Gå til sidens hovedinnhold

Med verden i lomma

Hva har egentlig skattejakt og smarttelefoner til felles?

Det går en strak linje fra skattejakt i Egypt på 900-tallet til smarte telefoner som i detalj forteller deg hvor du er, hvor du bør gå videre og hvorfor.
Det er nemlig over 1000 år siden praktisk reiseinformasjon ble samlet og publisert i hendige format av arabiske skattejegere som delte av sin kunnskap med andre ute i samme ærend. Disse ur-guidebøkene ble bestselgere i den arabiske verden, der leiting etter forsvunne verdigjenstander fra oldtidens Egypt var en populær syssel.

PÅ FERIE I FARAOENES RIKE
ALEXANDRIA DEN STORE

Den første guideboka i mer moderne tapning dukket opp i USA langt senere, nærmere bestemt i 1822. Da ga nemlig Gideon Minor Davison ut «The Fashionable Tour: A Guide to Travellers Visiting the Middle and Northern States, and the Provinces of Canada».
Enda nærmere vår tids reisebøker var Mariana Starkes guide til Frankrike og Italia fra 1824, kalt «Information and Directions for Travellers on the Continent». Som tittelen indikerer var det lite blomstrende skildringer i Starkes bok, men desto mer vekt på praktisk, operativ informasjon. Boka kom dessuten i flere reviderte, oppdaterte utgaver, for gode reisehåndbøker er ferskvare.
Den britiske forleggeren John Murray III og tyske Karl Baedeker ble etter hvert de ledende i genren, og bøkene ble svært populære. Kunstneren og poeten William Wetmore Story sa for eksempel at «every Englishman abroad carries a Murray for information, and a Byron for sentiment, and finds out by them what he is to know and feel by every step.»
Statusen til Baedekers guidebøker kan på sin side illustreres med at de refereres til i verker av blant andre Ernest Hemingway, Agatha Christie, T.S. Eliot, DH Lawrence og E.M. Forster.
Og lurer du på hvorfor den populære guidebokserien «The Blue Guides» heter nettopp det, så skyldes det at Baedekers bøker kom ut med rødt omslag, og at «Murray’s Handbooks» etter første verdenskrig skiftet navn for lettere å adskille seg fra konkurrenten.

Last ned hundrevis av gratis reiseguider HER

Saken fortsetter under bildet

Etter andre verdenskrig kom en rekke utgivere på banen, og flere av dem er ledende på guidebokmarkedet den dag i dag. Ungarskfødte Eugene Fodor grunnla for eksempel Fodor’s i Paris i 1949, og startet dermed det som i dag er et av verdens største reisebokforlag.
Et annet navn verdt å nevne er Arthur Frommer, en amerikansk soldat som var stasjonert i Europa, og som brukte sine erfaringer herfra til å skrive «Europe on $5 a Day» (1957). Det kan være verdt å minne om at internasjonal reising på den tiden i stor grad var forbeholdt overklassen, men Frommers bok viste hvordan også mindre bemidlede amerikanere kunne ta seg frem på kontinentet.
Fremtiden for tradisjonelle guidebøker av papir er usikker. Digitale alternativer kan skilte med ferskere oppdateringer, avanserte GPS-funksjoner og tips fra andre reisende om selv den mest bortgjemte bar. Dessuten fyller ikke digitale guider ryggsekk og vektkvote til bristepunktet, men er tilgjengelige når som helst og hvor som helst via for eksempel en knøttliten mobiltelefon.
Vi holder likevel et fast grep i papirversjonene en stund til. Det er tross alt noe vakkert med en velbrukt, lefsete guidebok full av mystiske flekker og kommentarer i margen.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken