*Nettavisen* Nyheter.

Ta poengene!

Bonuspoeng går ut på dato, så det gjelder å bruke dem. Foto: (Getty)

Kaster du bonuspoeng ut av vinduet?

11.01.12 12:30

I sommer har jeg barbert meg med flyreiser. Det var på hengende bartehåret jeg rakk det. En forklaring er vel på sin plass. Jeg oppdaget, nærmest tilfeldig, at en slump oppsparte bonuspoeng var i ferd med å gå ut på dato (de gjør gjerne det, i motsetning til for eksempel bankrenter). Jeg hadde ingen planlagte flyturer poengene ville egne seg for, men skjegget må jo tas regelmessig, om det skal bli trivsel i heimen. I lojalitetsprogrammets nettbutikk fant jeg en fancy barberkrem som dukket opp i posten et par dager senere.

En jungel av lojalitetsprogram

Det er en uoversiktelig jungel av såkalte lojalitetsprogrammer der ute, ikke minst i reiselivsbransjen. De fleste større flyselskap, hotellkjeder, bilutleiere og andre lokker med bonuspoeng, rabatter og diverse fordeler til kunder og gjester som bruker nettopp dem ekstra mye. I tillegg finnes det stadig flere kredittkort knyttet til lojalitetsprogrammer som gir deg poeng hver gang du drar kortet.
Selskapene gjør selvsagt ikke dette av sine hjerters godhet. De gjør det av to andre grunner: For det første for å få deg til å velge dem fremfor konkurrentene, og for det andre for å lokke deg til å bruke mer penger enn du i utgangspunktet hadde tenkt.
Ikke noe galt i dette, bare du er på vakt og utnytter fordelene til ... vel, din fordel.

Følg med på bonusen

– Vi vil så absolutt at folk skal bruke EuroBonus-poengene de har opparbeidet seg, understreker Geir Lauritzen i SAS.
– Dersom poeng går inn, men ikke ut, fungerer ikke mekanismene i ordningen, som vi tross alt bruker mye ressurser på.
Ordningen ble lansert av SAS i 1992 etter inspirasjon fra USA. Den har i dag rundt 750 000 medlemmer i Norge og nærmere tre millioner totalt. I løpet av én måned er mellom 35 og 45 prosent av disse aktive, gjennom å opparbeide eller utløse poeng.
Tidligere i år ble EuroBonus kåret av The Frequent Traveler Awards til beste lojalitetsprogram i Europa og Afrika når det gjelder bruk av poeng.
– Vi har regelmessig kampanjer og spesialtilbud for å få folk til å benytte poengene sine i enda større grad, forteller Lauritzen.
– Mitt beste tips til de som vil få mest mulig ut av fordelsprogram, er derfor at de følger med på nettsider og krysser av for å motta nyhetsbrev, sier Lauritzen.

9 tips for fordelsprogram

1. Husk at selskapene vil ha deg til å bruke mer penger hos dem og deres samarbeidspartnere enn du ellers ville, men du trenger ikke være lojal for å bruke fordelsprogrammer!
2. La ikke lojalitetsprogrammer og bonusordninger få deg til å kjøpe mer enn du ellers ville gjort!
3. Husk å be om bonuspoeng og andre fordeler du har krav på. De kommer sjelden automatisk.
4. Husk å benytte poeng og fordeler før de forsvinner! Flybonuspoeng går som regel ut på dato, og det varierer kraftig fra program til program hvor lang «holdbarhetsdato» de har.
5. Sett deg inn i betingelsene hos flyselskaper, hotellkjeder, bilutleiere, kredittkortselskap og andre du bruker, selv om du ikke bruker dem veldig ofte. Du finner informasjon i brosjyrer og på nettet.
6. Vær på vakt om et fordelskort har en årsavgift eller lignende! Lojalitetsprogrammer er som regel gratis å benytte (om du ikke vil ha gullkort med én gang), og gir i utgangspunktet kun fordeler, ingen forpliktelser til brukerne, utover kan hende å motta promomateriell.
7. Sørg for å motta medlemsbrev og nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på poengene dine og spesialtilbud!
8. La ikke bonusordninger styre hvilke varer og tjenester du kjøper hvor, dersom du ikke har sjekket grundig at dette lønner seg. 10 000 bonuspoeng kan høres forlokkende ut, men om de kun er verdt tre kroner, får du kanskje et bedre tilbud et annet sted.
9. Flere lojalitetsprogrammer har i senere år lansert egne betalingskort i samarbeide med kredittkortselskap. Her opparbeider du deg bonuspoeng hver gang du betaler med kortet, men du skal gjerne ha et svært høyt forbruk for at dette skal lønne seg.

Bonus hos flyselskaper

> EUROBONUS (SAS, Widerøe, Estonian Air, Blue1, m.fl.)
> Norwegian fordelsprogram
> Miles and More (Lufthansa, Brussels airlines, LOT, m.fl.)
> Frequent flyer (Icelandair)
> Finnair
> Flying blue news (Air France, KLM, m.fl.)
> OK Plus (Czech Airlines)
> Balticmiles (airBaltic)
> Aeroflot bonus
Og mange, mange flere ...

Bonus på hotellkjeder

> Thon Hotels
> Choice Club
> Scandic hotels
> Rica
> Gold Points Plus (Radisson Blu m.fl.)
> Best Western
> Priority Club (InterContinental m.fl.)
> Starwood hotels (Sheraton m.fl.)
> A-Club (Motel 6, Sofitel, Pullman m.fl.)
> Mariott
> Hilton
> Hyatt
Og mange, mange flere ...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.