*Nettavisen* Nyheter.

Til Syden for drøye tusenlappen

Rhodos er tilbake for fullt. Foto: Dmitry Iatsenko (Thinkstock)

Denne charterdestinsjonen har vært ut en stund, men er nå tilbake for fullt. Reiser du i mai kan du gjøre et lite feriekupp.

19.04.12 21:30

Et søk på kampanjepriser og restplasser på sider som Restplass.no, Finn.no, Apollo, Star Tour eller Ving viser at du kan få charterpakke i syv dager med hotell for litt over 1000-lappen når to reiser sammen om du tilfeldigvis skulle ha noen fridager å ta ut i mai. Her får du en miniguide til den gamle charterklassikeren Rhodos.

Rhodos gjør seg lekker for nye generasjoner turister. Mange av de klassiske badestedene på Rhodos er nå oppgradert og bedre tilrettelagt for mer varierte opplevelser. Øya har mange gode og lett tilgjengelige strender, og den betydelige kulturarven er for mange utslagsgivende for valget av reisemål.

Grunnleggende om Rhodos

Hvor Gresk øy i det østlige Egeerhavet, den største i prefekturet Dodekanesene.
Når Vår, sommer og høst. Særlig sensommeren er fin, med badetemperaturer ut i oktober.
Hvorfor Sol og strand kombindert med spennende historie.

Land Hellas
Innbyggere 117 000
Tidssone GMT +2
Valuta 1 Euro = 7,84 NOK
Nødnumre Generelt nødnummer (politi, sykehus, brann) 112, politi akutt 110, turistpoliti 171
Elektrisitet 220V

TuristinformasjonRhodos Island / Travel Rhodes

Slik kommer du til Rhodos

De største charteroperatørene (Apollo, Ving) har alle pakketurer til Rhodos, og Tema StarTour arrangerer vandreturer på øya kombinert med Symi. I tillegg har Norwegian direkterute dit i sommerhalvåret. Øyhopping er selvsagt en mulighet, og det er helårsforbindelser til blant annet Kreta, Kos og Athen (Pireus). Tyrkiske Marmaris er kun en times fergetur unna:
www.paleologos.gr
www.ferriesingreece.com

Kom deg rundt på Rhodos

Charterselskapene sørger for transport til og fra hotellene, mens en leiebil kan være greit om du ønsker å komme deg til ulike arkeologiske severdigheter. Rhodos har ellers et velutviklet bussystem, med Rhodos by som navet for all trafikk. Hovedstasjonen her kalles Neá Agorá. Billetter kan kjøpes på bussen.

Før du drar til Rhodos

Les «The Knights of Rhodes – The Palace and the City» av Elias Kollias er et rikt illustrert verk som presenterer Malteserordenens historie på øya og kulturminnene du kan opplev etter dem i dag.

Se «Kanonene på Navarone» (1961) med Gregory Peck og Anthony Quinn er delvis filmet på øya. «Flukten til Athena» (1979) med Roger Moore og Claudia Cardinale utspiller seg delvis i gamlebyen i Rhodos by og på Kalithea-stranden.

Hør Manos Loïzos (1937–1982) regnes som én av Hellas’ mest sentrale komponister i det 20. århundre. Han samarbeidet blant annet mye med Mikis Theodorakis. Vangelis (særlig kjent for sin filmmusikk) og Nana Mouskouri er to andre, verdenskjente artister.

App World Nomads Greek Language Guide

Visste du at Kolossen på Rhodos, ett av oldtidens syv underverker, var en statue av den solguden Helios. Den ble ferdigstilt i år 282 f. Kr. og var på størrelse med Frihetsgudinnen i New York.

Orienter deg på Rhodos

Rhodos er formet som en spydspiss, er 80 km lang og 38 km vid. Hovedstaden Rhodos by ligger på nordspissen, hvor cirka halvparten av øyas befolkning bor. De øvrige byene, blant annet Trianta, Kallithea, Paradisi, Lindos og Pefkos ligger hovedsakelig langs kysten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Få med deg på Rhodos

1. Rhodos strender

Rhodos er kjent for sine mange og vakre strender, som Pefkos, Ixia og Faliraki. Ved landsbyen Lindos ligger muligens den flotteste av dem alle. Lindos-stranda er av det mer trendy slaget, noe som likevel ikke bør hindre deg i å stortrives. I området fra Gennadi til Prasonisi kan du fremdeles finne deg din egen, nesten urørte strand.

2. I riddernes fotspor på Rhodos

Den gamle delen av Rhodos by har en sjarmerende blanding av av tyrkisk, bysantisk og gresk arkitektur. Her kan du følge i Malteserordenens fotspor. Denne militante ridderordningen ble stiftet på 1000-tallet, etablerte seg 300 år senere på Rhodos. De bygde gedigne festningsanlegg, og i Rhodos by er den fremste attraksjonen Stormesterens palass. Byens Akropolis er også verdt et besøk.

3. Landsbyliv på Rhodos

Bortenfor turiststedene og strendene ligger det et annet Rhodos, med fjellandsbyer, blomsterrike høysletter og hvitmalte kapeller. Disse er spesielt velegnet å besøke til fots. Jordbruksbygder, villmark og fjellandskap ligger tett innpå hverandre. Kulturlandskapet på veien til 1700-tallsklosteret Skadi avløses for eksempel av urørte koller med gyvel, klipperoser og vill salvie.

4. Olivenolje og keramikk på Rhodos

Selv om Rhodos ikke er noe shoppingparadis, er det likevel noen ting du bør vurdere å få med deg hjem. For eksempel er øyas olivenolje av god kvalitet. Du får også kjøpt billig krydder og oliven her, i tillegg til lokalt produsert keramikk. I disse lavkarbotider bør vi kanskje ikke nevne det, men stikk gjerne innom ett av de lokale bakeriene. Kjøp deilig, ferskt brød samt litt pålegg og en krukke olivenolje du kan dyppe i.

Spis godt på Rhodos

I Rhodos by er Romeo Restaurant trivelig med god, gresk mat i historiske omgivelser.
7–9 Menekleous & Sokratous

Kyma Beach Restaurant er manges favoritt i Pefkos, ikke bare på grunn av maten, men også den strålende utsikten.

Marias Taverna i Lindos serverer utmerket hjemmelaget mat, med typiske greske retter – både fisk og kjøtt – i upretensiøse omgivelser.
Lindos
Tlf: +32 2244 031375

Bo godt på Rhodos

Luksus:Atrium Prestige Thalasso Spa Resort and Villas på sørøstkysten tilhører øyas mest fasjonable resort, vakkert beliggende på kysten ved Lachania, nær Prassonisi, der Middelhavet og Egeerhavet møtes.

Middels:K Boutique Hotel i Ixia fem kilometer fra sentrum i Rhodos by har 30 fine rom, et lekkert badebasseng, og ligger knapt 150 meter fra stranda.

Budsjett: Coliseum Studios & Apartments ligger sentralt i badebyen Pefkos, og bare 300 meter fra stranda. De enkelt utstyrte leilighetene er lyse, behagelige og godt utstyrt.
A.G. Thomas Beach Road, Pefkos

Visste du at Rhodos er en stor paraplyprodusent? Pussig med tanke på at det er mer enn 300 soldager i året her.

HTML EMBED

5 favorittstrender på Rhodos

Overlat den forblåste vestkysten og sørspissen av øya til surferne. De beste og roligste strendene finner du på østkysten.

1. Tsambika
Øyas aller beste – lang, med finkornet sand uten hotellanlegg, bare små, hyggelige tavernaer. Flott beliggende, skjermet under et hellig fjell, der de spreke kan gå opp til det nedlagte nonneklosteret på toppen. Best å besøke med leiebil eller i taxi.

2. Strendene i Lindos
De små sandstrendene i de idylliske buktene nedenfor den hvite akropolislandsbyen Lindos er virkelig herlige. Spis lunsj på den hyggelige familietavernaen Maurikos ved snuplassen.

3. Anthony Quinn Bay, (Ladiko-stranden)
Glassklart vann i en liten, lun, rund bukt med små rullesteinstrender, krystallklart, turkis vann og et par tavernaer. Bukten ble gitt i gave til skuespilleren av den italienske militærjuntaen etter hans innsats i filmen «Kanonene på Navarone», som delvis ble spilt inn her. Unngå helgene da det fort blir fullt.

4. Agia Agathi
En liten, men nydelig langgrunn strand med finkornet, gyllen sand i vill klippenatur ved en borgruin. Nås med leiebil. Tavernaer og solsenger. Kan bli særdeles varm i høysesongen.

5. Elli-stranden
Storbystranden ved østsiden av Rhodos by er ingen hemmelig perle, men en stor, fin strand små, glatte steiner og supre muligheter for den som vil kombinere by- og strandliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.