Gå til sidens hovedinnhold

Reiste for millionbeløp

Siemens brukte flere hundre tusen kroner på reiser hvor forsvarsansatte var med.

I dag la Granskningsutvalget for IKT-kontrakter i Forsvaret frem sin rapport, som går langt i å antyde at det har vært korrupsjon i kontakten mellom Siemens Business Services og Forsvaret.

NA24 - din næringslivsavis

- Det har vært utstrakt bruk av kundepleie overfor forsvarsansatte, men det er grenser for hva statsansatte kan motta, sa leder Nils Dalseide da han la frem rapporten og presiserte at utvalget antok at forsvarsansatte kunne ha hatt utstrakt fordel av det.

- Det er brudd på forbudet mot korrupsjon. Det gjelder både giver og mottaker, la han til.

- Reiser var korrupsjon
Utvalget drar blant annet frem en lang rekke reiser, som de mener bryter med reglene for korrupsjon. Siemens brukte betydelige beløp på reiser hvor forsvarsansatte var med. Utvalget drar frem en reise til Marbella i mars 2002 som kostet selskapet over 200.000. En annen reise til Firenze i april samme år hadde en total kostnad på over 160.000 kroner.

Forsvarsansatte ble dratt med på turer til Gloppen, Marbella, Cannes, Siemens-hovedkvarteret i Augsburg og til Milano utover 2002 og 2003. Totalkostnaden på reisene var over en million kroner.

Fordeler for hundretusener
Det er særlig to, ikke navngitte personer som dras frem. Den ene var ansatt i Forsvaret i den aktuelle perioden i en ledende stilling. Den andre var innleid konsulent i ledende stilling.

Granskningsutvalget mener den fast ansatte mottok fordeler fra Forsvarets leverandører til en samlet verdi av 220.237 kroner. Den andre mottok 62 fordeler fra Forsvarets leverandører til en samlet verdi av 297.721 kroner.

Mye av kundepleien gjelder enkle ting som firmafester, vinflasker og kokebøker, som utvalget ikke mener er korrupsjon. Men de to personene som er viet mye plass, mottok mye mer verdifulle fordeler.

«Herunder flere reiser, blant annet til Milano, Marbella, Firenze og Florida. Flere av disse reisene har vært med følge. Ut fra det faktum Granskingsutvalget har kunnet kartlegge, fremstår enkelte av disse turene primært som av privat karakter, og det dokumenterte faglige innholdet synes å ha vært beskjedent», heter det i rapporten.

- Beklagelig
Administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens AS kaller situasjonen "meget beklagelig", men presiserer at det ikke har kommet frem noen nye opplysninger i rapporten.

- Det som har kommet frem i dag er ikke nye ting. Vi har vært kjent med at det har vært reiser med Forsvaret og SBS-ansatte som er i grenseland og det har fått konsekvenser for de involverte, sier Dyb til NA24.

Han forteller at disse har gått utover selskapets retningslinjer i forhold til hvordan de pleier ansatte i Forsvaret og avviser at det er snakk om noen utbredt firmakultur i Siemens.

- Her er det åpenbart at ansatte i vårt datterselskap, SBS, har gått utover fullmakten og retningslinjene.

Skjerpet rutinene
Siemens AS har igangsatt både interne og eksterne revisjoner for å avdekke hva som faktisk har skjedd i forhold til mulig feilfakturering og andre kritikkverdige forhold knyttet til Forsvaret.

- Nå har vi hatt noen måneder på å rydde opp i eget bo og skjerpet alle rutiner, sier han og legger til at de nå rapporterer etter strenge børsregler, den såkalte Sarbone Oxley-loven. I tillegg har de nå utnevnt en ny sjef for SBS, som kommer fra Siemens, ikke SBS.

- Når denne type ting skjer, er det helt klart et ledelsesproblem, men det har vi grepet fatt i, sier han og viser til at tre ledere i selskapet har valgt å etter avsløringene.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken