*Nettavisen* Nyheter.

Utenlandsreisene stuper

Foto: MARTIN OESER (AFP/Scanpix)

Nedgangen er på 19 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

03.06.09 13:19

4,78 millioner overnattingsreiser i årets 1. kvartal er en nedgang fra i fjor. Det viser ferske tall fra Reiseundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nordmenn gjennomførte i alt 8 prosent færre overnattingsreiser i 1. kvartal 2009 enn i samme periode i 2008. Antall feriereiser gikk tilsvarende ned med 9 prosent, mens antall yrkesreiser gikk ned 4 prosent.

Forsiktige kunder
Utenlandsreiser falt med 19 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2008.

- Dette stemmer godt med det bildet vi har av markedet, sier administrerende direktør i Berg-Hansen, Per Arne Villadsen, til Nettavisen.

Reisebyrået har på alle typer reiser hatt en samlet nedgangen på 15 prosent.

- Nedgangen bunner nok ut i en stor forsiktighet blant våre kunder. Næringslivet har halvert sine turer som inkluderer kurs, konferanser og type teambuilding. I privatmarkedet opprettholdes kjøpekraften, men folk er forsiktige også når det gjelder feriereisene.

- De faste turene virker å være hellige for oss nordmenn, men tendensen er at vi er litt mer sparsommelige i forhold til utgiftene, sier Villadsen.

Så langt i år er det Sverige som ligger øverst på listen over utenlandske reisemål. Deretter følger Spania, Danmark, Tyskland og Storbritannia.

Antall personer som utførte disse reisene gikk også ned. I alt 1,94 millioner personer, eller 54 prosent i aldersgruppen 16-79 år, dro på overnattingstur i denne perioden.

Kort og privat
Antall overnattinger på reisene våre gikk mer ned enn tallet på reiser. Det betyr at reisene var kortere enn i 1. kvartal i fjor. Unntaket er yrkesreiser utenlands hvor det til tross for nedgang i antallet reiser, var flere overnattinger.

I 1. kvartal i år var det like vanlig å bo på hotell som privat når vi var på reise. På yrkesreiser og utenlandsreiser overnatter vi imidlertid helst på hotell. På feriereiser og innenlandsreiser var det et større innslag av privat overnatting enn i samme kvartal 2008.

Påsken falt utenfor
SSB presiserer at påsken i 2009 var i 2. kvartal, mens den i 2008 i sin helhet var i 1. kvartal. Det at tidspunktet for påsken varierer mellom 1. og 2. kvartal på denne måten, gjør det vanskelig å sammenligne reisevirksomheten i disse kvartalene. I påskekvartalet er det som regel færre yrkesreiser og flere feriereiser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.