*Nettavisen* Nyheter.

Verdens farligste vei

Foto: (Wikimedia commons)

Dette er en turistattraksjon, til tross for at rundt 300 mennesker dør på denne veien hvert år.

13.02.10 11:58

Det kan høres ut som en rimelig dumdristig idé å ta seg hele veien til Andesfjellene, og ha som mål å kjøre eller sykle det som kalles verdens farligste vei. Men det er ikke få turister som gjør nettopp dette. For det er nemlig mer enn bungee jumping eller fjellklatring på Mount Everest som kan gi eventyrere et ordentlig kick.

Et høydefall på 3600 meter
Du forstår kanskje bedre veiens kallenavn når utgangspunktet ditt er La Paz i Bolivia, verdens etter sigende høyest beliggende storby. Fra her tar du veien til Yungasregionen, nærmere bestemt til Coroico, en vei som faller 3600 høydemeter i løpet av cirka 60 kilometer. Hvert år dør 200 til 300 mennesker langs denne relativt sett korte veistrekningen.

Finn de billigste flybillettene med reisesøket Momondo: Klikk her!

En vei med mange navn!
Verdens farligste vei har mange navn. Den offisielle engelske versjonen er North Yungas Road, men den kalles også Grove's Road, Coroico Road, Camino de las Yungas, El Camino de la Muerte, Road of Death eller rett og slett «dødsveien». Den ble laget av krigsfanger fra Paraguay, og mange av dem døde som følge av det harde og farlige arbeidet. Nå om dagen er det kun Bolivianere som dør langs veien, og en og annen turist. Og det skyldes bilulykker, skred og ras som oppstår langs verdens farligste vei.

Se videofilm fra tur ned verdens farligste vei hos Reiseplaneten.

Offroadsykkel i Bolivia
Det arrangeres turer for offroadsyklister flere steder i og rundt La Paz i Bolivia. Også langs dødsveien. Det er ikke uvanlig med hastigheter rundt 80 km/t i de bratteste hengene, og som du forstår, det er slett ikke ufarlig. Utsikten er naturligvis helt fenomenal, og en gjennomført sykkeltur kvalifiserer til en spesiallaget t-skjorte som du kommer til å bære med stolthet i ettertid. En anbefalt turoperatør for denne turen er Gravity Assisted Mountain Biking. Turen langs dødsveien, The Coroico ride, koster cirka 250 kroner og inkluderer transport, guider, lån av sykkel og en t-skjorte. De kan kontaktes på adressen 1490 Av. 16 de Julio, Edificio Avenida, La Paz, Telefon 591-2-2-313849 eller e-postadressen gravity@unete.com

Hent gratis reiseguide om La Paz hos Reiseplaneten.

Ta turen med leiebil
Du kan også ta en biltur. Du kan leie egen bil og kjøre selv, eller inkludere en sjåfør. Uansett hva du velger, så anbefaler vi at du leier en skikkelig bil, for eksempel en Range Rover eller noe tilsvarende med firehjulstrekk og mange hestekrefter. Inkluderer du sjåfør, så hør godt etter. Han starter nesten bestandig turen med en bønn. Og det kan trenges. På den ene siden har du fritt utsyn, for det er ikke mye sikring som holder bilen unna et fritt fall flere hundre meter loddrett ned. På den andre siden har du derimot en massiv vegg av fjell og stein. Og vi garanterer at du krysser både fingre og tær for at det ikke skal gå noe ras. Spesielt under den våte årstiden er det slett ikke vanskelig å forstå at det er en viss risiko for akkurat dette.

Les mer om La Paz hos Reiseplaneten.

Komme seg til La Paz
Din dyreste regning på en ferietur til Bolivia er mest sannsynlig flybilletten til La Paz. Og reisen er lang, ofte med flere mellomlandinger. Det er få internasjonale forbindelser til La Paz fra Norge, og man flyr gjerne om Lima eller Miami for å komme hit. Du kan fly med KLM via Amsterdam, eller LAN (Chiles nasjonale flyselskap) som har gode forbindelser fra Oslo, og flyr via Spania. Kombinasjonen SAS og American Airlines kan by på billettpriser til godt under 10.000 kroner i mars.

Priseksempel på flybilletter fra Momondo:
Oslo – La Paz 6. – 20. mars: 9668 kroner t/r
Oslo – La Paz 12. – 26. mars: 9862 kroner t/r

(Prissøket er gjort lørdag 13. februar med reisesøket Momondo. Vær oppmerksom på at priser og tilgjengelighet kan endre seg).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.