Gå til sidens hovedinnhold

Søker norske romturister

Om tre år kan du reise ut i rommet. Fra Kiruna.

Allerede neste år starter de første turene ut fra Mexico City. Men om tre år skal det også være mulig å reise fra Kiruna.

Noen mil fra Kiruna sentrum jobber selskapet Virgin Galactic med å tilrettelegge for en oppskytningsbase, som kan bli hovedbase for romturer fra Europa.

1,5 mill for spacetrip

Det er plass til seks passasjerer om bord. Et moderskipet vil ta med romfartøyet som passasjerene sitter i til optimal høyde og slippe romfartøyet. Da kan man oppleve 6 fantastiske minutter i vektløs tilstand før man forhåpentlig vender tilbake til Tellus igjen.

Hele reisen tar 2,5 timer, og krever ikke at du har space-erfaring for å ta turen. Men prisen er astronomisk - 10.000 kroner per minutt, eller totalt 1,5 millioner kroner. Det er altså ikke snakk om noen masseturisme i første omgang.

Noe for Ødegaard?

300 personer er imidlertid allerede påmeldt, men ingen fra Norge. Det finnes sikkert flere aktuelle kandidater - med kanskje Knut Jørgen Røed Ødegaard som den aller heteste.

Virgin Galactic er et av selskapene til Virgin-gründer Sir Richard Branson og selskapet er til stede på reiselivsmessen som åpnet i dag.

Kuriosa

De første turistturene til rommet skal altså starte i 2010. Dette årstallet var tittelen på en kjent romfilm fra 1984 med blant andre Roy Schneider, John Lithgow og Helen Mirren. I USA hadde for øvrig filmen "2010" promotittelen; "The Year We Make Contact"...

Filmen var oppfølgeren til Stanley Kubricks "2001: A Space Odyssey" fra 1968.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag