HTML EMBED

Jeg klarer ikke la være å dikte meg inn i historien, der jeg står utenfor Holyroodhouse i Edinburgh. Skyene lå sikkert tungt over palasset denne dagen i 1561. I hovedgata The Royal Mile stod nysgjerrige mennesker og kikket, i håp om å få et glimt av en vakker rødhåret dronning.

En sort hestevogn kjørte inn på palassplassen, og inne i vognen satt den 19 år gamle Maria Stuart. Hun hadde vendt hjem til Skottland etter et opphold i Frankrike, i håp om å finne et bedre liv og ta tak i sine plikter som skottenes dronning.

Jeg står med kameraet mitt vendt mot plassen der hun den gangen kom kjørende, og vet at valget hun tok for over 400 år siden skulle bli skjebnesvangert. De europeiske kongelige hadde ikke noen enkle liv, tross glitter og luksus, men jeg har bestemt meg for å nyte godt av de glamorøse restene fra fordums tider.

HTML EMBED

Et kongeliv i Edinburgh

Etter å ha sklidd på parketten i den store festhallen i Holyroodhouse og kikket ut av de samme soveromsvinduene som skottenes forhenværende dronning, går jeg oppover The Royal Mile.

Jeg følger i hennes fotspor på vei opp til Edinburgh Castle. På veien møter jeg Tom Gilzean, en 91 år gammel ekssoldat, og én av Edinburghs store gatekarakterer.

I sol og regn i seks år har han stått i sine rutete kilter og samlet inn penger til syke barn. Pengebøssen blir stadig tyngre i hans skjelvende hender.

– Selv om helsa skranter litt, elsker jeg å være her ute og snakke med folk og samle inn penger til en viktig sak, sier han blygt.

Høyt over byen, i den andre enden av The Royal Mile og på det som faktisk er en utdødd vulkan, ligger den mektige festningen som i århundrer har vært et trygt tilfluktssted for de kongelige i Edinburgh. Herfra kan jeg se hele byen.

Kanskje sto også dronning Maria slik og lente seg ut over kanten? Herfra kan vi se livet i gatene under, og kanskje trillet en tåre nedover kinnet til dronningen? Hun ville gjerne ha vært én av dem – en anonym handelskone, ikke en ulykkelig gravid dronning med en syfilisbefengt drukkenbolt av en mann.

I slottet, som i dag er én av Edinburghs mest besøkte turistattraksjoner, trakk hun seg tilbake for å føde skottenes tronarving, James. Her kan du nå skue skottenes glitrende kronjuveler, føderommet til dronningen, den vakre, røde Great Hall og noen av Edinburghs eldste bygninger. For å nevne noe.

Ukronet dronning av Skottland

Med utsikt mot Edinburgh Castle, på gourmetkafeen The Elephant House, satt en annen britisk «dronning» og skrev på sine verdenskjente bøker.

J.K. Rowling forblir ukronet, men hennes bøker om Harry Potter har nådd en popularitet lang utenfor normal fatteevne.

Edinburgh er anerkjent som litteraturby av UNESCO, og har fostret mange store forfattere, som for eksempel nasjonalheltene Robert Burns, Sir Walter Scott og Robert Louis Stevenson, og det er ikke vanskelig å skjønne at inspirasjonen kan kommer til deg i de brosteinsbelagte gatene og på de hyggelige kafeene.

I gatene, på Writer’s Museum, på kafeene, i National Library of Scotland og spesielt i de deilig rotete bokantikvariatene ved Grassmarked kan du snuse i deg litt av den litterære historien og inspirasjonen. Eventuelt kan du drukne dine mindre vellykkede forsøk i en pint eller tre på noen av Edinburghs mange hyggelige puber.

Jeg må innrømme at det ble våtere enn planlagt for min del, men det var en særdeles hyggelig måte å tilbringe en kveld på. Det er nemlig ingen myte at skotter er festglade og joviale mennesker. Vi løste noen verdensproblemer på Bow Bar og utførte riverdance-inspirerte trinn ut i de sene nattetimer på Port O'Leith mens et overveldende fyrverkeri smalt over Edinburgh Castle som avslutning på den årlige Edinburgh International Festival.

***

Hva skjedde så med den vakre dronningen?

Etter at mannen Lord Darnley døde under mystiske omstendigheter i 1567, ble hun tatt til fange og kronen gitt hennes fortsatt svært unge sønn James. Hun endte sine dager som fange hos dronning Elisabeth I av England. Men at Maries liv i Edinburgh ikke var et lykkelig ett, betyr ikke at ditt opphold skal bli mislykket. Snarere tvert imot.

5 anbefalinger i Edinburgh

1. Besøk Edinburghs botaniske hage

The Royal Botanical Garden i Edinburgh er én av verdens flotteste i sitt slag, og ble bygget i 1670. Du kan få ulike guidede turer i parken, eller bare tusle rundt på egen hånd. Skulle det komme litt regn, er det bare å søke ly i for eksempel det vakre viktorianske palmehuset.

2. Nyt utsikten i Edinburgh

Utsikten fra Calton Hill blir ofte brukt i malerier eller bilder fra Edinburgh, og her får du et godt overblikk over den kongelige byen.

3. Ta whiskyturen i Edinburgh

The Skotch Whisky Experience Tour er nærmest obligatorisk under et opphold i Edinburgh. En turistmagnet, jo da, men lærerikt og underholdende om skottenes flytende gull. Litt lenger nede i gata, selger og tapper fortsatt Skottlands eldste destilleri whisky fra sin butikk Cadenheads Whisky Shop.

4. Tepause i Edinburgh

Et opphold i Skottland er ikke fullendt før du har hatt minst en tepause. Et stopp hos Clarinda’s Tea Room i hovedgaten Canongate kan anbefales spesielt. Her får du deilige hjemmelagede kaker og en varm og god kopp te som er verdt å vente på om du kommer midt i turistsesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet

5. Shopping på skotsk

Nær det sjarmerende torget Grassmarked finner du hele fem antikvariater. Her kan du snuse deg frem til små skatter, om kongelig historie for eksempel. Skottland er også kjent for sin kasjmirull, og om du ikke akkurat vil ha skotskrutete kape eller en kilt, finnes det mye annet også. Ta en titt i Jenners Department Store i Princes Street, Edinburgh Wooden Mill på 449 Lawnmarket eller 21st Century Kilts i 48 Thistle Street.

Fakta om Edinburgh

Land Skottland
Innbyggere ca. 450 000
Valuta 1 Pund = 9,30 NOK
Telefon +44
Nødnummer Politi, ambulanse og brann 999

Turistinformasjon til Edinburgh

> Visit Edinburgh
> Visit Scotland
> City of Literature

Slik kommer du til Edinburgh

Norwegian flyr til Edinburgh fra Gardermoen og Flesland ved Bergen, mens Ryanair tar deg dit fra Torp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gode restauranter i Edinburgh

Skottland er nok ikke aller mest kjent for sitt gode kjøkken, og haggis (saueinnmat kokt i en dyremage med løk, havregryn og krydder) er nok ikke noe alle våger seg på. Det finnes likevel mange fantastiske spisesteder i Edinburgh, og byen har for eksempel hele fem Michelin-restauranter, hvorav 21212 er spesielt minneverdig.

Ellers er The Plumed Horse, The Dogs eller The Honours alle herved anbefalt.

Gode hoteller i Edinburgh

Det er få hoteller som er landemerker i seg selv, men blant dem er det ekstremt vakre Balmoral Hotel, som ligger midt i Edinburgh i et verneverdig slottslignende bygg på Princes Street. Skal du virkelig føle deg som en konge, er dette stedet å bo. Jeg har aldri bodd bedre.

The Rutland Hotel er et hyggelig boutique-hotell sentralt i Edinburgh ved West Princes Street Gardens, der hvert av hotellrommene har et eget design. Hotellet tilbyr også egen leilighet.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt og på papir