RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjerneplikt på hoteller

Sist oppdatert:
Nå skal DU få bestemme hvor mange stjerner hotellene skal få.

(LXUS.no) Hotellbransjen har kjempet med nepp og klør for å stoppe den internasjonale standarden for klassifisering av hoteller. Nå må de si seg tapt.

- Hensikten er at publikum får den kvaliteten de forventer når de besøker et hotell, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Knut Almquist, til Aftenposten.no.

Stjerner på plass i 2010

Almquist har ledet et utvalg som har utredet systemet for klassifiseringen på oppdrag av Næringsdepartementet. Vi kan forvente å se de første stjernene på hotellinngangen fra og med 1. januar 2010.

LES OGSÅ: Suite til en kvart million

- Selv om vi i utgangspunktet legger opp til at dette skal være en frivillig ordning, vil nok alle i praksis komme med. Å kunne fortelle publikum hvor mange stjerner hotellet har vil bli så viktig i forhold til forbrukerne, at jeg tror de dette vil bli meget omfattende, sier Almquist.

En grundig vurdering etter en rekke faste kriterier for servicenivå, vedlikehold og faciliteter skal ligge til grunn for klassifiseringen. Hotellene kan få fra én til fem stjerner.

Norge og Finland er de eneste landene i Europa som ikke har en klassifiseringsordning for overnattingssteder.

LES OGSÅ: Bo stilfullt i London

Du bestemmer

Unikt med den norske ordningen er at publikum får sitt å si når stjerner skal tildeles.

Alle hotellene må nemlig gjennomføre en brukerundersøkelse hvert tredje år. Dermed kan gjester av hotellet gi uttrykk for hvordan de har opplevd oppholdet der. Ifølge Almquist vil alt fra «miljø og atmosfære» til antallet kleshengere i skapet telle inn på den endelige klassifiseringen.

En egen driftsorganisasjon skal administrere ordningen og sitte med den endelige avgjørelsen for hvor mange stjerner overnattingsstedene vil få.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere