Hvorfor ikke unne deg et besøk til Chateau de Chambord kombinert med Paris-turen. Her har Da Vinci vært inspirasjon og Moliere vært gjest. Og kanskje du kommer på et besøk også?

Leonardo da Vinci
Alle har hørt om Versailles-slottet og Solkongen. Men kjenner du til Chateau de Chambord og Kong Frans I? Selveste Leonardo da Vinci skal ha fulgt kongen tilbake fra Italia og jobbet for han fra 1516. Chateau de Chambord er selvfølgelig på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Les mer om reisemål i Frankrike hos Reiseplaneten.

Priseksempel på flyreise Oslo- Paris fra Momondo:
5. – 8. mai: 1280 kroner t/r
13. – 16. mai: 2297 kroner t/r
21. – 24. mai: 1917 kroner t/r

Beundrer av Italiensk kunst
Kong Frans 1 var nemlig en stor supporter av italienske byggekunst og italiensk kunst. Og selv om slottet er regnet som et av verdens vakreste slott i fransk renessansestil er det tydelig å skue en italiensk form på det. Domenico da Cartona fra Toscana skal ha hatt overoppsyn med byggingen av slottet, men det ble aldri helt ferdigstilt. Jaktslottet ble bygget for at Kong Frans 1 skulle være i nærheten av sin kjære Comtesse de Thoury.

Priseksempel på flyreise Bergen – Paris fra Momondo:
6. – 9. mai: 1935 kroner t/r
13. – 16. mai: 2405 kroner t/r
21. – 24. mai: 1935 kroner t/r

Storslått og vakkert
Dette meget vakre slottet som ble påstartet i 1519 er 156 meter bredt. På hver ytterkant står det to enorme runde tårn. Sentralt i slottet står et 44 meter høyt tårn, eller donjon som det kalles. Slottet har også et helt unikt trappesystem, ifølge rykter er vindeltrappen tegnet av Da Vinci selv, hvor folk kan gå opp og ned trappene uten å møtes.

Slottet anses som et av verdens vakreste slott i fransk renessansestil. Det har 440 rom, 365 peiser og 84 trapper. Takdelen er imponerende og ser du den for seg selv, kan det se ut som skylinen i en storby.

Finn reisetips om Paris hos Reiseplaneten.

Enorm slottspark
Den imponerende parken er på hele 5500 hektar hvorav 4500 er skog, alt sluttet inne av en mur på 32 kilometer, Frankrikes lengste. Under revolusjonen ble Chambord plyndret 1792 for nesten alt sitt innbo, og kjøpt som nasjonaleiendom. Det ble senere gitt til greven av Chambord og fra 1932 ble den statseiendom. Etter Frans sin død er slottet mest berømt for Ludvig 14s opphold, da blant annet Molière bodde der.

Priseksempler på flyreise Trondheim – Paris fra Momondo:
6. – 9. mai: 2174 kroner t/r
14. – 16. mai: 2913 kroner t/r
21. – 24. mai: 2770 kroner t/r

Fakta om turistattraksjonen Chateau Chambord
Du kan få alle typer av guidede turer på slottet. Alt fra enkle lydguider, som for øvrig er tilgjengelig på ti språk, dog ikke norsk, eller med personlige guider som på engelsk presenterer fakta og anekdoter fra slottets historie. Prisene er hyggelig, for mindre enn en hundrelapp får du tilgang til slottet i høysesongen. Men slottet er åpen hele året for publikum, med unntak av 11. november, 24 desember og 1. januar. Åpningstider er fra 09:00 til 17:15. Om sommeren er slottet åpent lenger.

Komme seg til Chateau Chambord
Chateau de Chambord, ligger logisk nok i Chambord, 180 kilometer sør for Paris. En kjøretur tar litt over to timer med normal trafikk. Du kan også ta tog fra Paris Austerlitz stasjonen til Bloir eller Mer Stasjon. Fra Blois går det buss direkte til slottet fra mai til september.

Få gratis reiseguide om Paris her.

Prisene er hentet fra reisesøket Momondo tirsdag 13. april. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg.