*Nettavisen* Nyheter.

Værsyke nordmenn rømmer landet

Foto: Anders Røeggen (Nettavisen)

Mangelen på skikkelig sommervær gjør at nordmenn flykter til Syden. Finnes det noen ledige plasser?

09.08.10 15:02

Charterselskapene melder om rekordfulle fly og massiv pågang fra solhungrige nordmenn på jakt etter et siste sommerminne.

Dyrt før skolestart

Før skolestart er det da heller ikke mange ledige flyseter å oppdrive. Stalltipset er å flytte ferien til slutten av måneden – for da raser også prisene.

- Skal du rekke en uke med ferie ved Middelhavet før midten av måneden, må du nok betale fra 3000 kroner og oppover, sier Jason Eckhoff.

Det er ikke ofte det er slike summer sjefen for restplasser.no kommenterer i media.

- Antall restplasser går litt i bølger, og nå har bransjen et høyt volum på salget. Folk er sorry for det dårlige sommerværet og lengter sørover. Salget i sommer, og særlig i juli, har slått alle rekorder, forklarer han.

Alle på en gang

Selv meteorologene har nå i begynnelsen av august uttalt at det gode sommerværet finner vi bare utenfor landegrensene.De som har mistet tålmodigheten med det norske sommerværet, kan også kose seg med en norsk valutarabatt i mange varme land.

Samlet gjør dette at folk blir ekstra ivrige på å sikre seg en ferietur på tampen av sommeren.

- Det startet med at folk var til dels tilbakeholdne med å bestille sommerferien grunnet «askepanikk». Så har sommeren blitt avlyst for n’te gang, og hva skjer så? Alle skal ut av landet på en gang, opplyser Ving-sjef Christian Grønli.

Han kan opplyse at flyene gikk smekkfulle i juli, og at Ving hadde et belegg på 99,9 prosent. Noe som er tangering av rekord.

- Utover i august har etterspørselen hold seg godt, spesielt etter reiser med én ukes varighet. Det er litt større utfordring å selge reisene på to uker. Kanskje mange har brukt opp for mye av ferien her hjemme?

Melder om prisfall

Grønli mener prisbildet vil holde seg ganske lavt framover, og det vil også finnes priser rundt 1000-lappen, også den siste uken før skolen starter. Ellers er det i all hovedsak billige toukersturer som dominerer restplassalget akkurat nå. Her er det mulig å komme seg bort for under 1500 kroner, men da er skoleåret godt i gang ved hjemreise.

Alle selskapene framhever at prisene vil falle kraftig etter skolestart og at mot slutten av måneden vil være mulig å finne tilbud på 1000 kroner for fly og hotell til mange reisemål.

Fram mot høstferien er prisnivået på det laveste, og mange som er inne på nett for å søke opp Syden-turer lar seg nok friste til å utsette ferieturen.

Hos Star Tour var forrige salgsuke den beste på fire år. Sammenlignet med fjoråret var økningen på 63 prosent.

- Vi merker trykket fra desperate kunder. Det vi spesielt merker er at de nå også sikrer seg en charterreise også i vintersesongen. Dette er det andre året med dårlig sommer, så interessen, og da særlig på nett, er svært merkbar, forklarer informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.