RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik velger du riktig flue

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Rèmy Ekornseter i Fiskersiden.no gir deg her noen nyttige lakseråd. Men det er ikke sikkert alle er enige...

- Noen vil helt sikkert være uenig i disse argumentene. Men husk at dersom dere er to laksefiskere, har man minst to ulike meninger om det meste, sier Ekornseter.

Sjekk flere laksetips på Fiskersiden.no.

Her er hans råd:

Det er uansett ikke sikkert at det som var bombesikkert en sesong, er like sikkert neste år. Elva kan ha forandret løp p.g.a flom eller andre endringer i vannstand. Husk alltid at fisken stort sett ser flua i silhuett mot himmelen før du velger flue fra boksen, kikk opp og ta hensyn til lysforholdene. Det man også må ta hensyn til er vanntemperatur, vannstand, hastighet på flua og lysforhold. Litt mer om disse elementene.

Vannets temperateratur:
Laksens reaksjonsevne avhenger av temperaturen rundt den. Dette kommer av laksens stoffskifte. Dersom temperaturen enten blir for lav, under 6 grader, eller for høy, vanntemperatur over 12-13 grader, blir den treg. Det vil si at stoffskiftet går langsomt og den reagerer da også saktere. For å få et effektivt fiske da, må flua presenteres nær dens revir, altså må man kanskje bruker større fluer. Dette kommer selvsagt også an på hvilke fluetøm/fortom vi benytter oss av, flyteline, sink eller intermediate. Generelt kan man si at større fluer er tyngre, og dermed rekker lenger ned i vannet, altså nærmere fisken. Hvis vannet ligger på fra 9 – 12 grader, går stoffskiftet hurtig på fisken i vannet, og laksen kan ta en flue som serveres relativt langt fra der hvor den står. Man har sikkert opplevd at fisken har kommet som en torpedo i vannet og tatt en flue som er flere meter fra dens standplass.

Vannstand:
På lav vannstand – mindre fluer, og omvendt. Husk at høy vannføring ikke nødvendigvis forårsaker lav temperatur i elva. Dette kommer også an på hvilket vann som renner i, f.eks. smeltevann/brevann fra områdene rundt elva ofte vil forårsake lave temperaturforhold. Fluas hastighet/siktbarhet i vannet: mange har opplevd at når man har stått og fisket på standlaks at den har latt seg overliste når hastigheten på flua har blitt endret. Enten ved å forandre kastevinkel i forhold til strømmen eller ganske enkelt ved å trekke i snøret under utfiskingen. Her gjelder det bare å være tålmodig og forsøke seg frem. Man må også ta i betraktning hvordan vannet er, dersom det er mye grums og leire i vannet, bør man fiske noe langsommere. Dette kan man lese mer om i artikkelen: Hvordan dekode laksen!

Lysforhold:
Også her kan vi gi en generell retningslinje; mørke fluer jo mørkere det er, ved dagslys og sterkt solskinn kan det lønne seg å fiske med lyse (sterkt fargede) fluer, Silver Doctor, Green Highlander, Silver Grey, Mar Logde og lignende. Men ingen regel uten unntak her heller. Det er mange som har stått og fisket etter sjøørret uten hell med relativt store mørke fluer etter mørkets frembrudd for så å oppdage at andre fiskere i elva har stor lykke med små blanke fluer, eksempelvis Heggeli i krokstørrelse 10 – 12, ja kanskje helt ned i 14 eller 16.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere