HTML EMBED

Nok et reiseår går mot slutten, og de første turene for 2012 begynner å finne sin plass i kalenderen. Skal dette bli året da jeg får sett Matterhorn på nært hold, spist på Noma eller badet i Dødehavet? Tiden vil vise. Det er uansett tid for en liten oppsummering, og her er noen av mine mange høydepunkter fra reiser i 2011.

Sterkeste øyeblikk – Sør-Afrika

Man har jo sett bilder av folk som kjæler med store kattedyr, men tanken på å skulle få oppleve noe slikt selv har virket fjern. Desto sterkere var møtet med voksne gepardbrødre i The Emdoneni Cat Rehabilitation Centre et par timer utenfor byen Durban. Senteret jobber med opplysning og med å sette skadede og domestiserte dyr ut i naturen igjen, men disse to pusekattene skal det noe til at blir tøffe nok for det frie liv.

Beste hotell – Seychellene

Evighetsbasseng med swim-in-bar, jungelspa med havutsikt, barfotrestaurant med helstekt pattegris, baderom med himmelen som tak, kokossmoothies i himmelseng på stranda, verdens vakreste strand 10 minutter unna med sykkel, kjempeskilpadder i gatene og korallrev fullt av akvariefisk. Jo da, La Digue på Seychellene og det nye luksushotellet Le Domaine de L’Orangerie levde opp til forventningene for en bryllupsferie.

Beste kjøretur – Norge

Veien ut til «Europas Ende», det vil si det nedlagte fiskeværet Hamningberg utenfor Vardø er spektakulær, på grensen til det absurde. Det var slutten på forrige istid som med voldsomme krefter skapte det spesielle landskapet, og når vi treffer en saksofonist som tester akustikken i fjellveggen, demper det ikke akkurat følelsen av å ha havnet et godt stykke bortenfor hverdag og det normale.

Beste måltid – Danmark

København har utviklet seg til én av Europas beste matbyer, med elleve Michelin-stjerner og kokker som ikke lenger er interessert i den slags. Man vil lage god mat til folket, og utfordrer og motiverer hverandre til stadig å bli bedre. Selv om nye rustikke Restaurant Geist, smushiene på The Royal Cafe og uformelle Meyers Deli var fantastiske, var det en etablert klassiker som imponerte undertegnede mest, nemlig Restaurant Herman i Tivoli. Sjokoladeis med dill og agurk smaker fortreffelig her. Det samme gjør skumboblen av østers, eple og tang, samt skalldyrbisquen servert over flytende nitrogen og kamilleblomster.

Beste shopping – Syria

Det kan ta en stund før det er forsvarlig å besøke Syria igjen og vi krysser fingre og tær for at landet snart skal komme seg ut av den uholdbare situasjonen det nå er i. Uansett var det å gå seg vill i dypt inne i Damaskus dype souqer en opplevelse, selv for en uten særlig anlegg for shopping. Håndverksmarkedet Artisanat ved Nasjonalmuseet er roligere, men med høyere standard på varene.