Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens største pariserhjul

Foto: Crestock.com
Se gigantene her.

Pariserhjul er ikke lenger bare noe man opplever på tivoli, i dag er det de store «karusellene» et symbol på flere byer i verden. Nå skal trolig våre naboer i øst også få sitt eget pariserhjul.

Finn de beste prisene på fly, hotell og leiebil med Nettavisens reisesøk.

Delta i quiz hos Reiseplaneten og vinn en reise.

Stadshjulet i Göteborg
Folk i Göteborg har lenge diskutert om man skal ha et nytt landemerke i byen. Nærmere bestemt et 60 meter høyt landemerke. Som nabo til Göteborgs-operaen og Kanaltorget har prosjektet fått høy temperatur. Men etter sigende skal alle klager nå være avslått av länsstyrelsen. Dersom det blir ferdiggjort skal dette leasingprosjektet ta 1200 mennesker i timen og gi de besøkende bedre utsikt enn noe annet sted i byen. Dette vil i så fall bli det eneste giganthjulet i Norden. Kanskje det er noe for en norsk by å overta stafettpinnen etter Göteborg?

Les om attraksjoner i Göteborg hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Göteborg her.

De største i verden
Hvor stort kan egentlig et pariserhjul bli? Det er vel umulig å svare på, men faktum er at det er en utrolig følelse å bli fraktet skyhøyt til værs og betrakte byen i fugleperspektiv. Følelsen er helt annerledes i et pariserhjul enn i en skyskraper. De største i verden er følgende:

Changsha Ferris Wheel i Kina
Kineserne elsker enorme bygg og 120 meter høye Changsha Ferris Wheel i Suzhou gjør ikke skam på dette. Pariserhjulet er 99 meter i diameter.

London Eye – England
Et av verdens mest kjente pariserhjul finner du ved Themsen i London sentrum. Hjulet er 135 meter høyt, tar 1600 passasjerer i timen og bruker 30 minutter på en runde. London Eye, eller «The Millennium Wheel», åpnet 31. desember 1999.

Få gratis reiseguide om London her.
Finn guider til flere reisemål her.

The Star of Nanchang – Kina
I Nanchang finner du et gigantisk pariserhjul som strekker seg 160 meter over pakken. Hjulet tar 960 passasjerer i timen og ble åpnet i 2006 og turen rundt tar en halv time. Nanchang ligger i Jiangxi, sør i Kina, mellom Hong Kong og Shanghai.

Les mer om Kina og reisemål i Kina hos Reiseplaneten.

The Singapore Flyer
Singapore er et spennende reisemål og The Singapore Flyer er med på å gjøre Singapore attraktiv for hele familien. Høyden er 165 meter og diameteren er hele 150 meter. Her snakker vi om et areal betydelig større enn en fotballbane. Kapasiteten er 1362 passasjerer i timen og tiden rundt tar 37 minutter. Hjulet ble satt opp 1. mars 2008

Hent reiseguide om Singapore hos Reiseplaneten.

Great Berlin Wheel
Berlin vil ikke være dårligere enn sine venner i øst og nå i siste kvartal i 2009 er det planlagt å stå ferdig et pariserhjul som skal være 185 meter høyt og med en vekt på 2100 tonn. Beliggenhet blir ved Zoologischer Garten Berlin.

Få gratis reiseguide om Berlin her.

The Great Beijing Wheel
Ingen over og ingen i nærheten. Når kineserne virkelig slår på stortromma så skal det bygges høyt og bredt. The Great Beijing Wheel blir 208 meter høyt og 198 meter i diameter. Rundturen er beregnet til å 20 minutter og skal frakte hele 5760 passasjerer i løpet av en time som vil oppleve noe helt utenom det vanlige. The Great Beijing Wheel skal åpne i 2010.

Få gratis reiseguide om Beijing her.
Les reisetips fra byer over hele verden hos Reiseplaneten.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!