Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste tar pause

Restauranten El Bulli vil være stengt i minst to år.

Flere gråter nok over pausen til den spanske stjernerestauranten El Bulli, enn at norske Bagatelle stenger dørene.

Spansk favoritt
Serveringsstedet, som ligger litt nord for Barcelona i Catalonia, er kjent som verdens mest berømte restaurant. Men stedet har også en av verdens mest berømte kokker på kjøkkenet, Ferran Adrià.

Nå har han tenkt å ta seg en pause. Det betyr at restauranten også blir stengt - i minst to år. Det skriver The Daily Telegraph.

El Bulli ligger på topp av listen over verdens beste restauranter og har av magasinet The Resturant blitt kåret til verdens beste de fire siste årene. I tillegg har restauranten tre stjerner i Michelin-guiden.

Les også:- Godt mulig vi ikke er bedre

Kokkens lange pause ble annonsert for et sjokkert publikum på en matkonferanse i Madrid. Ovenfor The Daily Telegraph bekrefter mesterkokken at han nå leverer inn sine stjerner og utmerkelser for en tid. Dermed overtar Heston Blumenthal, og hans britiske Fat Duck, tronen på restauranttoppen.

Valgte familien
Personlige problemer og utmattelse skal ligge til grunn for at Adrià nå tar en pause, og kanskje legger kokkeluen helt på hyllen.

- Det er enormt stressende å jobbe 15 timer om dagen, mens du samtidig skal være kreativ, sier mesterkokken i en kommentar.

El Bulli-sjefen er glad for at han nå kan konsentrere seg om familien.

- Jeg ønsker ikke å ha ferie på Bahamas, men i 25 år har det vært fokus på matlaging. Nå fortjener vi et mer normalt liv.

Forsker på gastronomi
Under sitt møte med matglade kolleger i Madrid, innrømmet mesterkokken at han nå vil vi seg mer til akademisk forskning på gastronomi ved Harvard. Et prosjekt som kan strekke seg fram til 2020.

Kjente kokker som Gordon Ramsay og Alain Ducasse åpner opp restauranter over hele verden, men den spanske stjernekokken er mer interessert i forskning enn i penger.

Adrias fratredelse ses på som like dramatisk som da Marco Pierre White leverte inn sine Michelin-stjerner og gikk av som kokk i 1999.

På listen over de 100 beste restaurantene finner vi ingen norske, men på tredjeplass finner vi danske Noma. Finland har sin Chez Dominique på 21. plass, mens svenskene kan kose seg med Oaxen Skärgårdskrog på en 32. plass.

Les også:

Her er det vanskeligst å få bord

Hemmeligheter på reisen

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her