*Nettavisen* Nyheter.

Slik tar du gode påskebilder

Knut Oddvar Hustad vant andre runde av konkurransen på Skibilder.no med dette fantastiske bildet. Foto: Knut Oddvar Hustad

Om du koser deg på fjellet, i byen eller hjemme denne påsken, her er noen gode fototips til deg som vil ta bedre bilder:

Med påskeferien rett rundt hjørnet er tiden inne for å ta fram fotografen i deg. Påskeværet er uforutsigbart, men som alltid håper vi på strålende sol og skyfri himmel.

Hvit snø
Ved lyse forhold – sol og mye snø som reflekterer lyset kan kamera ditt bli lurt til å undereksponere bildene, og dermed blir den hvite snøen grå. For å kompensere for dette, setter du kamera til å overeksponere ett eller to trinn – +1/ +2. Alle speilreflekskamera, samt enkelte kompaktkamera, har eksponeringsskala lett tilgjengelig. Pass på at bildet ikke blir for lyst – da risikerer du at lyse felt blir helt utbrent, det vil si områder uten noe informasjon og detaljer.

Hvitbalansen (WB) i bildet er også viktig å få korrekt. Hvis auto WB ikke gir riktig resultat, prøv andre WB-innstillinger for ulike typer lys. De fleste kamera, både kompakt som speilrefleks, gir deg også mulighet til å stille din egen hvitbalanse. Ta bilde av noe hvitt, for eksempel et ark, og bruk bildet som måling for riktig hvitbalanse. Husk å sette kamera i «egendefinert WB»-modus etterpå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Eide

Du kan også rette opp hvitbalansen i et bilderedigeringsprogram. Dette er enkelt å gjøre både i Adobe Photoshop (Elements eller CS), medfølgende programvare til ditt kamera eller redigeringsprogram som kan lastes ned gratis fra nettet (for eksempel Picasa).

Alle dataskjermer gir litt ulik fargegjengivelse, og lysinnstillingene for skjermen kan stå for lavt eller høyt. Derfor kan bilder oppleves ulikt fra skjerm til skjerm. Mistenker du at skjermen din ikke gjengir riktige farger, eller er for mørk, sjekk skjerminnstillingene dine først. Et nyttig verktøy er skjermkalibrering. Dette får du kjøpt hos flere data- og fotobutikker.

Få flere fototips på Skibilder.no.

Bedre bruk av lyset
Man skulle kanskje ikke tro det, men blitz kan hjelpe i sollys. Skarpt lys gir harde kontraster mellom det lyse og mørke i bildet. Blitzlyset hjelper til å jevne ut disse kontrastene. Bruk også blitz i motlys, med mindre du ønsker svarte silhuetter mot lys bakgrunn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristine Hellemo

Du kan også redusere harde skygger med en diffuser eller reflektor. En diffuser demper lyset, mens en reflektor forsterker det. Hvis du ikke har en reflektor eller diffuser kan du også prøve deg fram med ting du har for hånden – for eksempel hvitt papir, matpapir eller aluminiumsfolie (bør være litt størrelse på det). Har man ikke sol, kan man bruke blitzen for å oppnå lignende effekt.

Polariseringsfilter
Har du opplevd at den fantastiske blå himmelen blir blass og kjedelig på bildet? Et tips er å alltid ha sola i ryggen når du fotograferer mot himmelen. Bruker du speilreflekskamera har du mulighet til å sette på ulike filter ytterst på objektivet. Et polariseringfilter gir mer kontrast og spenst ved å minske reflekser og øke fargemetningen i bildet. Perfekt til bruk i påskesola!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Otto Motzke

Solblender
Unngå «flagres» (soldråper) i bildet ved å bruke en solblender ytterst på objektivet. Har du ikke solblender, eller bruker du kompaktkamera, kan du skygge for lysstrålene med hånden eller for eksempel en papplate. Pass på at dette faller utenfor synsvidde i bildeutsnittet, og ikke lager synlige skygger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roger Brendhagen

Vinn fotoutstyr verdt 25.000
Send inn ditt beste påskebilde som inneholder mennesker på ski eller snowboard, og bli med i siste runde av fotokonkurransen «Med ski på beina», innsendingsfristen er 10. april. Hovedpremien er en speilreflekspakke til en verdi av 25.000 kroner. Send inn ditt bilde på Skibilder.no.

Ha en riktig fin fotopåske!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.