*Nettavisen* Nyheter.

Ta en rovdyrguide med på turen

Foto: (Namdalsavisa)

Den stadig økende bjørnestammen, kan bli ei opplevelsesnæring i Namdalen, etter at 16 personer nå har «utdannet» seg til rovdyrguider.

25.08.10 22:50

- Det er spennende, og selv om rovdyr fortsatt er et følsomt tema mange steder så tror jeg dette kan føre til ei mer positiv vinkling på at vi har bjørn i naturen vår, sier prosjektleder Bente Estil til Namdalsavisa.

Rovdyrguidekurset har vært en del av naturarvprosjektet «Magiske og verdifulle opplevelser i nordtrøndersk natur», og deltakerne har fått kunnskap om rovdyr, spor og sportegn, og har gått over to samlinger

Den første ble gjennomført i Namsskogan Familiepark i vinter der det ble lagt vekt på teoretisk kunnskap om rovdyrene, mens samlinga som har vært gjennomført i Lierne denne uka har hatt fokus på rovdyr ute i naturen, spor og sportegn.

I tillegg fikk de 16 deltakerne teste ut produktet «bjørnecamp» i regi av Lierne nasjonalparksenter, der de lå i lavvo i et område med en av de tetteste bjørnebestandene i hele landet.

Undervegs ble de guidet rundt i området av Mogens Totsås og Tore Solstad i Statens Naturoppsyn.

Så ikke bjørn

- Vi fikk ikke sett bjørn i levende live, men vi fikk se ferske bjørnespor og tegn etter der den har vært på ferde, både kloremerker og hår etter bjørn, forteller Sturla Sørgaard fra Namsskogan, som har vært en av deltakerne på rovdyrguidekurset.

Han er en av dem som har mottatt beviset på at han er i stand til å ta med turister og andre ut i naturen og fortelle dem om rovdyr.

- Det har vært veldig interessant, og for meg personlig er det artig å vite mer om rovdyr. Så hvis anledningen byr seg, skal jeg gjerne ta med besøkende ut i naturen, sier Sørgaard, og legger til at kurset som helhet har vært veldig lærerikt.

Gode tilbakemeldinger

Noe også evalueringsskjemaene som deltakerne fylte ut, etter kursslutt onsdag vitner om.

- Det er tydelig at deltakerne er fornøyde, tilbakemeldingene er i alle fall veldig gode, sier Estil, og viser til ett av spørsmålene på evalueringsskjemaet var om bedriften vil styrkes som følge av deltakelse på kurset.

- Svarene var fra mye til veldig mye. Dette handler om opplevelser, og jeg er sikker på at de av deltakerne som driver reiselivsbedrifter vil gi kundene sine enda større opplevelser ute i naturen som følge av kurset. Vi må tore å ta med folk ut i rovdyrområder og fortelle om dem, sier Estil.

Les flere nyheter fra Namdalsavisa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.