RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens vakreste sted

Foto: Magnus Blaker/Lars Liven (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vi avslutter vår roadtrip i USA på best mulige måte!

YOSEMITE - SAN FRANCISCO:

Da har vi kommet til siste del av vår roadtrip, og vi avslutter den med kanskje den mest omfattende delen av de alle - nemlig turen gjennom Yosemite National Park, som trolig er undertegnedes favorittsted i hele verden, videre opp til vinlandet utenfor San Francisco, innom en liten geysir og så avslutter vi i San Francisco.

Vi avsluttet forrige del utenfor i Mammoth Lakes, som ligger like utenfor Yosemite. Der ifra gikk turen rett opp til Tioga-passet, som er inngangsporten til parken fra vest. Det høyeste punktet på veien er 3031 meter - til sammenligning er Norges høyeste fjelltopp på 2469 meter.

Turens høyeste punkt
Turen opp til Tioga-passet er ganske fantastisk, med flott utsikt - men når en nærmer seg toppen så kjente i alle fall vi godt at det var et drøyt døgn siden vi hadde vært under havets overflate. Det er ganske stor forskjell på oksygeninnholdet i luften, selv om det naturligvis ikke er noen fare.

Det kan jo selvsagt også nevnes at temperaturforskjellen er ganske betydelig, for på Tioga-passet ligger det stort sett litt snø hele sommeren, og det er ikke veldig høye temperaturer.

Men det er ikke dette punktet som er spesielt spennende med Yosemite. Den mest spennende delen av parken, er Yosemite-dalen, som er et av de aller vakreste og ikke minst dramatiske områdene på planeten. Mesteparten av resten av parken fremstår langt på vei som et hvilket som helst sted i Norge, og er bare for spesielt interesserte.

Dette kan du ikke gå glipp av
Om du er førstegangsbesøkende i Yosemite er det først og fremst to ting du ikke kan reise uten å få med deg: En guidet tur rundt på de flotteste stekende i Yosemite-dalen på «lasteplanet» til en traktor, med svært dyktige og kunnskapsrike guidet. I dalen finner du en lang rekke spektakulære fossefall, verdensberømte Half Dome, kanskje verdens mest idyllisk plasserte kirke og generelt fantastisk vakker natur.

Det andre er en tur opp til Glacier Point, som gir deg en av de mest spektakulære utsiktene du kan tenke deg.

Sistnevnte er en kjøretur på rundt en halvtime fra bunnen av Yosemite-dalen, som gir deg en helt fantastisk utsikt over store deler av Yosemite fra et helt annet perspektiv - noe som du defintivit ikke ønsker å gå glipp av.

Det som tidligere var verdens største digitale fotografi ble for øvrig tatt på Glacier Point, og du kan se det her.

Se opp for bjørn
Yosemite er for øvrig stedet du bør reise om du har lyst til å se en bjørn. På den ene av de to dagene vi var innom Yosemite på turen, så vi ikke mindre enn tre bjørner - hvorav den ene var en liten bjørnebaby som var svært interessert i å finne ut hva slags folk disse turistene var.

Undertegnede har vært i Yosemite en rekke ganger, og har utviklet en dyp kjærlighet for stedet, og det er neppe noe annet sted enn i Yosemite (og da spesielt på Inspiration Point) jeg føler en større ro i kroppen. Stedet oser både idyll og mektig natur på en gang.

Som førstegangsbesøkende kan det for øvrig sterkt anbefales å stikke innom besøkelsessenteret for å oppleve Yosemite-filmen, som forteller masse av nasjonalparkens fantastiske historie.

Verdens største
I Yosemite bør du også ta deg tid til å besøke verdens største levende organisme, bedre kjent som det gigantiske treet Grizzly Giant.

Treet er ligger i sørenden av selve nasjonalparken, rett ved en av inngangene, og er ikke en del av selve dalen. Treet ligger et lite stykke unna parkeringsplassen, så du må belage deg på en liten spasertur mellom enorme trær, men er definitivt verdt et besøk!

Vår første dag i Yosemite var vi litt uheldig med været, noe vi var på store deler av turen, men vi hadde lagt opp turen slik at vi hadde mulighet til å stikke innom parken to dager,

Flott overnatting
Overnattingen utenfor Yosemite gjorde vi på det som definitivt var det fineste overnattingsstedet vi hadde på turen, på et hotellkompleks kalt Yosemite Gateway Inn. Dette er nærmest en liten landsby inne byen Oakhurst, som ligger strategisk plassert ikke så langt unna den sørlige inngangen - en by som stort sett bare er interessant av én eneste grunn: Den ligger nære Yosemite.

Hotellet besto av en lang rekke bygg, og noen flotte rom og kjempeflott utsikt, og fremstår langt på vei som den klare andre overnattingsanbefalingen vi har å komme med fra denne turen.

Da vi våknet dagen etter var været blitt betydelig bedre enn dagen før, og vi tok igjen turen innom parken i solskinn, og hadde en virkelig strålende og vakker dag der inne, der vi blant annet koste oss med Yosemite Falls, som er Nord-Amerikas høyeste fossefall.

Bruk hele dagen om du kan
Hele dagen hadde vi derimot ikke tid til å være, for neste overnatting fant nemlig sted i Santa Rosa, som ligger et lite stykke nord for San Francisco. Dette er en i overkant av fem timer lang tur. Det fine er at mesteparten av veien mellom Yosemite og San Francisco og Yosemite er ganske uinteressant, hvis en ser bort ifra den første drøye timen - så det er ikke noe problem å ha en sen avreise fra Yosemite, for å få mest mulig ut av dagen, og satse på å kjøre deler av turen i mørket.

Så kan du selvsagt spørre om hvorfor i alle dager vi valgte å overnatte i Santa Rosa, og det er det to gode grunner til: Det er et billig sted å overnatte, og vi hadde siktet oss inn på å komme oss til den idylliske, virkelig klassisk amerikanske byen Calistoga så tidlig som mulig. I tillegg så ligger det like ved det verdensberømte vinområdet Napa Valley.

En utrolig by
Om du ikke ønsker å benytte så veldig mye tid i Calistoga, så er det definitivt verdt å bare stoppe og gå litt rundt i byen, og føle litt på stemningen.

Men det er likevel rett utenfor Calistoga at det mest interessante ligger, for der er det nemlig varme kilder. Mesteparten utnyttes til strømproduksjon, men ett sted kan du komme inn og se en svært aktiv geysir, altså en varm kilde som har kraftige utbrudd med jevne mellomrom. På sommeren har den utbrudd med omtrent 10 minutters mellomrom, og det er et ganske fantastisk skue å overbære det - selv om det kanskje ikke er helt som å stå i Grand Canyon.

Like ved ligger det også en noe spesiell park av et naturfenomen som du ikke opplever så veldig mange steder, nemlig gamle trær som har blitt forsteinet - eller Petrefied Forest som amerikanerne liker å si.

Etter å ha besøkt stedet en gang før, så dro jeg ikke mitt reisefølge inn på dette stedet igjen, men om en ønsker å se noe litt annerledes, er dette definitivt verdt en stopp.

Fantastisk vinområde
Det du derimot ikke kan unngå å gjøre når du er i dette område, er å ta deg en tur innom Napa Valley, og fortrinnsvis bli med på en omvisning på en eller flere vingårder. Det finnes svært mange av dem i dette området, og mange tilbyr omvisninger. Vær dog klar over at en rekke av stedene krever forhåndsbestilling, og gjerne at det er større grupper - så det tryggeste er å reise til et sted som Benzinger Family Winery (en vingård som for øvrig driver en svært spesiell form for vinproduksjon), som har satt omvisning i system og har svært gode fasiliteter for nettopp dette.

For øvrig finnes det en lang rekke overnattingssteder i dette området der du kan kjøpe overnatting med tilbud om å drikke nærmest så mye vin du vil, og ikke minst få omvisning på flere av vingårdene. Jeg har selv ikke forsøkt dette, men for vinglade mennesker kan det være noe å prøve ut!

Videre til San Francisco
Etter å ha fartet litt rundt i Napa-området, så satt vi nesen mot San Francisco - stedet der hele turen begynte, og vi hadde noen dager å slå i hjel i den svært så spesielle byen - kanskje mest kjent for sine bratte bakker.

Som med alle storbyer er det vanskelig å komme med konkrete råd om hva man bør gjøre, da tilbudene er så enorme og smaken forskjellig - men en del ting kan du rett og slett ikke gå glipp av:

- Fishermans Wharf er nærmest hjertet av San Francisco, og er en lang strandpromenade, der du blant annet har fantastisk utsikt til fengselsøya Alcatraz, og der du kan ta turen ut til øya om du vil. Der finner du også berømte Pier 39, som er en kommersialisert pier med masse butikker, et relativt stort akvarium, Hard Rock Café, et fantastisk museum med fungerende spillmaskiner, en gammel Ubåt fra 2. verdenskrig du kan besøke, en enorm samling med sjøløver, Madam Tussaud's voksmuseum, San Franciscos berømte fiskeboder og masse, masse mer.

- Coit Tower er et gammelt tårn som er bygget midt i byen, og tilbyr en helt fantastisk panoramautsikt over byen. Ikke gå glipp av denne!

- Golden Gate Bridge er selve definisjonen av San Francisco, og går fra nordenden av halvøya som er San Francisco. Den bør du oppleve på to måter: Parker på nordsiden av brua, og ta deg en spasertur ut, og ikke minst ta den en kjøretur opp i åsen som ligger nordvest for brua. Utsikten til brua og San Francisco er her helt fantastisk!

- Lombard Street er trolig den mest kjente gata i San Francisco, og et kvartal av gata er enveiskjørt ned en blomsterlagt gate som går i sikksakk. Du kan ikke ha vært i San Francisco uten å ha kjørt ned den gata. Fra toppen av Lombard Street kan du også ta de en av de berømte Cable Cars ned de bratte bakkene.

- Union Square er et handleområde midt i byen som du ikke bør gå glipp av om du er glad i shopping.

- Chinatown i San Francisco er den største samlingen av kinesere utenfor Kina, og er et ganske stort område av sentrum i San Francisco. På dagen er det et yrende liv i området, og en haug med spennende butikker (dog mye hymp) og god mat å spise der. Etter mørkets utbrudd er derimot området veldig dødt, og anses som et noe utrygt område.

- Hippiestrøket The Haight er også noe du ikke bør gå glipp av. San Francisco er jo som kjent episenteret for hippiebevegelsen, og i området The Haight lever fortsatt en god del av denne ånden.

- Palace of Fine Arts er en staselig lite bygning som ikke ligger så langt unna Golden Gate, som blant annet ble brukt som innspillingssted for deler av filmen The Rock, og er et helt fantastisk fotografiobjekt.

Det handler om atmosfære
Men kanskje det viktigste med San Francisco er å rusle rundt og snuse på atmosfæren, og kanskje besøke de viktorianske husene i Alamo Square - selv om dette er et stykke unna sentrum av byen. For det er nemlig det San Francisco i det store og hele handler om: Atmosfæren!

Vær for øvrig klar over at overnatting i San Francisco i de fleste tilfeller er dyrt, standarden er ikke spesielt god - og parkering koster nesten alltid ganske mye penger, hvis de i det hele tatt tilbyr egen parkering. Jeg har tidligere bodd på en rekke ganske dårlige hoteller i byen, men på denne turen havnet vi på Travel Lodge i Lombard Street, som bare var 4-5 minutters gangen unna Fishermans Wharf. Veldig billig var det ikke, men standarden var akseptabel, og de hadde i San Francisco-sammenheng godt med parkeringsplasser.

Og med det så avsluttet vi vår roadtrip etter tre uker, stapp full av inntrykk.

Les de andre delene av turen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere