfra. Det betyr ikke at du skal gi innsyn til verdisaker, som flatskjermer og dyre datamaskiner. De bør stues ut av syne.

5. Rydd unna verdisaker
Lett omsettelige verdigjenstander bør ikke ligge i huset. Ta derfor sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre verdifulle ting ut av boligen, til for eksempel en bankboks. Du bør også lage en oversikt over verdigjenstandene, ta bilder av dem og rommene i huset. Bildene bør oppbevares på et innbruddssikkert sted, for eksempel en dataserver utenfor huset.

6. Fyll søppelkassen
Er søppelkassen tom er det et tegn på at det ikke er noen hjemme. Få derfor naboen eller andre til å sette i ny pose og fylle opp med litt søppel i kassen.

Du finner hundrevis av GRATIS REISEGUIDER hos Reiser & ferie.

7. Viderekoble telefonen
Sett ikke på telefonsvarer med beskjed om at du er på ferie. Innbruddstyver ringer gjerne for å sjekke om noen er hjemme. Viderekoble hustelefonen til mobilen, dit du reiser eller til venner eller bekjente som kan svare for deg.

8. Stopp posten

Hoper post og aviser seg opp foran døra og i postkassa di sender du samtidig ut et signal om at huset ditt er tomt. Omadresser eller stopp avisen. Det samme kan du gjøre med posten ved å ringe 81000710, eller gå inn på www.posten.no. Du kan også fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor.

9. Ikke fortell om ferien på nett
Profesjonelle tyver ser deg også på Facebook og andre sosiale medier. Derfor må du ikke legge ut informasjon her eller andre steder om at du er på ferie. Fraværsassistenten på e-posten din bør ikke inneholde spesifikke datoer.

Kilde: Huseierens landsforbund

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere