Gå til sidens hovedinnhold

Hit reiser vi i år

Nordmenn reiser mindre i 2009, men vi vil ha luksus.

(SIDE2): I en landsomfattende undersøkelse om nordmenns reisevaner foretatt av reisebyrået Berg-Hansen kommer det fram at finanskrisen har hatt mye å si for hvordan vi planlegger ferietur i året vi nå har trådd inn i.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Taper her hjemme
Ifølge undersøkelsen er det Skandinavia og områdene rundt Middelhavet blir de store reisemålstaperne - 18 prosent færre planlegger å reise til Skandinavia sammenlignet med fjoråret, mens sydenreiser får en tilbakegang på 19 prosent.

- Usikre tider gjør at vi blir mer nøkterne i planleggingen av ferie til neste år. Flere kommer til å bli hjemme i Norge. Liseberg og Legoland vil nok oppleve færre nordmenn på besøk, sier informasjonssjef i Berg-Hansen, Anette M. Koefoed i en pressemelding.

Luksus på tur
Men til tross for at færre planlegger utenlandsferie, er det ikke lavbudsjett som gjelder for de reisende. 32 prosent er ikke opptatt av å reise billigst mulig, og over halvparten av de spurte unner seg litt ekstra luksus når en først skal reise.

- Kvaliteten på ferien er nok viktigere enn pris for folk flest. Vi ser også at mange er bevisst på den ekstra belastning det kan være å reise billigst mulig. Mellomlandinger, ugunstige flytider og dårlige hotell er elementer som kan påvirke ferien i negativ retning, sier Koefoed.

USA i skuddet
For ungdommen er det USA som trekker og det har økt betraktelig siden i 2008 - 12 prosent planla å dra til USA i fjor, mens tallet nå er 26 prosent. Administrerende direktør i Berg-Hansen, Per Arne Villadsen, tror dette kan skyldes Obama-effekten.

- Med Obama som president fremstår USA som mer tiltalende for ungdommen, sier Villadsen.

To storbyer
Nesten halvparten av Norges befolkning planlegger en storbyferie i 2009, og blant dem som skal reise har de mange tenkt på to eller flere storbyreiser.

Kvinner og menn er nesten enstemmige i favorittstorbyer - for kvinner ruver Roma på topp med Paris og Praha hakk i hæl, mens menn vil helst til London, deretter Praha og Roma.

Til tross for at storbyklassikerne holder stand, går de noe tilbake.

– Klassikerne er byer hvor det er dyrt å feriere både med tanke på bo og mat. Vi ser derfor en tilbakegang på disse byene, mens vi ser en liten fremgang på de billigere byene som Tallinn og Berlin, sier Koefoed.

Miljøetikke viktig
Det kan også se ut til at usikre tider er viktigere enn miljøfaktoren. De fleste tar ikke hensyn til miljøet når de planlegger flyreiser i 2009.

– Det ser ut til at miljø ikke er et viktig beslutningsbarometer. Det at vi planlegger mindre utenlandsreiser representerer den største miljøgevinsten, sier Villadsen.

Her er storbytoppen 2009:

1. Roma

2. London

3. Paris

4. Praha

5. Barcelona

6. København

7. New York

8. Madrid

9. Nice

10. Stockholm

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken