*Nettavisen* Nyheter.

Til Grønland med Hurtigruten

NORDLYS: Spektakulært nordlys over Grønland. Foto: Nick Russill (Flickr/Creative commons)

Verdens største øy hylles av Lonely Planet.

24.04.09 12:29

«Når du har sett verden, kan du alltid reise til Grønland». Det skriver den anerkjente reiseguiden Lonely Planet, som har kåret Grønland til verdens femte beste reisemål i 2009.

Men ingen behøver å se hele verden før man reiser til denne islagte giganten av en øy. Allerede fra 21. mai går Hurtigruten Fram nordover for å cruise langs kysten av Grønland fram til september.

KONKURRANSE: Nå kan du være den heldige vinner av et Grønlandscruise med Hurtigruten for to personer til en verdi av 70.000 kroner. Alt du trenger å gjøre er å sende inn en begrunnelse på hvorfor nettopp du fortjener å vinne til konkurranse@nettavisen.no.

Verdens største øy
Grønland er verdens største øy med et areal på 2,1 millioner kvadratkilometer, hele seks ganger større enn Norge. Men om lag 80 prosent av øya er dekket av isbreer.

Geografisk hører Grønland til Nord-Amerika, men politisk til Europa. Grønland er en av de gamle norske kronkolonier, men har siden 1814 formelt hørt inn under Danmark og er i likhet med Færøyene en del av det danske riksfellesskap.

Frem til 5. juni 1953 var Grønland en dansk koloni, men ved endringen av den danske grunnlov 5. juni 1953 fikk øya status som et dansk amt. Etter en folkeavstemning i 1978 fikk Grønland også selvstyre fra 1. mai 1979.

Vennlige folk
De er ikke mange, men vennlige og har aldri vært i krig med noen. Det bor om lag 57 000 mennesker i dette enormt store landet. De fleste lever på vestsiden og er inuitter, også omtalt som eskimoer. Eskimo kan oppfattes nedsettende. Derfor foretrekkes inuitt, som bety menneske.

Helt siden de vandret over isen fra det amerikanske kontinentet på 1100-tallet, har fiske og fangst av naturens ressurser vært livsnerven for grønlenderne. Det hardføre klimaet er ikke egnet for gårdsdrift og husdyrhold. Derfor har man livnært seg av fisk og de få dyreartene som trives i det karrige landskapet.

Som følge av Danmarks moderniseringspress på 1950- og 1960-tallet er denne livsformen allerede byttet ut med den moderne livsstilen i de større byene, men mange mindre bygder holder fremdeles fast ved det tradisjonelle jegerlivet. De siste års klimaendringer er imidlertid i ferd med å rive vekk livsgrunnlaget på disse stedene.

Kulturelle
Grønlenderne er veldig opptatt av egen kultur, historie og sitt åndelige liv. Til tross for at samfunnet er i rask utvikling, på grunn av klimaendringer og oljeutbygging, får man fortsatt et genuint innblikk i tilværelsen til urbefolkningen.

Hvis du er så heldig å bli invitert hjem til en inuitt, vil du mest sannsynlig oppdage et portrett av Jesus på veggen, gjerne utskåret som en lokal versjon av en voodoodukke. Kunst og håndverk gir ofte uttrykk og innsikt i gamle myter. Tupilak er en slik suvenir, håndlaget av hvalross tann eller reinsdyrhorn, som selges over alt.

Fargerike hus
I de fleste grønlandske hus er det blått, gult og grønt som går igjen på husveggene. Tidligere hadde bygningene ulike farger etter hvilken funksjon de fylte. Offentlige bygg, helsesenter og private hjem hadde hver sin fargekode. I dag står man fritt til å velge husfarge, men tradisjonene med å bruke signalfarger består og gir en spesiell kontrast til det karrige landskapet.

Mer enn én av ti fastboende er tilflyttede dansker, og svært mange grønlendere reiser dessuten til Danmark for å utdanne seg eller søke arbeid. Så godt som alle innbyggerne snakker dansk som første- eller annetspråk, og man kan derfor kommunisere godt med lokalbefolkningen selv om man ikke er stødig i engelsk.

Perfekt for friluftsmennesker
Hovedstaden Nuuk er det perfekte startpunkt for en reise i Grønland. Her kan du blant annet være med på hvalsafari, breturer eller besøke det nasjonale museet. Men den største attraksjonen befinner seg i Ilulissat hvor du finner isfjorden med samme navn som landsbyen. Ilulissatfjorden står på UNESCOs verdensarvliste og er en Isfjord fordi den stadig får tilført is fra en flytende isbre.

Delta i konkurransen og vinn et Grønlandscruise med Hurtigruten for to personer til en verdi av 70.000 kroner. Send en begrunnelse for at akkurat du skal vinne til konkurranse@nettavisen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.