RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Ta bedre feriebilder

Sist oppdatert:
Fem tips til deg som vi ta bedre feriebilder.

Det gode feriebildet kommer ikke av seg selv. Til dels handler det om komposisjon, om «Det gylne snitt» og andre mer eller mindre lovbestemte regler som kan gjøre et bilde mer interessant og relevant.

Det flest likevel synder mot er dog å bevege seg riktig. De er ikke trent på å fotografere til rett tid, eller fra rett ståsted.

Reiser & ferie har også tips for deg som vil ta bedre bybilder

Timing er avgjørende, ikke minst når det gjelder farger og lys. På ettermiddagen snakker vi om minutter i forskjell mellom godt og dårlig lys. Midt på dagen vasker ofte solen bort alle farger, og når mørket faller er det heller ingen farger igjen. Et sted midt imellom er det det skjer.

Finn din neste reise med Nettavisens reisesøk.

Det gjelder å vite hvordan sola vandrer på himmelen, og slå til i blandingslyset som oppstår mellom dag og kveld. Fargene får gjerne en helt annen valør ved solnedgang, og motivet en stemning som er helt annerledes enn på dagtid.

Hvordan du plasserer deg når du tar et bilde er selvsagt også avgjørende for resultatet. I altfor stor grad knipser vi tankeløst uten begrep om komposisjon. Vi ser noe fint, tar opp kamera og brenner løs.

Den anerkjente dokumentarfotografen Henri Cartier-Bresson, som på sitt stille vis nærmest ubemerket vandret rundt blant mennesker med sin lille Leica M-kamera, snakket ofte om «det avgjørende øyeblikk». For ham var det med andre ord ikke tilfeldighetene som rådde. Spontanitet og intuisjon ble supplert av en nøye forståelse av tingenes iboende logikk. Han trente seg opp på å forutse hva som skulle skje, og var der akkurat i «det rette øyeblikket» til å ta bildene.

Du finner mange flere nyttige tipshos Reiser & ferie.

«Det er bedre å få tilgivelse enn tillatelse», er dessuten et mantra for mange fotografer, særlig i tilfeller der det gjelder å komme tett på mennesker. Denne innstillingen egner seg best i land med få kulturelle hindringer. Jo større kulturforskjellene er, desto høyere er kravet til medbestemmelse fra fotoobjektene.

En viktig del av forberedelsen er derfor å sette seg inn i kulturen. Få deretter en dialog i gang før du begynner bildeopptaket.
Det viktigste er dog å være skjerpet, hele tiden.

Har du Norges beste reiseblogg?

5 fototips
Her er fem tips for deg som vil komme hjem med bedre feriebilder:
1. Vær engasjert, da tar du de beste bildene. Ved å vise innlevelse og forståelse er det også lettere å få et stilltiende samtykke. Søk blikkontakt, og bruk kroppsspråket. Ofte skal det ikke mer til.
2. Fotografer noe som virkelig interesserer deg, og som du har lidenskap for. Tenk hva du føler når du tar bilde av en blomst eller et fjell. Gjør du det bare fordi det er vakkert blir det aldri noe mer enn en avbildning.
3. Lær deg grunnleggende fototeknikk, og stripp ned. Jo mindre kameraet og objektivet er, jo friere er du og jo mindre påtrengende virker du.
4. Bruk lyset bevisst. Stå for eksempel opp grytidlig en dag, både for å få stemningen fra tomme gater og strender, men enda viktigere, for å fange det magiske, disige morgenlyset.
5. Varier motivvalg, fra de store panoramaer til stilleben og ekstreme nærbilder. Vær aldri likegyldig, eksperimenter med lys og vinkler, utsnitt og brennvidde, ikke minst for å unngå klisjeer og det banale.

ABONNER PÅ REISER OG FERIE

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere